fbpx
Domov Zdravje & prehrana Resveratrol – edinstven antioksidant

Resveratrol – edinstven antioksidant

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.

Resveratrol je fitokemikalija, ki v zadnjem času močno pridobiva na priljubljenosti, z njenimi za zdravje koristnimi lastnostmi pa se ukvarja tudi vedno več raziskav.

Resveratrol najdemo v rdečem vinu, jagodičevju, smrekovih iglicah, lupini arašidov, evkaliptusovih listih ter v japonski dresni, ki zagotovo velja za enega najboljših naravnih virov te spojine.

Resveratrol se med drugim odlično bori proti različnim oblikam vnetij. Je izjemno močan antioksidant, ki si je prislužil oznako novega vrelca mladosti. To potrjujejo številne raziskave. Resveratrol ima torej zelo močno protivnetno delovanje. Čeprav je vnetje sicer popolnoma naraven odziv telesa (ko se aktivirajo bele krvne celice in nas skušajo zaščititi pred bakterijami in virusi oziroma drugimi škodljivimi tujki iz okolja), ima v današnjem času s kroničnim vnetjem težave vse več ljudi. Kronično vnetje zagotovo ne vpliva pozitivno na naše zdravje, saj ga med drugim povezujejo s številnimi kroničnimi boleznimi, med katerimi še posebej izstopajo bolezni srca in ožilja.

resveratrol

Zakaj je resveratrol tako zelo edinstven?

  • Resveratrol je zagotovo edinstven med antioksidanti, saj med drugim pomaga ščititi naše možgane in živčni sistem, poleg tega pa tudi varuje celice pred škodljivim učinkom prostih radikalov, zavira širjenje rakavega obolenja (raziskave kažejo, da je še posebej učinkovit pri raku na prostati), znižuje povišan krvni tlak, skrbi za optimalno zdravje srca in ožilja ter ohranja elastičnost krvnih žil, uravnava protivnetne odzive telesa ter tudi preprečuje razvoj Alzheimerjeve bolezni in drugih sorodnih degenerativnih obolenj.
  • Omenili smo že, da resveratrol lahko preprečuje razrast rakavih celic. Zelo učinkovito deluje pri raku na prostati, prav tako pa tudi pri raku debelega črevesa in danke, ki je eno najbolj pogostih rakavih obolenj pri nas.
  • Ženske z uživanjem resveratrola skrbijo za zdravje dojk. Resveratrol upočasni razvoj raka na dojkah oziroma ga lahko celo prepreči.
  • Z uživanjem resveratrola pozitivno vplivamo tudi na proizvodnjo novih, zdravih telesnih celic.
  • Z resveratrolom lahko učinkovito uravnavamo raven slabega in dobrega holesterola ter skrbimo za njuno optimalno razmerje.
  • Resveratrol se je kot zelo učinkovit izkazal tudi pri sladkorni bolezni, saj pomaga preprečevati odpornost na inzulin, ki je pogosta težava današnjega časa. V tem primeru naše telo postane manj občutljivo na delovanje hormona inzulina. Inzulinska rezistenca je prekurzor sladkorne bolezni.
  • Med drugim ga številni izsledki raziskav povezujejo tudi z dolgoživostjo. Raziskave na živalih so pokazale, da je resveratrol mišim s čezmerno telesno maso pomagal do večje vzdržljivosti, hkrati pa je njihovo življenjsko dobo podaljšal za kar 20 odstotkov. Pozitivne učinke na življenjsko dobo dokazujejo pa tudi že raziskave, opravljene na človeških celicah.
  • Resveratrol naj bi imel podoben učinek kot redno gibanje, zato številni strokovnjaki menijo, da je odlično dopolnilo zdravega in aktivnega življenjskega sloga. Resveratrol med drugim pozitivno vpliva na oskrbo mišic s kisikom, zaradi česar so te bolj učinkovite.

Najboljši viri resveratrola

Resveratrol najdemo v grozdnih jagodah in rdečem vinu, odlični viri pa so tudi jagodičevje, kakav, temna čokolada, lupine arašidov in seveda japonska dresen. Danes na trgu obstaja že veliko različnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo resveratrol. Pri nakupu se resnično dobro prepričajte, da boste kupili kakovosten izdelek, ki bo zagotovil vse pozitivne učinke te edinstvene spojine.

- Oglas -

Najnovejše

Ali psi zares poznajo na uro?

Skrbniki psov ste se najverjetneje že kdaj vprašali, ali je mogoče, da bi vaš pes zares poznal na uro. Psi lahko namreč naredijo nekaj ob natanko določeni uri dneva.

Slobodanka Poštić: Občutek za voh dviguje kakovost življenja

Slobodanka Poštić, pionirka aromaterapije in naravne parfumeristike na Balkanu, je dokaz, kako pomembno je v življenju uživati v čudovitem svetu vonjev.

Črni trn – prva pomoč pri kroničnem zaprtju

Črni trn kot zdravilno rastlino poznamo že mnogo let. Še dandanes se uporablja pri kroničnih zaprtjih otrok in ostarelih.

Peka kruha z drožmi: Zakaj so droži vedno bolj priljubljene?

Peka kruha z drožmi postaja vedno bolj priljubljena. Droži so uravnotežen konzorcij naravno prisotnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij, ki živijo v sožitju.

Zdravilna energija prelita v slike

Zdravilka in slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec iz Ljubljane že več kot dvajset let raziskuje svet energij.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×