Zdravje & prehranaPreženite vetrove in napihnjenost s temi zelišči oziroma začimbami!

Preženite vetrove in napihnjenost s temi zelišči oziroma začimbami!

MORDA VAS ZANIMA

Uživanje določene hrane je velikokrat krivo, da pride do težav z napihnjenostjo in vetrovi. Vendar pa se v hrani ne skriva samo vzrok težav, ampak tudi rešitev. Določena živila oziroma bolj natančno začimbe so namreč zelo koristne za ublažitev vetrov in napihnjenosti. So tovrstne težave pri vas tako pogoste, da bi bilo mogoče govoriti že o kronični napihnjenosti oziroma vetrovih? V tem primeru vam svetujemo, da o tem obvestite svojega zdravnika – gre namreč lahko tudi za simptome določenih zdravstvenih težav, na primer celiakije (alergije na gluten) ali t. i. sindroma razdražljivega črevesja.

- Oglas -

Tudi če ne gre nič resnejšega, pa je lahko napihnjenost zelo neprijetna, podobno pa velja tudi za zelo pogoste vetrove. Tako se vsekakor splača, da poskusite z eno izmed začimb, ki jih naštevamo v nadaljevanju. V večini primerov se izkaže, da gre za zares zelo učinkovito, predvsem pa povsem naravno rešitev.

Začimbe

Kumina

Verjetno najbolj razširjena naravna metoda za odpravo težav z vetrovi in napihnjenostjo je uporaba kumine. Pogosto se priporoča tudi preventivno uživanje kumine ob jedeh, ki so nekoliko bolj obremenjujoče za prebavo. Tako zagotovo ni naključje, da jo pogosto dodajamo zeljnati solati. Seveda pa lahko iz kumine pripravite tudi čaj, ki bo imel zelo blagodejen vpliv na vaše črevesje. Kumino lahko pri pripravi čaja uporabite samostojno ali pa v kombinaciji z janežem in komarčkom. Janež na primer preprečuje prekomerno kopičenje plinov v prebavilih, ki je pogosto povod za napihnjenost in bolečine.

Meta

Za lajšanje težav s prebavo je lahko zelo koristna tudi meta oziroma poprova meta. Med drugim pomaga tudi pri vetrovih in napihnjenosti. Meta pomiri razdražen želodec in izboljša pretok žolča, kar pripomore tudi k temu, da lažje in hitreje prebavimo določena živila.

Kamilica

- Oglas -

Odlična izbira, ki jo imamo večinoma na dosegu roke, je lahko tudi kamilica. S pomočjo kamilice je mogoče ublažiti številne prebavne težave – od prekomernega kopičenja plinov in napihnjenosti do težav z vetrovi, diarejo, slabostjo in celo bruhanjem.

Kurkuma

Aktivna sestavina kurkume, imenovana kurkumin, je verjetno ena najbolj zdravih snovi, ki jih poznamo. Kurkumin še posebej navdušuje s svojimi protivnetnimi lastnostmi. Tako je zelo koristen za blaženje vnetij v telesu. Med pozitivne učinke kurkumina in s tem kurkume pa sodi tudi izboljšana prebava. Dodajanje kurkume jedem ali pa zlato mleko, pripravljeno iz te začimbe, vam lahko pomaga tudi pri težavah s prekomernim kopičenjem plinov v črevesju, z vetrovi in napihnjenostjo.

Ingver

Tudi ingver je priljubljena naravna pomoč pri številnih težavah. Zelo znan je tudi po tem, da nam lahko pomaga pri neprijetnostih, povezanih s prebavo. Ljudem, ki imajo pogoste težave z vetrovi in napihnjenostjo, lahko tako redno uživanje ingverja v različnih oblikah močno koristi.

Cimet

Med začimbe, ki vam lahko pomagajo pri odpravi težav s prekomerno napihnjenostjo oziroma vetrovi, pa sodi tudi cimet, izredno vsestranska začimba, ki jo poleg blagodejnih učinkov odlikuje tudi zelo prijeten okus. Tudi v cimetu lahko sicer najdemo snovi, ki delujejo protivnetno, obenem pa tudi močne antioksidante.

NAJNOVEJŠE