Bolečine v sklepih so še posebej pogoste pri starostnikih. Pogosto so povezane z vnetnimi boleznimi, kot je na primer revmatoidni artritis. Velikokrat pa se bolečine v sklepih pojavijo tudi po napornih fizičnih aktivnostih. Na srečo pa obstaja kar nekaj naravnih možnosti, kako te bolečine ublažiti. Ena najboljših naravnih izbir za lajšanje bolečin v sklepih je zagotovo kajenski poper …

Bolečine v sklepih

Zakaj prav kajenski poper?

Kajenski poper je že več stoletij zelo cenjen v naravnem zdravilstvu. Vsebuje namreč snov, imenovano kapsaicin, ki deluje protivnetno in protibolečinsko, obenem pa gre tudi za antioksidant. S pomočjo kajenskega popra je mogoče zelo uspešno pospešiti prekrvavitev. Zaradi izjemnih lastnosti se izvleček kajenskega popra neredko uporablja tudi v farmacevtski industriji. Edina slabost mazil, ki vsebujejo kajenski poper, je lahko razdražena, pordela koža. Preden začnete uporabljati eno izmed olj, predstavljenih v nadaljevanju, je zato dobro, da naredite preizkus na manjšem delčku kože.

Zanimivi branje: Kurkuma, čudežna rumena začimba z Daljnega vzhoda

Kajenski poper

Mandljevo olje s kajenskim poprom

Zelo preprosto protivnetno in protibolečinsko masažno olje, ki vam bo pomagalo ublažiti neprijetne bolečine v sklepih, lahko izdelate iz samo dveh sestavin. Potrebovali boste približno 200 mililitrov mandljevega olja in 2 žlici (cca. 30 gramov) mletega kajenskega popra. Sestavini združite ter dobro premešajte in vaše olje za blaženje bolečin v sklepih je pripravljeno. Uporabljajte ga tako, da z njim nežno zmasirate problematične predele. Masaža naj traja približno 5–10  minut. Olje lahko uporabljajte vsak dan oziroma po potrebi – vsakič, ko se pojavijo bolečine.

Kajenski poper, ingver in kurkuma

Za še boljše rezultate vam priporočamo, da kajenski poper kombinirate z ingverjem in kurkumo. Tudi omenjeni začimbi namreč poskrbita za močan protivnetni učinek in za pospešitev prekrvavitve. Zmešate 2 žlici kajenskega popra ter enako količino kurkume in ingverja v prahu. Prilijte 200 mililitrov olja grozdnih pečk in dobro premešajte. Uporabljajte tako kot mandljevo olje s kajenskim poprom. Dokler ju ne porabite, je sicer obe olji dobro shranjevati v tesno zaprtem kozarcu, ki ga postavite na temno, hladno mesto.

Več o tem v članku: Bolečine v sklepih: najboljša naravna pomoč za ublažitev težav