Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Zdravje & prehranaTudi pretiravanje z beljakovinami lahko privede do težav

Tudi pretiravanje z beljakovinami lahko privede do težav

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da ima lahko pomanjkanje beljakovin zelo nevarne posledice. Vendar pa vam lahko po drugi strani tudi preveč beljakovin škodi. Novodobne diete, ki temeljijo na močno povečanem vnosu beljakovin, tako za večino niso najboljša izbira.

- Oglas -

V nadaljevanju lahko preverite, kaj se lahko zgodi, če pretiravate z beljakovinami.

Beljakovine

Vaš zadah ne bo najbolj dišeč

Z zdravstvenega vidika sicer ne najresnejša, pa vendar zelo moteča posledica prekomernega vnosa beljakovin je slab zadah. Ljudje, ki uživajo hrano z zelo visokim deležem beljakovin, običajno omejijo vnos ogljikovih hidratov. Pogosta posledica takšnega prehranjevanja je neprijeten zadah, ki spominja na aceton. Ker je izvor težave v vašem telesu, se boste s ščetkanjem težko znebili slabega zadaha.

Vaše razpoloženje se bo poslabšalo

Za tvorbo serotonina, pogosto imenovanega kar hormon sreče, naše telo potrebuje tudi ogljikove hidrate. Več ogljikovih hidratov ko dobimo, več serotonina se lahko tvori, pri čemer je seveda pomembno, da izbiramo polnovredne in zdrave vire ogljikovih hidratov. Pretiravanje z beljakovinami in močno omejen vnos ogljikovih hidratov pa lahko po drugi strani povzročita slabo voljo in razdražljivost. Tudi nekatere raziskave kažejo, da imajo najmanj težav z razpoloženjem ljudje, katerih prehrana temelji pretežno na kompleksnih ogljikovih hidratih v kombinaciji z zmernim deležem beljakovin in zdravih maščob.

Vaše ledvice lahko zelo trpijo

- Oglas -

Pretiravanje z beljakovinami je verjetno najbolj nevarno za vaše ledvice. Ko zaužijemo beljakovine, namreč ledvice obremenimo z dušikovimi stranskimi produkti, ki jih morajo prefiltrirati in tako očistiti kri. Če je vaš vnos beljakovin v mejah normale, to ne predstavlja posebne težave. Pri ljudeh, ki pretiravajo z beljakovinami, pa pride do preobremenjenosti ledvic, kar lahko sčasoma povzroči tudi resnejše okvare.

Vaša prebava vam bo povzročala težave

Prehrana, katere osnova so beljakovinska živila, običajno vsebuje zelo malo vlaknin. To lahko privede do zaprtja, napihnjenosti in drugih težav s prebavo. Zadosten delež živil, bogatih z vlakninami, je namreč osnova zdrave prehrane, ki je dobra tudi za vašo prebavo. Poleg sadja in zelenjave sodijo med živila, v katerih se nahaja veliko vlaknin, tudi polnozrnata žita in stročnice.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×