0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaResnica o elektronskih cigaretah

Resnica o elektronskih cigaretah

MORDA VAS ZANIMA

Japonski znanstveniki, ki so preučevali snovi v aerosolih iz elektronskih cigaret, so nedavno odkrili, da elektronske cigarete vsebujejo 10-krat več rakotvorih snovi kot navadne. E-cigarete so do sedaj veljale za bolj zdrave od običajnih, še posebej priljubljene pa so med mladimi.

- Oglas -

Elektronska cigareta

Elektronske cigarete delujejo tako, da odišavljeno nikotinsko tekočino segrejejo v zmes aerosolov, ki jo uporabnik, podobno kot pri navadnih cigaretah, inhalira, vendar brez dima. Velikokrat se zmotno navaja, da e-cigarete producirajo paro, a temu ni tako. Para nastaja pri segrevanju vode, v primeru elektronskih cigaret pa gre za segrevanje zmesi različnih tekočin, kot so propilen glikol, glicerin in nikotin, ki se na takšen način spremenijo v nevaren aerosol.

Ker na svetu obstaja več sto različnih blagovnih znamk elektronskih cigaret, ki so zasnovane in izdelane na različne načine, ni možno podati splošnih ugotovitev glede njihove škodljivosti ali neškodljivosti. Kjub temu pa so znanstveniki japonskega nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki so raziskavo naredili na zahtevo japonskega ministrstva za zdravje, v aerosolih veliko različnih vrst elektronskih cigaret odkrili 10-krat večjo količino za človeka rakotvornih snovi, kot jo vsebujejo navadne cigarete. Med najdenimi snovmi sta bila tudi formaldehid in etanal.

- Oglas -

Elektronske cigarete se pogosto smatrajo ali oglašujejo kot izdelki za pomoč pri opuščanju kajenja, vendar njihova učinkovitost pri tem do sedaj še ni bila dokazana. Tistim, ki bi želeli opustiti kajenje, priporočamo, da za to uporabljajo dokazano varne izdelke ali si pomagajo z uporabo naravnih alternativ, ki so telesu neškodljive.

NAJNOVEJŠE