Ekologija & OkoljePodnebna konferenca v Bonnu: dve leti od sprejema pariškega sporazuma

Podnebna konferenca v Bonnu: dve leti od sprejema pariškega sporazuma

MORDA VAS ZANIMA

Dve leti po sprejemu pariškega sporazuma se bo v Bonnu od 6. do 17. novembra odvijala svetovna podnebna konferenca. Konferenci bo predsedoval Fidži, države pa bodo iskale nov zagon v boju proti podnebnim spremembam, potem ko se je ameriški predsednik Donald Trump odločil, da iz tega boja izloči ZDA. Že dva dni pred začetkom svetovne podnebne konference  pa se je v Bonnu na ulice zgrnilo okoli 25. 000 ljudi, ki so zahtevali okrepitev prizadevanj za izpolnjevanje ciljev pariškega podnebnega sporazuma.

- Oglas -

Pariški sporazum

ZDA se nameravajo umakniti, kakor  hitro bo mogoče

195 držav in EU se je v Parizu leta 2015 zavezalo omejiti dvig povprečne globalne temperature na pod 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja v primerjavi s predindustrijsko dobo. Svet je doslej že prestopil mejo ene stopinje Celzija. Pred začetkom konference je stališče ZDA, ki je zgodovinsko gledano največja svetovna proizvajalka toplogrednih plinov, neomajno, saj se nameravajo iz pariškega sporazuma umakniti, kakor hitro bo to mogoče, uradno naj bi bilo to mogoče šele leta 2020.

Pariški sporazum je doslej podpisalo 197 pogodbenic, ratificiralo pa ga je169 držav pogodbenic. Sporazuma poleg ZDA ne podpira le  Sirija. Pariškemu sporazumu se je pridružila tudi Nikaragva. Glavni podnebni pogajalec Fidžija Nazhat Shameem Khan je sicer zagotovil, da namerava tudi ameriška delegacija konstruktivno sodelovati, a nevladne organizacije so mnenja, da ZDA ne bi smele imeti preveč vpliva na sporazum, v katerem po Trumpovih besedah ne bodo sodelovale.

Pričakujejo tudi Leonarda DiCapria

Med pomembnejšimi imeni, ki jih pričakujejo na konferenci, so generalni sekretar ZN Antonio Guterres, francoski predsednik Emmanuel Macron,  Angela Merkel, nekdanji newyorški župan Michael Bloomberg, hollywoodski zvezdnik Leonardo DiCaprio in igralec ter politik Arnold Schwarzenegger. Države naj bi na konferenci naredile nove korake v smeri oblikovanja skupnih pravil za primerjanje in ocenjevanje načrtovanih ukrepov zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov skozi leta.   Po ocenah strokovnjakov bo uspeh, če bo na konferenci oblikovan vsaj osnutek, tudi če bo v njem še več možnih verzij pri najbolj spornih delih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×