0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHruške – okusen in zdrav sadež, ki ga je opeval že Homer

Hruške – okusen in zdrav sadež, ki ga je opeval že Homer

MORDA VAS ZANIMA

Hruške in njihova sezona so zopet tu! Nutricionisti v zadnjem času hruške vse bolj uvrščajo na sam vrh seznama najbolj zdravega sadja, že sam veliki grški pesnik Homer pa je ta sadež imenoval »darilo bogov«. Ko boste v sledečem članku prebrali kako vsestranske so in do kam sežejo njihove zdravilne lastnosti jih boste zagotovo začeli (še) bolj vključevati na svoj sadni jedilnik.

- Oglas -

Hruške so zdrave za srce

Srčna obolenja so eden izmed najpogostejših vzrokov za smrt na svetu. Zgolj ena hruška na dan pa vas lahko zaščiti pred možgansko kapjo in srčnim infarktom. Hruške so namreč bogate z vlakninami, ki blagodejno vplivajo na zdravje srca poleg tega pa pomagajo zniževati krvni tlak in normalizirati raven holesterola.

Hruške pomagajo pri obvladovanju sladkorne bolezni

Z nizkim glikemičnim indeksom hruške preprečujejo nastajanje visoke ravni sladkorja v krvi ter tako nadzirajo nivo glukoze. Ta sadež je tudi več kot primeren za uravnavanje telesne teže saj je nizko kaloričen in bogat s hranilnimi snovmi, ki pospešujejo proces izgube teže in spodbujajo imunost.

Hruške dajejo organizmu energijo ter pozitivno vplivajo na možgane

Le polovica hruške vsebuje kar 15% dnevnega priporočljivega odmerka bakra – minerala, ki pomaga ohranjati zdravje vašega živčnega sistema kar posledično vpliva na zdravje celotnih možganov. Poleg tega so hruške odličen vir fruktoze in glukoze, ki naše telo oskrbujeta z energijo skozi cel dan. Če zjutraj med sestavine vašega najljubšega smoothija zamešate še malo hruške ne bo torej prav nič škodilo.

- Oglas -

Hruške preprečujejo nastanek in razvoj rakavih obolenj

Zaradi visoke koncentracije vlaknin, ki jih vsebujejo, hruške pomagajo pri preprečevanju nastanka različnih vrst raka – vključno z rakom debelega črevesja ter dojk. Poleg tega so hruške bogate z antioksidanti, ki ščitijo celice pred prostimi radikali , vsebujejo pa tudi določene kisline, ki preprečujejo pojav pljučnega raka in raka na želodcu.

Hruške ohranjajo zdravje naših oči

Ker hruške vsebujejo veliko antioksidantov in vitaminov spadajo v sam vrh živil, ki so dobra za ohranjanje zdravja naših oči. Nekatere raziskave so celo dokazale, da uživanje hrušk znatno zmanjša tveganje za makularne degeneracije oči.

.

NAJNOVEJŠE