0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastAli se (še) znate pogovarjati s svojim partnerjem?

Ali se (še) znate pogovarjati s svojim partnerjem?

MORDA VAS ZANIMA

Začetki ljubezenskih razmerij so pogosto zaznamovani z dolgimi, intimnimi pogovori. O osebi, ki vam je ukradla srce, želite izvedeti čim več. Vse, kar vam zaupa, se vam zdi fascinantno. Toda pari, ki so skupaj že vrsto let, pogosto ugotovijo, da pogovor sčasoma zamre. Partnerjeve zgodbe vas lahko začnejo dolgočasiti ali vas celo spravljati ob živce. Nemalokrat pa se komunikacija praktično povsem ustavi oziroma omeji na najnujnejše, praktične vidike. To pa seveda pretrga intimno vez med partnerjema. Večina parov, ki si ne vzame časa za intimne, iskrene pogovore, se prej ali slej razide. Ne dopustite, da se to zgodi tudi vama. Če ste nekoč iskreno uživali v pogovoru s svojim partnerjem, nekje pod površjem najverjetneje še vedno tli iskrica, ki jo je mogoče obuditi.

- Oglas -

Zaupanje kot osnova iskrene komunikacije

Pomanjkanje iskrenih pogovorov v partnerski zvezi je pogosto povezano z izdajo zaupanja. Če ima vaš partner občutek, da povedano ne bo ostalo samo med vama, se vam bo seveda težko odprl. Velja pa seveda tudi obratno. Osnova, ki je nujna za resnično iskreno komunikacijo, je vzpostavljanje prostora zaupanja. Molk je namreč pogosto posledica strahu. Pazite torej, da tistega, kar vam partner zaupa, ko je najbolj ranljiv, kasneje ne boste uporabili proti njemu ali celo delili z drugimi – ne glede na to, kako jezni ali prizadeti ste.

Upoštevanje razlik bo preprečilo nepotrebne spore

Ali imate občutek, da vas partner ne spoštuje, ker vas med pogovorom nikoli ne gleda v oči ali ker vmes počne druge stvari? To ni nujno znak nespoštovanja. Morda je vašemu partnerju težko negibno sedeti, vam zreti v oči in govoriti o svojih najglobljih občutkih – tudi če sta skupaj že dolgo časa. Dejanja, ki jih vi dojemate kot nespoštljiva, mu lahko pomagajo pri premagovanju nelagodja. Upoštevanje tovrstnih razlik bo preprečilo spore in vam pomagalo, da se osredotočite na vsebino.

Temelj vsakega uspešnega pogovora je aktivno poslušanje

Če takrat, ko vaš partner govori, pogosto samo čakate, kdaj boste prišli na vrsto, najverjetneje zamudite ogromno pomembnih podrobnosti. Čeprav se vam zdi, da partnerja razumete, to najverjetneje ne drži povsem. Podrobnosti so pogosto pomembnejše, kot se zdi na prvi pogled. Nemalokrat se burni prepiri razvijejo zaradi rahlo drugačnih interpretacij. Uspešne komunikacije zato ni brez aktivnega poslušanja.

- Oglas -

Postavljajte odprta vprašanja

Izogibajte se vprašanjem, na katera je mogoče odgovoriti samo z »da« ali »ne«. Namesto da partnerja sprašujete, ali se počuti v redu, ga raje vprašajte, kako se počuti in dodajte še podvprašanje ali dve. S tem se boste izognili mimobežnim, površnim ali celo neiskrenim odgovorom, ki onemogočajo nadaljnji pogovor.

Izberite primeren trenutek

Intimni, zaupni pogovori med partnerjema morajo biti pogosto načrtovani vnaprej, sicer si zanje najverjetneje ne bosta vzela časa. Najslabše, kar lahko naredite, je to, da od partnerja zahtevate pogovor, ko je zelo zaseden – nato pa na zavrnitev odgovorite z užaljenostjo. Izbira primernega trenutka je zato ključna. Prepričajte se, da vam bo lahko partner zares posvetil vso svojo pozornost – in obratno.

Ne pričakujte, da bo partner bral vaše misli

Komunikacijski šumi so nemalokrat posledica nerealističnih pričakovanj. Ali se partner resnično ne zna pogovarjati z vami? Je trditev, da vas ne razume, zares upravičena? Ali pa morda od njega zahtevate preveč? Pričakovanje, da bo partner znal brati vaše misli, je nepošteno. Pri komuniciranju bodite neposredni. Jasno izrazite svoje želje, strahove, potrebe … Iskrena komunikacija brez ovinkarjenja je zagotovo eden od pomembnih vidikov vzpostavljanja »varnega prostora«, ki omogoča resnično intimnost med partnerjema.

.

NAJNOVEJŠE