0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiPomivanje posode – nekaj najboljšega, kar lahko naredite za svoje možgane

Pomivanje posode – nekaj najboljšega, kar lahko naredite za svoje možgane

MORDA VAS ZANIMA

Kaj ima pomivanje posode skupnega z zdravjem naših možganov? Precej več, kot se morda zdi na prvi pogled! Med pomivanjem posode namreč krepimo eno najpomembnejših kognitivnih sposobnosti, ki nam lahko pride prav pri številnih miselnih izzivih in ki velja za enega glavnih indikatorjev dobrega možganskega zdravja …

- Oglas -

Težave z zbranostjo pogosto vplivajo tudi na druge kognitivne sposobnosti

Po mnenju številnih nevrologov in drugih strokovnjakov, ki se pri svojem delu ukvarjajo z vprašanjem zdravja možganov, je eden najpomembnejših pokazateljev »kognitivne kondicije« naša sposobnost osredotočanja oziroma zbranost. Ljudje, ki imajo težave z zbranostjo, imajo namreč pogosto tudi težave z drugimi kognitivnimi funkcijami. Motnje pozornosti tako nemalokrat vplivajo tudi na spomin, uspešnost opravljanja različnih miselnih nalog itn.

Starejši ko smo, več napora zahteva osredotočanje na nalogo, ki je pred nami

Čeprav imajo lahko seveda tudi mlajši ljudje težave z zbranostjo – oziroma so tovrstne težave danes pri mlajših generacijah celo nadpovprečno razširjene – je zelo pomembno upoštevati predvsem to, da naša sposobnost koncentracije z leti praviloma slabi. Starejši ko smo, težje se torej zberemo. Tudi če z določenimi nalogami v preteklosti niste imeli pretiranih težav, se lahko to nenadoma spremeni. Vendar pa lahko na srečo ta proces vsaj deloma zajezimo. Podobno kot v mnogih drugih primerih je tudi tu ključen trening. Na sposobnost dolgotrajnejše osredotočenosti na določeno nalogo moramo tako gledati kot na nekakšno mišico, ki jo je mogoče krepiti s pravimi vajami. To ne pomeni, da so nujne posebne vaje, katerih namen je prav izboljševanje kognitivnih sposobnosti. »Vadba« je lahko tudi precej bolj spontana in vpeta v vaš vsakdan. Kot omenjeno, je lahko eno najkoristnejših opravil za zdravje možganov pomivanje posode …

Pomivanje posode kot »meditativna praksa«, ki prispeva k boljši zbranosti

Danes poskušamo pogosto opravljati več nalog hkrati. Posledično smo nezbrani, zato je delo nemalokrat opravljeno površno oziroma slabše, kot bi lahko bilo. Pomivanje posode je eno tistih opravil, ki nas malodane prisilijo v to, da se osredotočimo na eno samo nalogo. Z mokrimi rokami, ki se jih je oprijela milnica, namreč težko počnete še kaj drugega. Tako je lahko prav pomivanje posode odlična priložnost za nekakšno meditacijo oziroma za to, da se poskušate tistih nekaj minut zares popolnoma posvetiti eni sami nalogi. Ne gre torej za pomivanje posode samo na sebi, ampak predvsem za »ritual«, ki prispeva k izboljšanju vaše koncentracije. Tako vam svetujemo, da poskušate posodo čim pogosteje pomivati v tišini in se pri tem res popolnoma osredotočiti na tisto, kar počnete.

- Oglas -

Zelo koristno lahko tudi vrtnarjenje, kvačkanje itn.

Glede na to, da je pomivanje posode (ali vsaj zlaganje posode v pomivalni stroj) nekaj, kar mora večina ljudi početi vsakodnevno, je prav to ena najboljših priložnosti za redno (!) krepitev sposobnosti koncentracije, posledično pa za izboljšanje možganskega zdravja. Vendar pa lahko seveda po želji izberete tudi drugo dejavnost. Pomembno je predvsem to, da se za določen čas osredotočite na eno samo nalogo in da ste pri tem pozorni na vsak detajl. Dobra izbira je lahko na primer peka, ki zahteva zelo natančno sledenje posameznim korakom.

Podobne učinke pa lahko dosežete tudi s pletenjem/kvačkanjem, vrtnarjenjem ali barvanjem pobarvank za odrasle. Naj postane torej opravilo, ki se mu zares popolnoma posvetite – četudi le za nekaj minut – del vaše vsakodnevne rutine. To bo odlična protiutež »večopravilnosti«, v katero se pogosto zapletamo zaradi občutka, da nam primanjkuje časa in da moramo vse postoriti naenkrat. Vaši možgani vam bodo zagotovo zelo hvaležni.

.

NAJNOVEJŠE