0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovRevija Bodi ekoRevija Bodi eko, December 2022

Revija Bodi eko, December 2022

Nad gripo z domačimi zeliščnimi pripravki

Gripa je nalezljiva virusna okužba dihal. Pojavlja se sezonsko pozimi, ko mraz zmanjša odpornost organizma proti virusom. Pojavijo se hude bolečine v mišicah in sklepih, drgetanje, visoka vročina, suh kašelj, vneto žrelo, utrujenost, bolečine v prsih in glavobol. Zelišč, ki nam pomagajo pri boju z gripo, je kar nekaj.

Z ljubeznijo in razumevanjem do samostojnega, samozavestnega in srečnega otroka

Pogovor z Mag. Mojco Košič, pedagoginjo montessori, kandidatko za pedagoginjo pikler, avtorico knjige za starše in mamo dveh najstniških deklet.

Na kaj pomislite, ko slišite ali preberete besedo gnezdo? Na varnost, toplino, domačnost? Zaupanje, sprejemanje, ljubezen in skrb? Pomislite na ptičje mladičke, ki v varnem zavetju gnezda prejemajo vse, kar potrebujejo, da zrastejo in se razvijejo v odrasle ptice, opremljene z vsemi veščinami za življenje zunaj domačega gnezda? Si tudi vi želite splesti s svojim najbližjimi takšno gnezdo in se odgovorno opolnomočiti za poslanstvo starša?

5 trikov kako med prazniki ohraniti težo in hormonsko ravnovesje

Prazniki so pred vrati. V naših kuhinjah bo zadišalo po omamnih vonjavah, značilnih za čarobni december in z miz nas bodo vabile mamljive dobrote. Poglejmo, kako lahko v vsem tem vzdušju ohranimo praznično razpoloženje, našo telesno težo, hormonsko ravnovesje in uživamo brez slabe vesti.

Lahko z rastlinsko prehrano telesu zagotovimo vse esencialne aminokisline?

Aminokisline so včasih imenovane kar gradniki življenja. Gre namreč za snovi, iz katerih so zgrajene beljakovine, ki so ključne za rast in razvoj, še posebej za rast mišic. Beljakovine so obenem zelo pomembne za celično presnovo, sintezo hormonov in nevrotransmitorjev, močan imunski sistem, normalno delovanje živčnega sistema, obnovo tkiv, prebavo ter reprodukcijsko funkcijo. Glavni vir aminokislin so seveda beljakovinska živila, na voljo pa so tudi prehranska dopolnila, ki vsebujejo izolirano obliko specifičnih aminokislin.

Smo pripravljeni na podnebne spremembe?

Podnebje se vas čas obstoja našega planeta spreminja, a v zadnjem desetletju smo priča vedno bolj ekstremnim vremenskim pojavom. Pravijo nam, da ko bomo zmanjšali količino toplogrednih plinov in ogljični odtis, se bo podnebje spet umirilo. Je tako zelo preprosto?

Nizek krvni tlak (hipotenzija): Pogosto prezrta bolezen

Ko govorimo o krvnem tlaku, imamo največkrat v mislih visok krvni tlak (hipertenzija), ki velja za sovražnika srca, možganov in ledvic. Nizek krvni tlak (hipotenzija) pa ostaja velikokrat prezrt. Čeprav predstavlja manjšo verjetnost za srčno-žilne bolezni, pa lahko povzroča številne neprijetnosti v vsakdanjem življenju in je lahko pokazatelj tudi resnejših bolezenskih stanj.

Miša Pušenjak svetuje: Priprava načrta setev in sajenja za naslednjo sezono

Vsako leto naj se začne z načrtovanjem. Najprej smo pospravili predale s semenom in pustili za setev le tisto seme, ki bo še uspešno kalilo. Zdaj pa je potrebno načrtovati setve in sajenja za naslednje leto. Seveda pa je potrebno pri tem upoštevati prvo in osnovno pravilo narave – kolobar ali vrstenje rastlin.

Zimsko povezovanje z naravo

Zimo običajno dojemamo kot letni čas, ko narava spi. Tudi če v toplejših mesecih preživite precej časa na prostem, v naravi, se pozimi vaša vez z naravo najverjetneje vsaj malce razrahlja. Čeprav drži, da je dogajanje v naravi v zimskih mesecih nekoliko manj pestro, to nikakor ne pomeni, da zima ne ponuja številnih priložnosti za povezovanje z naravo.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -