0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Revija Bodi ekoRevija Bodi eko, oktober 2019

Revija Bodi eko, oktober 2019

MORDA VAS ZANIMA

Kaj vam ponuja nova, oktobrska izdaja revije Bodi eko? Katere so sveže tematike, ki bodo spodbudile vaše zanimanje za naravno življenje in vam ponudile več stika z okoljem?

- Oglas -
Bodi eko revija oktober 2019

Z nami je spregovorila Iza Sia Login, znana kot najbogatejša Slovenka in ustanoviteljica podjetja Outfit7, ki se po uspešni prodaji podjetja vse bolj posveča duhovnim temam in osebni rasti. Opominja nas, da sreče ne smemo iskati v materialnem bogastvu, temveč znotraj samih sebe. Poudarja, da je za človeka bolj od razumskega razumevanja, pomembno razumevanje v srcu, ter nam predstavlja tehniko »Theta Healing«, s katero se ukvarja že deset let.

Naša osrednja sogovornica vas bo gotovo navdušila s treznim razmišljanjem o uspehu in življenju, da bo to še bolj usmerjeno k humanosti, pa tokrat vodi portret Jane Goodall, primatologinje, ki je spremenila razmišljanje o človeku kot superiornemu bitju. Goodallova pravi, da je med ljudmi in opicami tanka meja, ter nas motivira, da se zamislimo nad svojim odnosom do živih bitij in planeta v celoti. Kljub visoki starosti je ena najbolj znanih raziskovalk danes izjemno aktivna na področju ekologije, kjer se že dolgo ne trudi več zgolj za ohranitev področja šimpanzov v Tanzaniji, temveč je svoje delovanje razširila na celoten planet.

V reviji lahko preberete tudi marsikaj drugega:

 • Slikar in dobrotnik Janez Štros: Mojo roko vodi angel
 • Resnično življenje z atopijskim dermatitisom – zgodbe iz prve roke
 • Aromaterapija za nosečnice
 • Iza Sia Login: Ljudje se ne zavedajo, kaj in kje so v resnici njihove težave
 • Zdravilne rastline: 5 orehov na dan odžene zdravnika stran
 • Kako si pomagati pri trebušni virozi?
 • Jesenska domača »superživila«
 • Bolečine v sklepih ne povzroča »EMŠO«
 • Dieta z olivnim oljem
 • Priprava vrta na pomlad: čebulnice
 • Azbest in poklicno tveganje za rakava obolenja
 • Lahko kemikalije v delovnem okolju povzročijo neplodnost?
 • Naravni antipiretiki za zniževanje povišane temperature …

Iza Sia Login: Ljudje se ne zavedajo, kaj in kje so v resnici njihove težave

iza1s

Najbogatejša slovenka, ki je uspela z aplikacijo »Talking Tom«, je vprašanj o govorečem mačkonu naveličana. Pravi, da ji je pri tem projektu uspelo, ker je natanko vedela, kaj in zakaj dela. Danes ji za denar ni treba več delati, a še vedno sledi sama sebi in svojim ciljem, torej ni dela konec, predvsem tistega pri samem sebi. Poudarja, da je pri tem ključna iskrenost. »Drugim lahko lažemo in tega ne vedo. Sebi ne moremo,« pravi.

Življenjska zgodba: Mojo roko vodi angel

ang1s

Veliko srce je tisto, ki vodi slikarja in dobrotnika Janeza Štrosa. Iz težkih razmer v otroštvu je odrasel v človeka, ki se nikoli ne preda, in tudi kalvarija on ženini bolezni in izgubi partnerice ga ni porazila. Poslušal je klic svoje duše in se posvetil izražanju s čopičem, kjer je sprva ravno tako naletel na odpor, nato pa so mu njegova dela prinesla preboj in potrditev tako doma kot v tujini. Vendar Janez ne more iz svoje kože: pomaga otrokom s posebnimi potrebami, mnogo svojih slik pa podari.

- Oglas -

Rakave bolezni zaradi izpostavljenosti kemikalijam iz industrije

kemi1s

Gotovo bi se strinjali, da je poklicnih bolezni precej, a običajno se govori predvsem o obolelih zaradi azbesta. V Sloveniji pozabljamo na druge, predvsem zaposlene v industriji, ki so izpostavljeni rakotvornim snovem: kremenčevemu pesku, lesnemu prahu, kadmiju, beriliju, dizlu, niklju, kromu in arzenu. O tem sta spregovorila dr. Metoda Dodič Fikfak in dr. Miran Brvar, ki nas opozarjata, da je poleg raka tudi veliko drugih bolezni, do katerih pride zaradi poklicnih tveganj.

Resnično življenje z atopijskim dermatitisom

Atopijski dermatitis ni preprosto stanje, kjer se pojavi suha koža, ki nekoliko srbi. Je resna bolezen, ki bistveno vpliva na bolnika. Svoji zgodbi sta nam zaupali Iva Renčelj in Eva Jeseničnik. Skozi njune precej slikovite besede hitro spoznamo, da bolniki z AD doživljajo pravi pekel, prav tako pa se lahko naučimo, kako ravnati v odnosih z bolniki. Pomembni so predvsem higiena, pozornost pri telesnem stiku in razumevanje.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

Neplodnost je tudi pri mladih parih vse pogostejša, med glavnimi vzroki pa so tudi toksini in kemične substance iz okolja. Raziskave so potrdile, da na težave z zanositvijo vplivajo pesticidi in svinec, prav tako pa so problematična organska topila in druge kemikalije. Endokrini motilci, ki spremenijo delovanje hormonskega sistema, so še posebej nevarni, kadar se moški in ženske z njimi vsakodnevno srečujejo v službi.

Dieta z olivnim oljem

oliv1s

Pri hujšanju se maščobam radi izogibamo, vendar jih telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Pri olivnem olju, ki velja za zdravo maščobo, pa se nam, tudi v želji po kakšnem kilogramu manj, ni potrebno ukvarjati s kalorijami. Ravno nasprotno: olivno olje celo pomaga, da izgubimo maščobo v predelu trebuha.

Portret: Jane Goodall – Med ljudmi in opicami je tanka meja

jane1s

Znanstvenica, ki je prva pričela opozarjati, da ljudje nismo nadvrsta, saj smo si s šimpanzi precej bližje, kot mislimo, je danes ena najbolj priznanih okoljevarstvenic. A tudi tistim, ki ne verjamejo, da nas od njih loči zelo majčken delček DNK in zelo malo socialnih veščin, sporoča: »Morda ne verjamete v evolucijo, in s tem ni prav nič narobe. Kako smo ljudje postali, kar smo, je precej manj pomembno od tega, kako bomo ravnali v prihodnje, da se rešimo iz kaše, ki smo si jo zakuhali.«

- Oglas -

Jesenska domača »superživila«

Eden izmed najbolj učinkovitih načinov, kako slediti potrebam našega telesa, je ta, da jemo raznoliko sezonsko, lokalno pridelano in čim manj predelano hrano. Kaj je potrebno poleg gob in kostanja uvrstiti na jesenski jedilnik, da bomo zdravi in v hrani tudi uživali?

Na cvetočo pomlad mislimo že jeseni

Spomladi imamo vsi radi gredice, na katerih cvetijo tulipani, narcise, hijacinte, zvončki in žafran. Okrasne čebulnice je potrebno za spomladansko cvetenje pripraviti že sedaj, da bo okolica hiše lepa in pisana, pa jih je treba znati tudi pravilno izbrati.

Odpadno jedilno olje poganja komunalno vozilo

V Posavju so komunalna podjetja poskrbela za ekološki projekt, ki ima tudi praktične rezultate. Postavili so zbiralnike odpadnega olja za gospodinjstva. Olje iz njih predelajo v bio gorivo, 5to pa že poganja tudi komunalno vozilo. Ker lahko liter odpadnega jedilnega olja onesnaži milijon litrov pitne vode, je takšen projekt gotovo vreden pohvale.

Aromaterapija za nosečnice

Z aromaterapijo si lahko izjemno izboljšamo počutje, žal pa med nosečnostjo niso primerna vsa eterična olja. Kako jih uporabljati in katera, nam je zaupala aromaterapevtka Inka Gerkšič. Zaupala nam je tudi recepta za pripravo inhalatorja proti (jutranji) slabosti ter za sproščujočo kopel.

oreh1s

5 orehov na dan odžene zdravnika stran

Oreh, tako domače in vsakdanje živilo, ima marsikomu neznane zdravilne lastnosti. Pomaga lahko pri izpuščajih, gnojnih ranah, aknah, glivicah, potenju nog in seveda pri težavah s suhimi lasmi ali izpadanjem las.

Bolečin v sklepih ne povzroča »EMŠO«

Mišljenje, da so bolečine v sklepih nekaj običajnega, ko dosežemo zrela leta, je zmotno. Če sklepe uporabljamo pravilno in redno, namreč težave ne nastopijo in se lahko učinkovito ter brez bolečin gibamo tudi v starosti. Kako to doseči, nam je povedal kineziolog Grega Jenko.

Naravni antipiretiki

Je potrebno nad povišano telesno temperaturo vedno s tabletami, ki imajo lahko tudi stranske učinke? Pomagajo tudi naravni antipiretiki, med katere spadajo tako naše domače rastline (bezeg, lipa in lipovec, vrba) kot tudi tiste bolj eksotične, ki jih poznamo iz ajurvede.

Nova številka je v prodaji od 26. 9. 2019

.

NAJNOVEJŠE