RubrikeZanimivostiPrvi dan 16. Ljubljanskega maratona teklo več 6.500 otrok

Prvi dan 16. Ljubljanskega maratona teklo več 6.500 otrok

MORDA VAS ZANIMA

Ulice v središču Ljubljane so danes pripadale otrokom in mladini, ki so se udeležili programov prvega dne 16. Ljubljanskega maratona. Najmlajši so bili navdušeni nad Lumpi tekom, otroci nižjih razredov osnovne šole so tekli na promocijskem otroškem teku, šolarji od 6. do 9. razreda so se podali na šolske teke, srednješolci pa tekmovali v kategoriji na 4,2 kilometra. Ob 18. uri se je s testeninko 16. Ljubljanski maraton tudi uradno otvoril. Zbrane tekače in tekačice sta nagovorila predsednik organizacijskega odbora 16. Ljubljanskega maratona Andrej Razdrih in ljubljanski župan Zoran Janković.  Vrhunec je otvoritvena slovesnost doživela ob predstavitvi vrhunskih atletov, ki bodo jutri poskušali izboljšati rekord trase Ljubljanskega maratona.

Lumpi tek - Ljubljanski maraton
Najmlajši so bili navdušeni nad Lumpi tekom.
- Oglas -

Letošnji Ljubljanski maraton je že po številu prijav postavil nov rekord, saj je prijavljenih 22.081 tekačev in tekačic, kar je 5.000 več, kot jih je teklo na lanski jubilejni 15. izvedbi. Tudi otroci in mladi niso bili izjema, kajti v vseh kategorijah je bilo letos, v primerjavi z udeležbo v lanskem letu, več prijav. Čeprav jih je danes teklo nekaj manj, kot jih je bilo na startni listi, je udeležba še vedno rekordna. »Naš cilj je, da bi vsako leto privabili več mladih tekačev. Vzdušje velike tekaške prireditve, druženje z vrstniki in znanimi športniki – danes sta namreč mlade tekače spodbujala naša uspešna atletinja Marija Šestak in njen trener Matija Šestak -, je pobuda, s katero želimo otroke in mladino navdušiti za tek in zdrav ter športen način življenja. Vsi ti programi so brezplačni, saj so naložba, s katero želimo organizatorji prispevati k popularizaciji teka med otroki,« je po zaključku prvega dne povedal Gojko Zalokar, direktor Ljubljanskega maratona. »Škoda, da nam jo je malce zagodlo vreme, saj bi bilo ob soncu in nekoliko višjih temperaturah vzdušje še bolj na vrhuncu. A bistveno je, da so otroci uživali in da je z organizacijskega vidika vse potekalo nemoteno. Sedaj se lahko v miru posvetimo pripravam na jutrišnji veliki finale,« je še dodal Zalokar.

Ob 18. uri je sledila uradna otvoritev maratona s testeninko. Tekačice in tekače je najprej pozdravil predsednik organizacijskega odbora 16. Ljubljanskega maratona Andrej Razdrih, nato pa župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Slednji je vsem udeležencem zaželel čim bolj uspešen nastop in dodal, da si želi, da bi v Ljubljani v prihodnje teklo kar 30.000 tekačev. Razdrih je nato podelil startne številke vrhunskim atletom, ki bodo jutri poskusili izboljšati rekord Ljubljanskega maratona. V moški kategoriji na 42 kilometrov je ta od leta 2009 v lasti Kenijca Williama Biame (2:10:12), med maratonkami pa je bila isto leto najhitrejša njegova rojakinja Caroline Cheptonui Kilel (2:25:24). Organizatorji so povabili 15 vrhunskih tekačev, med katerimi je 12 Kenijcev in trije Etiopijci. Tekačice in tekači so bili še posebej navdušeni nad lanskoletnim zmagovalcem Evansom Rutom iz Kenije, ki si bo jutri nadel startno številko 1. Njegov lanski zmagovalni rezultat (2:10:17) je le za pet sekund slabši od ljubljanskega rekorda, zato je letos še toliko bolj motiviran, da premaga magično mejo dveh ur in 10 minut, sicer pa je njegov osebni rekord 2:08:36. Eden njegovih največjih tekmecev bo zagotovo Daniel Rono, prav tako iz Kenije, ki je najboljši tekač na startni listi – njegov osebni rekord je 2:06:58, jutri pa bo imel startno številko 2. Sicer pa bo poleg omenjenih na startu še šest vabljenih tekačev, ki imajo osebni rekord pod dvema urama in 10 minutami, pomagali jim bodo trije izkušeni narekovalci tempa, tako da organizatorji upajo, da se bo čas jutrišnjega zmagovalca ustavil pod 2:10:00, saj bi se s tem Ljubljanski maraton v svetovnem merilu iz srednje kakovostne kategorije prebil med vrhunske maratone. Med Slovenci bo na najdaljši razdalji staral Robert Kotnik, ki je tudi glavni favorit za osvojitev naslova državnega prvaka.

Otroci na ljubljanskem maratonu
Otroci nižjih razredov osnovne šole so tekli na promocijskem otroškem teku.

V ženski kategoriji na 42 km so povabljene štiri Kenijke, Ukrajinka in Rusinja. Slednja, Jelena Sokolova, je bila na letošnjem svetovnem prvenstvu v Daeguju 11., zato je ena glavnih favoritinj za zmago. Je pa rekord med dekleti najverjetneje nedosegljiv, kajti najboljši rezultat Sokolove je 2:28:01, ostale pa imajo osebni rekord nad dvema urama in 29 minutami. Za naslov državne prvakinje se bosta pomerili Neža Mravlje in Daneja Grandovec.

Jutri se program prične z rekreativnim tekom na 10  kilometrov (start ob 8.30), ob 10.30 pa bo start malega maratona in maratona. Tekače na najdaljših preizkušnjah bo ob 10.20 pozdravil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, na startu in v cilju pa bo zanje navijal tudi naš olimpijski prvak in dobitnik bronaste kolajne v metu kladiva na zadnjem svetovnem prvenstvu v Daeguju Primož Kozmus. Seveda na startu ne bo manjkala skupina StrojMachine, ob progi pa bodo za vzdušje skrbele godbe na pihala Litostroj, Vevče, Krško in Laško.

NAJNOVEJŠE