fbpx
Domov Zdravilne rastline Svoji prehrani dodajte več žajblja

Svoji prehrani dodajte več žajblja

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Znanstveno ime za žajbelj je Salvia officinalis, ki izhaja iz latinskega glagola rešiti. To ni naključje: z žajbljem so si že od nekdaj pomagali pri zdravljenju najrazličnejših bolezenskih stanj. Stari Grki so ga uporabljali denimo pri kačjih pikih. Visoko cenjen je bil tudi na Kitajskem in v Perziji, kjer je veljal za rastlino, ki tistemu, ki jo uživa, podari večno mladost.

Zaradi pekočega okusa se žajbelj danes uporablja kot začimba za meso in omake. Ker vsebuje veliko vitamina K, fenolov in flavonoidov, je dobrodošlo, da ga v svoji prehrani uporabite večkrat, npr. v prilogah iz divjega ali rjavega riža, ječmena in leče. Prijetno bo poživil tudi solate, omake in mineštre. Zaradi svoje lepote je nadvse primeren tudi kot okrasna rastlina, gojite pa ga lahko v domačem vrtu.

Žajbelj

Zdravilne lastnosti žajblja potrjujejo številne raziskave

V reviji Journal of medicinal food so leta 2010 objavili izsledke raziskave, ki je pokazala na izjemno močno antioksidativno delovanje izvlečka žajblja v jetrih, ki so eden najpomembnejših organov v telesu. Prav v jetrih se namreč nabira veliko strupov, na primer onesnažen zrak in zaužita zdravila, naloga jeter pa je njihova nevtralizacija.

Skupina pakistanskih raziskovalcev je leta 2008 dokazala, da žajbelj učinkovito deluje proti pogostim patogenim mikrobom, kot so stafilokok, salmonela in šigela. Avstralski raziskovalci pa so na primeru ljudi, starejših od 65 let, dokazali, da izvleček žajblja izboljšuje spomin. V reviji Advances in nutrition so leta 2011 poročali, da so iz žajblja pridobili sestavini karnozol in karnozojsko kislino, za kateri je dokazano, da delujeta protivnetno in protirakavo.

Poparek žajblja za vneto grlo

Če vas pesti vnetje grla ali mandljev, si lahko pripravite žajbljevo vodico za grgranje. Iz približno 20 g listov žajblja in 50 ml vode naredite poparek: liste žajblja položite v čajnik in jih prelijte z vrelo vodo. Pomembno je, da uporabite vodo, ki ste jo odstavili z ognja takoj, ko je začela brbotati. Pri močnem kipenju bodo iz žajblja namreč izparela dragocena eterična olja. Pustite delovati 10 minut in nato ohladite v hladilniku. Ko se poparek shladi na primerno temperaturo, začnite z grgranjem. V ustih lahko imate tudi nekaj listov, ki ste jih uporabili za pripravo poparka. Zaradi svoje oblike se listi žajblja dobro prilegajo ustni votlini.

Pa še opozorilo: tistim, ki imajo epilepsijo, se uporaba žajblja odsvetuje, saj vsebuje tujon, ki lahko sproži epileptične napade.

Žajbelj za nego las

Poparek žajblja lahko uporabite tudi spiranje las, ki jih želite okrepiti ali obnoviti njihov lesk in barvo. Žajbelj je priporočljiv za tiste, ki imajo temne lase. Potemnil bo tudi sive lase. Obenem je žajbljev poparek primeren za odstranjevanje prhljaja.

Druga možnost je priprava žajbljeve tinkture, s katero boste prav tako okrepili in povečali lesk suhih ali normalnih las. Tinktura žajblja bo lase potemnila, zato je priporočljiva za nego že temnih las. To tinkturo lahko kupite že pripravljeno ali jo z nekaj spretnosti pripravite sami.

Kakšen je postopek za njeno pripravo? Potrebujete žajbljeve liste (posušene ali sveže) in 25-odstotno mešanico alkohola in vode (zmešate lahko vodko in vodo). Na liter te alkoholne mešanice uporabite 200 g posušenih ali 600 g svežih žajbljevih listov. Alkohol bo izločil aktivne učinkovine iz žajblja in jih obenem ohranil. Žajbelj položite v večji kozarec in ga prelijte z alkoholno mešanico. Kozarec nepredušno zaprite in ga za dva tedna postavite v hladen prostor. Vsebino občasno pretresajte. Po preteku tega časa tekočino pretočite v namizno stiskalnico, in sicer tako, da na odprtino, skozi katero prelivate, namestite gazo ter točite skozi njo. (Čvrste dele, ki ostajajo, lahko uporabite kot kompost.) Mešanico stisnite v stiskalnici in jo nato zberite v večjem vrču. Precejeno tekočino nalijte v čiste steklenice iz temnega stekla. Pri nalivanju si lahko pomagate z lijakom.

Ko žajbljevo tinkturo uporabljate za nego las, se držite pravila: če so lasje suhi, tinkturi dodajte rumenjak, če so normalni ali mastni, pa beljak. Zmes dajte na lase in glavo dobro zmasirajte.

Veš o žajblju si lahko preberete tukaj.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×