Zdravje & prehranaResetirajte svoje črevesje v 3 dneh!

Resetirajte svoje črevesje v 3 dneh!

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da ima črevesje izjemno pomemben vpliv na naše zdravje. Izsledki raziskave, ki je bila objavljena v reviji Nature, pa nakazujejo, da za »resetiranje« črevesja ne potrebujemo ogromno časa. Že trije dnevi premišljenega prehranjevanja so dovolj za »vnovični zagon« črevesja. Tako bo vaša črevesna flora zares optimalna, kar bo pripomoglo k boljši prebavi in k boljšemu zdravju.

- Oglas -

Črevesje

Katera živila so nujen sestavni del »obnovitvene diete« za črevesje?

Koristne bakterije, ki jih zaužijemo skupaj s fermentiranimi živili, so zelo odporne in lahko preživijo tudi v manj ugodnem okolju. Nepogrešljiv del diete, namenjene resetiranju črevesja, so tako zagotovo živila, kot sta kislo zelje in repa, ter napitki, kot je na primer kombuča. Zelo pomembno je tudi, da v prehrano vključite dovolj vlaknin, ki predstavljajo hrano za koristne bakterije v črevesju. Še posebej priporočljive so artičoke in brokoli. Pri tem imejte v mislih, da se mora vaše telo privaditi na večje količine zelenjave in s tem vlaknin, če doslej skorajda niste uživali hrane, bogate z vlakninami.

Namesto da v enem samem obroku pojeste ogromno brokolija in/ali artičok, živila, ki vsebujejo ogromno vlaknin, raje razporedite v več obrokov čez dan. Zelo dobra izbira iz te skupine je sicer tudi vsa zelenolistna zelenjava, na primer špinača, brokoli in rukola. Dieta, namenjena ponovni vzpostavitvi ravnovesja v vašem črevesju, naj vsebuje tudi nekaj zdravih maščob. Odličen vir je denimo avokado. Seveda pa lahko k zdravju črevesja pomembno pripomorejo tudi začimbe. Priporočamo predvsem kurkumo, kumino, cimet in žafran.

Resetirajte črevesje

Kako začeti in katerim živilom se je še posebej pametno izogniti?

- Oglas -

Še preden pa se lotite uživanja zgoraj naštetih živil, je dobro dati črevesju priložnost, da se znebi odvečnih oziroma škodljivih snovi in mikroorganizmov. Tako je pametno, da proces resetiranja črevesja začnete s krajšim, približno 16-urnim postom, med katerim je seveda dovoljeno oz. celo nujno piti dovolj vode. T. i. prekinitveni post je priporočljiv tudi v naslednjih dneh. Seveda pa se v primeru kakršnih koli resnejših težav z zdravjem pred tem posvetujte z zdravnikom. Živila, ki so med obnavljanjem črevesne flore še posebej problematična, pa so sladkor, mlečni izdelki in žita, saj so lahko zelo obremenjujoča za črevesje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×