Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKognitivno-vedenjska terapija za lažje spopadanje s kroničnimi bolečinami

Kognitivno-vedenjska terapija za lažje spopadanje s kroničnimi bolečinami

MORDA VAS ZANIMA

Kronične bolečine pogosto povzročijo občutek popolne nemoči. Povezane so lahko s številnimi težavami in deli telesa: bolečine v hrbtenici, migrene, poškodbe živcev, artritis ipd. Ne glede na konkretni vzrok in mesto izvora, je jasno, da so kronične bolečine ena najbolj perečih zdravstvenih težav v sodobni družbi. Z njimi naj bi se soočalo več ljudi, kot je skupno število pacientov z diabetesom, srčno-žilnimi obolenji in različnimi vrstami raka. Je edina pomoč zares zgolj uživanje protibolečinskih sredstev?

- Oglas -

Bolečine in terapija

Negativna prepričanja pogosto povečajo intenzivnost bolečine

Zaradi kroničnih bolečin se v večini primerov močno zmanjša kakovost življenja. Ljudje ne uživajo več v dejavnostih, ki so jih imeli v preteklosti zelo radi, pogosto pa niso sposobni niti za delo. To posledično pomeni tudi precejšno obremenitev za zdravstveno blagajno. Čeprav je že fizična bolečina sama po sebi zelo huda, pa se simptomi pogosto še krepijo zaradi določene miselnosti. Ljudje s kroničnimi bolečinami so namreč večinoma nagnjeni k temu, da situacijo dojemajo kot povsem katastrofalno. To je seveda po eni strani razumljivo. Vendar so prav občutki strahu in nemoči velikokrat krivi za poslabšanje stanja. Kronične bolečine pogosto sprožijo misli o tem, da je bolečino nemogoče odmisliti, da ne morete storiti ničesar glede tega, kar doživljate, in da se bo stanje zgolj poslabševalo.

Danes so programi kognitivno-vedenjske terapije na voljo tudi na spletu

Večina ljudi, ki se spopada s kroničnimi bolečinami, se zateče k protibolečinskim sredstvom. To pa seveda ne pomeni odprave težav, ampak zgolj začasno zmanjšanje izrazitosti simptomov. Poleg tega pa se lahko pridružijo dodatni nezaželeni stranski učinki. Na srečo pa obstaja tudi drugačna pot. Raziskave namreč kažejo, da je kognitivno-vedenjska terapija ena najboljših metod za tiste, ki doživljajo kronične bolečine. Pomaga pri tem, da situacije ne dojemate več kot popolne katastrofe in da se naučite, kako obvladovati bolečino. Obenem dobite občutek nadzora, kar je izjemno pomemben element.

Že po 11 tednih vedenjske terapije naj bi večina udeležencev, ki so sodelovali v raziskavi, občutila precej manj bolečin. Danes so ljudem s kroničnimi bolečinami na voljo tudi programi na spletu, s pomočjo katerih se učite tehnik za spopadanje s težavami. Tako lahko tudi uspešno zmanjšate dozo protibolečinskih sredstev, ki jih trenutno jemljete. Seveda pa zahteva kognitivno-vedenjska terapija v prvi vrsti vašo lastno pripravljenostjo, da se soočite s strahovi in poskušate nanje pogledati z drugačne perspektive.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×