0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOčistite svoje telo: Kako se pravilno lotimo razstrupljanja?

Očistite svoje telo: Kako se pravilno lotimo razstrupljanja?

MORDA VAS ZANIMA

Razstrupljanje in čiščenje telesa je tema, o kateri se veliko govori, še posebej o razstrupljanju izločal, kot so jetra, črevesje in ledvice. Vsak dan smo vse bolj obremenjeni s škodljivimi snovmi, strupi, ki jih telo ob neuravnoteženi, s hranili osiromašeni prehrani in ob stresnem življenjskem slogu ne zmore več učinkovito odstranjevati. Kako z razstrupljanjem na pravilen način na novo vzpostaviti ravnovesje v organizmu, preberite v nadaljevanju.

- Oglas -

Kaj razstrupljanje sploh je? To je proces, ki v našem telesu pravzaprav že poteka. Naš organizem namreč vsak dan, vse življenje, s pomočjo razstrupljevalnih organov – črevesja, jeter, ledvic, kože, pljuč in limfnega sistema – izloča strupene snovi, ki vanj prihajajo bodisi od zunaj bodisi nastajajo v njem. Na to, koliko toksinov vstopa v telo, močno vpliva naš način življenja – tu govorimo predvsem o hrani in pijači, ki ju uživamo, ter o okolju, v katerem živimo in delujemo. Mnogi znanstveniki menijo, da ob pravilno izbrani prehrani naše telo dodatnega razstrupljanja ne potrebuje, saj se razstruplja že samo, po naravni poti. Ker pa se je vnosu strupov težko izogniti v celoti, mnogi strokovnjaki s področja zdravja vseeno svetujejo vsaj enkrat letno razstrupljanje organizma, s katerim telesu damo možnost, da si oddahne od nezdrave hrane, stresa, onesnaženja in drugih virov zastrupljanja. Teh pa je dandanes vse več.

Najbolj nas obremenjuje industrijsko pripravljena hrana

Za organizem najbolj toksična je industrijsko pripravljena, predelana hrana, ki nima prave hranilne vrednosti in vsebuje veliko aditivov ter drugih škodljivih snovi, ki jih telesu ne uspe prebaviti in izločiti. Telo zelo obremenjujejo tudi: ocvrta hrana, živila, ki vsebujejo ostanke pesticidov in drugih kemikalij, prečiščen sladkor, preveč soli, klorirana voda, gazirane pijače ter poživila, kot so kava, alkohol in cigarete. Seveda ni treba posebej poudarjati, da veliko breme za organizem predstavljajo tudi droge, določeni kozmetični izdelki, zdravila, preobilica stresa, nezadostno pitje tekočine, premalo gibanja, zastrupljevalci iz okolja, s katerimi dnevno prihajamo v stik, itd.

dr. Anna Crupi
dr. Anna Crupi, vodja razvoja in raziskav iz laboratorijev Pharmalife Research: »Ker vse, kar zaužijemo, presnovijo jetra, priporočam, da za jetrne celice poskrbite z zdravilno mešanico z gliciretinsko kislino bogatega sladkega korena, pegastega badlja, polnega silimarina, in vitaminov B skupine . Prav medsebojno delovanje teh sestavin je tisto, kar prinaša najboljše rezultate.”

Okolje nam ne prizanaša

Med toksine, ki v nas vstopajo iz okolja, ne sodi samo onesnažen zrak, ki ga dihamo; veliko škodljivih snovi, denimo radioaktivnega sevanja in sintetičnih snovi, naši čuti sprva sploh ne zaznajo. Praviloma nas čutila posvarijo pred nevarnostjo, vendar kako nas bo telo opozorilo, da vanj vstopajo škodljive kemične snovi, ki jih oddajajo naši gospodinjski aparati? Kljub temu, da opozorila ne prejmemo, se v nas začnejo kopičiti odpadne snovi. Ko jih je preveč, lahko pride do resnih okvar zdravja. Prav zato je dobro, da razstrupljanje postane del našega življenjskega sloga.

- Oglas -

Kdaj je pravi čas za razstrupljanje

Če telesu lasten mehanizem razstrupljanja deluje pravilno, se njegovega delovanja sploh ne zavedamo. Težave občutimo šele, ko se v telesu nabere več toksinov, kot jih razstrupljevalnim organom uspe izločiti. (To se lahko zgodi tudi zaradi staranja, saj funkcija naših čistilnih mehanizmov z leti upada.) V takem primeru se strupi začnejo akumulirati v telesu, navzven pa se sproži cela vrsta »alarmov«, ki jih je treba pravočasno prepoznati. To so: upad energije, utrujenost, razdražljivost, nihanje razpoloženja, napadalnost, ponavljajoči se glavoboli, preobčutljivost na živila, kemikalije, dišave ali cigaretni dim, pretirana želja po določenih vrstah hrane, neprijeten zadah iz ust, nespečnost, alergije, izpuščaji, akne ali lišaji na koži, pogosta vnetja in okužbe, PMS, napenjanje, vetrovi, driska … Vse to so kazalniki, da je naš organizem preobremenjen s škodljivimi snovmi.  

Kako ponovno zagnati sistem razstrupljanja v telesu

»Izhodna vrata« vseh strupov, ki se znajdejo v telesu, so naša izločala. Jetra, ledvice, koža, pljuča, limfni sistem in črevesje so zadolženi za to, da iz krvnega obtoka filtrirajo odpadne snovi. Ob uravnoteženi prehrani ti organi uspešno odstranjujejo strupe; ko jih je preveč, pa jih ne zmorejo več učinkovito odvajati. Takrat se toksične snovi začnejo nalagati v medceličnini, ki je zelo pomembna za celice, saj prek nje dobivajo vitalne snovi in kisik. Če se v njej dlje časa nalagajo balastne snovi, je ta pretok oviran, mi pa se hitro počutimo utrujeno, žalostno in slabe volje. Sčasoma to lahko vodi v bolezen, npr. v revmatizem, protin ali bolezni srca in ožilja.

Kako pa lahko globoko naložene strupe sploh odstranimo? Naturopati priporočajo uporabo zelišč in drugih naravnih pripravkov, ki spodbudijo delovanje izločal. Poudarjajo tudi pomen gibanja in pitja zadostnih količin tekočine, kar pospeši izločanje odpadnih snovi.

Razstrupljanje jeter

Vedno več ljudi se odloča za post

Obstaja več različnih načinov razstrupljanja. Eden od njih je postenje, ki pa se ga ne smemo lotevati brez upoštevanja jasno določenih navodil. Za starejše in kronične bolnike je priporočljivo, da se pred postom posvetujejo z zdravnikom. Dandanes obstajajo številne oblike posta: od popolnega do posta, ki dovoljuje uživanje pijač in celo jedi. Med postom uživamo energijsko revno hrano in zgolj nekatera rastlinska živila. To telesu omogoči, da si opomore in se okrepi, česar z normalnim načinom prehranjevanja ne moremo doseči.

- Oglas -

Jetra – temeljni organ razstrupljanja

Jetra so največji organ v našem telesu. Ker odstranijo okoli 75 odstotkov vseh strupov iz telesa, jih nekateri imenujejo kar kemijska tovarna telesa. Pri prebavi imajo odločilno vlogo, saj opravljajo ogromno življenjsko pomembnih nalog – pravijo, da tudi več kot petsto. Pomembno vlogo igrajo pri razstrupljanju: iz krvi absorbirajo strupe in jih kemično predelajo tako, da postanejo vodotopni. Šele tedaj se lahko izločijo skozi ledvice in tanko črevo.

Snovi, ki najbolj obremenjujejo jetra, so: alkohol, hrana z visoko vsebnostjo beljakovin, zdravila proti bolečinam, antibiotiki, nekatere droge in anabolni steroidi. Zanimivo je, da jetrom lahko škoduje tudi prekomerna uporaba določenih prehranskih dopolnil, npr. tistih z izvlečki iz kitajskega zelenega čaja. Preobremenjenost jeter se na telesu kaže kot močan zadah iz ust, bele obloge na jeziku in lišaji na koži.

Preberite: Zamaščena jetra: od vzrokov do zdravljenja ter preventive

Jetra in pegasti badelj

Že v 16. stoletju so ugotovili, da ta sredozemska rastlina s cvetovi značilne rožnato-vijolične barve ugodno vpliva na delovanje jeter. Zdravilni pripravki iz pegastega badlja so danes izdelani iz njegovih plodov, ki so bogati z zmesjo aktivnih učinkovin, imenovano silimarin. Ta ščiti jetrne celice pred škodljivim oksidativnim stresom, ki ga povzročajo kisikovi prosti radikali. Poleg tega krepi steno jetrnih celic in s tem preprečuje, da bi vanje vstopali strupi. Prav tako spodbuja sintezo beljakovin v jetrnih celicah in pospešuje njihovo obnavljanje. Ker je slabo topen v vodi, se priporoča uporaba tablet ali kapsul z izvlečkom plodu pegastega badlja. Njegove plodove lahko kupimo tudi v lekarni, jih zmeljemo (uprašimo) in nato uživamo npr. z jogurtom.

Pegasti badelj razstruplja in obnavlja jetra

Preberite tudi: Pegasti badelj zdravi bolezni jeter in razstruplja

Med rastline, ki spodbujajo delovanje jeter, štejemo še regrat, črno redkev in rožmarin. Uživamo jih lahko tudi v obliki tinkture, tablet ali čaja.

Od črevesja je odvisno naše počutje

Črevesje je najpomembnejši prebavni organ, ki skrbi za prebavo in absorpcijo hranilnih snovi, soli in vode. Sestavljeno je iz tankega in debelega črevesa, ki sta skupaj dolga približno sedem metrov. Njegova glavna naloga je, da hranilne snovi, ki so pomembne za delovanje organizma, absorbira v kri in z njimi oskrbi organe, neprebavljene ter škodljive snovi pa izloči z blatom. Črevesje je zelo pomemben del imunskega sistema. S pomočjo za to specializiranih celic in črevesne flore, sestavljene iz bakterij, ki imajo obrambno funkcijo, telo namreč brani pred virusi, bakterijami in številnimi škodljivimi snovmi.

Ko se poruši ravnovesje črevesne flore

Črevesna flora predstavlja prvo obrambno linijo pred strupi, virusi in bakterijami, ki se znajdejo v črevesju. Če se ravnovesje bakterij v njej poruši (npr. ob jemanju antibiotikov, stresu, uživanju oporečne hrane …), ga povrnemo z uživanjem probiotikov, sicer bo naša imunska obramba precej okrnjena. Ob oslabljeni in spremenjeni flori črevesna sluznica postane bolj prepustna za strupe, ki lažje vstopajo v krvni obtok.

Vlaknine za pravilno delovanje črevesja

Če smo zaprti oziroma imamo leno prebavo, črevesna sluznica ostaja dlje časa v stiku s škodljivimi snovmi, kar lahko v daljšem časovnem obdobju pripomore tudi k nastanku črevesnega raka. Zato je pomembno, da skrbimo za dobro delovanje črevesja. Najbolje ga bomo spodbudili z uživanjem zadostne količine vlaknin, ki ugodno delujejo na črevesno peristaltiko. Na dobri poti do tega smo že, če začnemo bolj redno uživati surovo in kuhano zelenjavo, sadje in hrano iz polnovrednih žit (npr. polnovredne testenine, neoluščen riž, kruh iz polnovrednih žit …). Seveda ne smemo pozabiti na pitje vode.

Kot blago odvajalno sredstvo lahko uporabimo laneno seme, ki ga moramo, da se bo v telesu lažje absorbiralo, najprej zmleti in ga zaužiti z veliko tekočine (priporočeno je razmerje 1 : 10). V črevesju bo učinkovalo kot nekakšno strgalo, ki bo odstranilo, kar je nepotrebnega. Laneno seme predstavlja tudi hrano za bakterije črevesne flore. Ko se znajde v črevesju, nase veže vodo in močno nabrekne, to pa poveča volumen blata, kar spodbudi aktivnost črevesne peristaltike in praznjenje črevesja.

Razstrupljanje napitki

Ledvice – filter, ki izloča odpadne snovi

Glavna funkcija ledvic je odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa, in sicer tako, da jih filtrirajo iz krvnega obtoka in jih nato izločijo kot urin. Za pravilno delovanje ledvic je zelo pomembno pitje zadostne količine vode, saj se v njih v nasprotnem primeru začnejo nabirati strupi. Prav tako je treba uživati veliko svežega sadja in zelenjave. Ledvice zelo obremenjuje preveč soli v prehrani pa tudi pretiran vnos beljakovin. Znaki, da so ledvice preobremenjene, so bolečina v ledvenem delu ali pogosta utrujenost. Če želimo prek ledvic spodbuditi izločanje vode iz telesa (in s tem odpadnih snovi), je priporočljivo uživanje rastlin diuretikov, med katere uvrščamo npr. artičoko in brin. Uživamo jih lahko tudi v obliki kapsul, tablet, kapljic ipd.

Brez vode ni razstrupljanja!

Tudi če uravnotežite svojo prehrano in uživate še toliko pripravkov, ki spodbujajo delovanje izločal, je treba, da boste proces razstrupljanja sploh lahko zagnali, piti zadostne količine vode. Predstavljajte si, da čistite tla: po njih lahko sicer polijete čistilo, a vam tal brez dovolj vode ne bo uspelo očistiti. Pri pitju vode naj ne bo merilo žeja – če boste pili samo takrat, ko se boste počutili žejne, vas lahko to zavede in boste zaradi tega spili premalo tekočine. Držite se tega, da spijete vsaj dva litra dnevno. To je tudi osnovni pogoj za razstrupljanje.

Recept: slastna, zdrava in uporabna dušena jabolka

Večje jabolko narežite na majhne koščke, ki jih podušite v nekaj žlicah vode. Kuhajte 5–10 minut v pokriti posodi. Po kuhanju pustite stati še nekaj minut, da se koščki jabolka še malce zmehčajo. Dodajte cimet in malo limoninega soka. Tako pripravljeno jabolko lahko uporabite na različne načine, na primer kot dodatek navadnemu jogurtu, s čimer boste pripravili odličen domači jogurt za zimske dni. (Če želite, da je obrok bolj nasiten, dodajte še žlico ali dve ovsenih kosmičev.) S to jabolčno maso lahko nadevate tudi polnozrnate palačinke ali jo s še nekaj skute namažete na polnozrnati prepečenec. Jabolko lahko pripravite tudi vnaprej in ga hranite v hladilniku. In zakaj prav jabolko? Ker vsebuje pektin, ki v organizmu pomaga odstranjevati aditive, ki jih zaužijemo s hrano. Dušena jabolka pa so poleg tega veliko lažje prebavljiva kot surova.

O razstrupljanju smo govorili z mag. Petrom Papugo, dr. med. in specialistom za akupunkturo.

Petar Papuga

Zakaj sploh pride do zastrupljenosti organizma in kako se to kaže na zdravju ter počutju?

Motnje presnove se začnejo z upadom prostega gibanja vitalne energije in telesnih tekočin. Na mestih pomanjkanja energije ali ovir (poškodbe, brazgotine, vnetja) pri njenem prostem gibanju se kopičijo presnovni ostanki v medceličnini. Te lahko opazujemo prek materinih znamenj, rjavkastih pigmentnih sprememb, rdečice, srbečice ali izsušenosti delov kože, po katerih poteka vitalna energija toksično obremenjenega organa.

Kaj moramo narediti, spremeniti, vpeljati v svojo vsakdanjo rutino, da se začnemo razstrupljati?

Uživati zdravo hrano, dovolj piti, se redno gibati, potiti in v drugi polovici življenja tudi oljiti, predvsem tisti s šibkim delovanjem lojnic in znojnic. 

Kaj menite o »enkratnih« razstrupljevalnih receptih, sploh delujejo ali so nepotreben šok za telo? 

To so kratkoročni posegi, ki ne prinašajo veliko koristi. Predvsem veljajo za akutne zastrupitve ali preobremenitve s hrano oz. pijačo.

Kakšno vrsto razstrupljanja bi priporočili vi kot specialist za tradicionalno kitajsko medicino?

Uživanje zelišč in živil, ki ugodno vplivajo na preobremenjeni organ.

Kaj še pomaga pri spodbujanju izločanja odpadnih snovi iz telesa?

Čim bolj preprosta sezonska hrana z ustreznim razmerjem sestavin. Zelje, repa in semena čistijo prebavila. Votle organe je dosti lažje in hitreje očistiti kakor polne (jetra, pljuča, ledvice, vranico, srce). Skratka, instant rešitve ni. Za globinsko čiščenje jeter in pljuč je predvidena doba od tri do pet let, vse ostalo je zavajajoče.

.

NAJNOVEJŠE