Pred nami je obdobje nizkih temperatur in mraza. Namesto zelenjavnih in sadnih sokov marsikomu bolj prijajo topli čaji. A ni se vam treba odpovedati svojemu dnevnemu kozarcu naravnega soka, ogrejete se lahko tudi z začimbami, ki jih dodate v svoj hranilen smuti ali sok. Preverite nekaj preprostih načinov, s katerimi boste preprečili, da bi vas to zimo preveč zeblo, pa čeprav si boste namesto čaja privoščili sveže iztisnjeni sok.
Ingver
Ingver se je že od nekdaj uporabljal za gretje telesa. Ingver nam daje občutek toplote, tako spodbuja krvni obtok, kar je dobro zato, ker se telo lažje znebi sluzi, hkrati pa tudi porabimo več kalorij. Ingver je torej odlična začimba, ki poskrbi zato, da nas ne zebe in da hitreje pokurimo kakšno zimsko pregreho.
Kako ga uporabljati? Najbolj preprosta je uporaba svežega ingverja v sokovih ali smutijih. Preprosto naribajte manjši koren ingverja in ga združite z ostalimi sestavinami za sok ali smuti. Če svežega ingverja nimate na razpolago, lahko vedno posežete po posušenem, a v tem primeru uporabite manjšo količino. Pri uporabi mletega ingverja bodite pozorni tudi na to, da ga dobro premešate in tekočino pred uporabo še enkrat pretresete, da se izognete grudicam.
Cimet
V kitajski medicini uporabljajo cimet zaradi njegovih grelnih lastnosti. Primeren je za zimske dni, ker ogreje telo in poživlja periferni krvni obtok, zato je primeren za tiste, ki jih pogosto zebe v noge in roke. Prav tako pa blagodejno deluje na prebavo in pripomore k uravnavanju ravni krvnega sladkorja.
Kako ga uporabljati: Cimeta v sokovih ali smutijih nikoli ne dodajajte na koncu, ampak ga dodajte v mešalnik oziroma blender na začetku, da se ta dobro spoji z ostalimi sestavinami. Cimet lahko dodate tudi na jutranjo kavo, smetano ali pa ga primešate med kosmiče.
Kajenski poper
Kajenski poper je izjemno pekoča začimba in pri njegovi uporabi bodite izjemno pozorni, saj lahko hitro pretiravate. Kajenski poper ogreje telo, pospeši prebavo, cirkulacijo in celjenje ran. To zimo naj bo torej vaš zvesti spremljevalec. Uporabljajte ga največ ščepec naenkrat, z njim pa lahko začinite tudi jutranjo vodo z limono.