0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineSvoji prehrani dodajte več žajblja

Svoji prehrani dodajte več žajblja

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveno ime za žajbelj je Salvia officinalis, ki izhaja iz latinskega glagola rešiti. To ni naključje: z žajbljem so si že od nekdaj pomagali pri zdravljenju najrazličnejših bolezenskih stanj. Stari Grki so ga uporabljali denimo pri kačjih pikih. Visoko cenjen je bil tudi na Kitajskem in v Perziji, kjer je veljal za rastlino, ki tistemu, ki jo uživa, podari večno mladost.

- Oglas -

Zaradi pekočega okusa se žajbelj danes uporablja kot začimba za meso in omake. Ker vsebuje veliko vitamina K, fenolov in flavonoidov, je dobrodošlo, da ga v svoji prehrani uporabite večkrat, npr. v prilogah iz divjega ali rjavega riža, ječmena in leče. Prijetno bo poživil tudi solate, omake in mineštre. Zaradi svoje lepote je nadvse primeren tudi kot okrasna rastlina, gojite pa ga lahko v domačem vrtu.

Žajbelj

Zdravilne lastnosti žajblja potrjujejo številne raziskave

V reviji Journal of medicinal food so leta 2010 objavili izsledke raziskave, ki je pokazala na izjemno močno antioksidativno delovanje izvlečka žajblja v jetrih, ki so eden najpomembnejših organov v telesu. Prav v jetrih se namreč nabira veliko strupov, na primer onesnažen zrak in zaužita zdravila, naloga jeter pa je njihova nevtralizacija.

- Oglas -

Skupina pakistanskih raziskovalcev je leta 2008 dokazala, da žajbelj učinkovito deluje proti pogostim patogenim mikrobom, kot so stafilokok, salmonela in šigela. Avstralski raziskovalci pa so na primeru ljudi, starejših od 65 let, dokazali, da izvleček žajblja izboljšuje spomin. V reviji Advances in nutrition so leta 2011 poročali, da so iz žajblja pridobili sestavini karnozol in karnozojsko kislino, za kateri je dokazano, da delujeta protivnetno in protirakavo.

Poparek žajblja za vneto grlo

Če vas pesti vnetje grla ali mandljev, si lahko pripravite žajbljevo vodico za grgranje. Iz približno 20 g listov žajblja in 50 ml vode naredite poparek: liste žajblja položite v čajnik in jih prelijte z vrelo vodo. Pomembno je, da uporabite vodo, ki ste jo odstavili z ognja takoj, ko je začela brbotati. Pri močnem kipenju bodo iz žajblja namreč izparela dragocena eterična olja. Pustite delovati 10 minut in nato ohladite v hladilniku. Ko se poparek shladi na primerno temperaturo, začnite z grgranjem. V ustih lahko imate tudi nekaj listov, ki ste jih uporabili za pripravo poparka. Zaradi svoje oblike se listi žajblja dobro prilegajo ustni votlini.

Pa še opozorilo: tistim, ki imajo epilepsijo, se uporaba žajblja odsvetuje, saj vsebuje tujon, ki lahko sproži epileptične napade.

Žajbelj za nego las

Poparek žajblja lahko uporabite tudi spiranje las, ki jih želite okrepiti ali obnoviti njihov lesk in barvo. Žajbelj je priporočljiv za tiste, ki imajo temne lase. Potemnil bo tudi sive lase. Obenem je žajbljev poparek primeren za odstranjevanje prhljaja.

- Oglas -

Druga možnost je priprava žajbljeve tinkture, s katero boste prav tako okrepili in povečali lesk suhih ali normalnih las. Tinktura žajblja bo lase potemnila, zato je priporočljiva za nego že temnih las. To tinkturo lahko kupite že pripravljeno ali jo z nekaj spretnosti pripravite sami.

Kakšen je postopek za njeno pripravo? Potrebujete žajbljeve liste (posušene ali sveže) in 25-odstotno mešanico alkohola in vode (zmešate lahko vodko in vodo). Na liter te alkoholne mešanice uporabite 200 g posušenih ali 600 g svežih žajbljevih listov. Alkohol bo izločil aktivne učinkovine iz žajblja in jih obenem ohranil. Žajbelj položite v večji kozarec in ga prelijte z alkoholno mešanico. Kozarec nepredušno zaprite in ga za dva tedna postavite v hladen prostor. Vsebino občasno pretresajte. Po preteku tega časa tekočino pretočite v namizno stiskalnico, in sicer tako, da na odprtino, skozi katero prelivate, namestite gazo ter točite skozi njo. (Čvrste dele, ki ostajajo, lahko uporabite kot kompost.) Mešanico stisnite v stiskalnici in jo nato zberite v večjem vrču. Precejeno tekočino nalijte v čiste steklenice iz temnega stekla. Pri nalivanju si lahko pomagate z lijakom.

Ko žajbljevo tinkturo uporabljate za nego las, se držite pravila: če so lasje suhi, tinkturi dodajte rumenjak, če so normalni ali mastni, pa beljak. Zmes dajte na lase in glavo dobro zmasirajte.

Veš o žajblju si lahko preberete tukaj.

.

NAJNOVEJŠE