Poletje je kot nalašč za uspevanje številnih dišavnic in začimb. Ni lepšega od tega, da sami vzgojite rastlinico in jo nato »osmukate« kar v domačem lončku. V nadaljevanju vam ponujamo seznam idej za gojenje začimb, ki ne potrebujejo presežne pozornosti a nam hkrati podarijo mnogo zdravilnih lastnosti in koristi.
Bazilika
V lončku na polici bo zrasla brez večjih težav ali komplikacij. Bazilika je bogata z železom in vitaminom A, ki je naravni antioksidant z protivnetnimi in antibakterijskimi lastnostmi. Odlično se vključuje v solate in številne druge osvežilne poletne jedi.
Rožmarin
Ta začimba je pravi »morilec« rakavih celic. Poleg tega rožmarin vsebuje vitamin E, ki je izjemen antioksidant. Odlično se obnese v sredozemski kuhinji.
Koriander
Korinader začimba nudi izjemno zaščito našim jetrom. Odlična je v kombinacijami, ki tvorijo solate in sokove.
Melisa
Izjemno lahko jo je vzgojiti. Več kot dobrodošla je pri prehladih in nespečnosti.
Timijan
Bogat je z vitaminom A, B in C, kalcijem, kalijem, magnezijem in železom. Poleg tega je zelo koristen za ohranjanje zdrave prebave. Timijanov čaj je navsezadnje odličen za zdravje celotnega telesa.
Peteršilj
Je začimba, ki izboljšuje skoraj vse jedi. A kulinarične izboljšave niso edine za katere je zaslužen. Peteršilj pozitivno vpliva tudi na imunski sistem, pomirja živčni sistem in močno vpliva na zdravje naših kosti. Prav tako je odličen v boju proti slabemu zadahu.
Še več o koristnih zeliščih si preberite na: www.bodieko.si/zelisca-kozmetika-uporaba