Dom & EnergijaKako pravilno ogrevati na drva?

Kako pravilno ogrevati na drva?

MORDA VAS ZANIMA

Zadnje čase je v uporabi vedno več naprav, ki za energent uporablja naraven les oz. polena in lesne pelete. Naj bo to lončena peč, kamin ali zidani štedilnik – vsaka od teh naprav zahteva pravilno ravnanje in uporabo ustreznega goriva. Pravilen izbor in pravilna uporaba kurilne naprave, zagotavljata ustrezno ugodje, izkoristek in varovanje okolja. 

- Oglas -

Kurilni les

Je vsak les dober za kurjenje v peči in kaminu?

Les je najstarejši energent, kar ga pozna človeštvo, saj ima visoko kurilno vrednost, dolg čas gorenja in čudovit optični učinek (viden ogenj). Poleg tega je les z ekološkega vidika obnovljivi vir. CO2 je nevtralen – pri kurjenju se sprosti toliko ogljikovega dioksida, kot ga drevo v življenjski dobi absorbira iz okolja in bi ga sprostilo o okolje, če bi les gnil v gozdu. Moderne kurilne naprave tako zagotavljajo optimalno zgorevanje in minimalno obremenitev okolja.

Gospodarsko gledano pa les spodbuja odpiranje lokalnih delovnih mest zaradi domače pridelave lesa in proizvodnje peletov/briketov. Manjši so stroški in manjša obremenitev okolja zaradi krajših razdalj, potrebnih za prevoze goriva; pokrije stroške za čiščenje gozdov in s tem preprečuje ugodne razmere za razvoj škodljivcev.

Nekaj dobrih napotkov:

 • Primerno sušena drva dobimo tako, da jih sušimo razklana, zložena in pokrita na zračnem prostoru cca 2–3 leta.
 • Uporabljamo suh, naraven in neobdelan les z manj kot 20 % vlage.
 • Uporabljati je treba drva (polena) trdega lesa listavcev, kot so bukev, gaber, hrast, breza …
 • Dolžina drv naj bo največ 33 cm s premerom do 10 cm.
 • Uporabljate lahko stisnjene brikete, ki vsebujejo naravne lesne delce, brez kakršnih koli lepil ali celo parafina.
 • Sežiganje odpadkov, plastičnega materiala, olj, nafte, lepljencev in impregniranega lesa lahko povzroči resne poškodbe kurišča in celotne peči, poleg tega pa se lahko razvijejo strupeni plini, ki so nevarni za življenje ljudi in škodljivi za okolje.
 • V kurilnih napravah ni dovoljeno kuriti papirja, časopisa, revij, kartona, plastificiranega kartona (tetrapak), embalaže, umetne mase vseh vrst, obdelanega lesa, vezanih plošč, ostankov lesa z gradbišč/starih zgradb, ostankov starega lesa, pohištva, oken, vrat, podov, embalažnega lesa (zaboji, gajbice, palete), proizvodnih odpadkov mizarstva, tesarstva.
 • Po luninem koledarju naj bi se les za kurjavo začel sekati 21. decembra pri pojemajoči luni. 
- Oglas -

Pravilni postopek kurjenja

Pred prižiganjem ognja v kurilni napravi, do konca odprite loputo za dovod zraka in loputo v dimniku!

 1. V kurišče zložite polena premera od 7–10 cm tako, da so debelejša spodaj, tanjša na vrhu.
 2. Ogenj zanetite s tako imenovanimi netivi, kot so lesna volna ali oblanci. Papir je izjemoma dopustno uporabiti, vendar le v manjših količinah.
 3. Ogenj prižgite ZGORAJ in naj gori od zgoraj navzdol!
 4. Dokler ogenj gori, pustite lopute za zrak DO KONCA odprte. Svetel, rumenkasto-rdečkast in živahen plamen je znak, da je količina zraka, potrebnega za gorenje, ustrezna.
 5. Odprtino za zrak zaprite takoj, ko se neha tvoriti dim, na žerjavici pa so samo še kratki modri plamenčki.
 6. Nova polena dodajte na močno žerjavico (torej ko so prejšnja polena pogorela), tako da bodo takoj zagorela. Pri tem poskrbite, da je dovod zraka odprt!
 7. Dimnikar poskrbi za redno čiščenje dimnika in kurišča. S tem zmanjšamo emisije finega prahu, prihranimo dragoceno gorivo, zmanjšamo nevarnost požara v dimniku ter pravočasno odkrijemo morebitne poškodbe in težave.

Kakovostna izdelava peči in kamina 

Na samo kakovost peči in moč ogrevanja ne vpliva zunanjost, ki jo v današnjem času lahko prilagodite čisto po svojih željah, ampak materiali, ki se vgradijo v notranjost peči. Za najboljši in največji izkoristek ogrevanja je primeren le najkakovostnejši pečarski šamot, sicer peč dela raztezke in razpoka ter nima zadostne akumulacije toplote. Žal nekateri pečarji namesto šamota uporabljajo porobeton ali celo mavčne plošče, kar je popolnoma v nasprotju s pečarsko logiko. Če iščete kakovostne lončene peči in dobre izvajalce, potem je vselej najboljše slediti priporočilom zadovoljnih lastnikov takšnih peči.

Besedilo: Klemen Avguštin, Pečarstvo Avguštin,
pečarski mojster ter sodni izvedenec in cenilec za pečarstvo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×