0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHruške – zagrizite v zdravje!

Hruške – zagrizite v zdravje!

MORDA VAS ZANIMA

Hruške spadajo med najbolj zdravo sadje, polno koristnih hranilnih snovi, obenem pa so tudi zelo okusne. Ko govorimo o hruškah kot rastlinah oziroma drevesih, pravzaprav govorimo o rodu Pyrus, v katerega spada več različnih vrst hrušk. Zgolj plodovi nekaterih izmed teh vrst so užitni, medtem ko so druga drevesa le okrasna.

- Oglas -

V hruškah najdemo ogromno pomembnih vitaminov in mineralov, med drugim tudi kalij, vitamin C in K ter folno kislino. V nadaljevanju lahko preverite, katere zdravstvene koristi hrušk so še posebej izrazite.

Z uživanjem hrušk do boljše prebave

V hruškah se nahaja zelo visok odstotek vlaknin, ki so izjemno pomembne za dobro prebavo. Večina vlaknin, ki jih najdemo v hruškah, sodi med netopne polisaharide, ki poskrbijo, da hrana lažje preide skozi črevesje. Poleg tega pa spodbujajo izločanje želodčnih in drugih prebavnih sokov, kar prav tako poskrbi za hitrejšo in lažjo prebavo hrane. Če boste v svojo prehrano vključili hruške, torej obstaja precej manjše tveganje za različne prebavne težave, kot je na primer zaprtje. Vlaknine v hruškah pa lahko zaščitijo tudi debelo črevesje pred škodljivimi prostimi radikali in s tem zmanjšajo tveganje za raka.

Hruške okrepijo vaš imunski sistem

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C bo uživanje hrušk pripomoglo tudi h krepitvi vašega imunskega sistema. Vitamin C namreč spodbuja tvorbo in aktivnost belih krvničk. Premagovanje prehladov in drugih težav, povezanih z oslabljenim imunskim sistemom, bo s pomočjo hrušk precej lažje.

- Oglas -
Hruške

Vaše srce se bo razveselilo kalija

Hruške so dober vir kalija, kar pomeni, da imajo tudi pozitiven vpliv na vaše srce. Kalij namreč prispeva k zniževanju krvnega tlaka, kar razbremeni celoten srčno-žilni sistem in preprečuje nastajanje strdkov ter tveganje za srčni napad. Poleg tega pa kalij poveča dotok krvi v različne dele vašega telesa, ki so tako bolje oskrbljeni s kisikom, posledično pa se izboljša njihovo delovanje.

Vitamin C za hitrejše celjenje ran

Vloge, ki jih ima vitamin C v našem telesu, so zelo raznolike. Ena izmed njih je tudi to, da sodeluje pri obnovi tkiv in celic. Tako vam lahko hruške pomagajo tudi pri pospeševanju celjenja ran, prav tako pa so koristne za obnovo poškodovanih krvnih žil.

Dober vir folne kisline

V hruškah najdemo tudi precej folne kisline, ki je zelo pomembna za nosečnice in ženske, ki nameravajo zanositi, saj zmanjšuje možnost za okvare nevralne cevi pri novorojenčkih. V obdobju nosečnosti se tako priporoča uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo visok delež folne kisline, pri doseganju zadostnega vnosa pa vam lahko pomagajo tudi določena živila, kamor se uvrščajo tudi hruške.

Zaviranje vnetij v telesu

Antioksidanti v hruškah, med katerimi še posebej izstopajo flavonoidi, imajo tudi protivnetni učinek. Uživanje hrušk lahko tako pomaga tudi pri ublažitvi bolečine, povezane z boleznimi, kot so artritis, revma in putika. To pravzaprav velja za večino sadja, pri čemer izjemo predstavljajo agrumi, za katere ni značilno tako izrazito protivnetno delovanje.

NAJNOVEJŠE