Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaPazljivo s protibolečinskimi tabletami

Pazljivo s protibolečinskimi tabletami

MORDA VAS ZANIMA

Različne protibolečinske tablete imajo različne protibolečinske učinkovine, vendar niso vse enako učinkovite za isto bolečino.

- Oglas -

Tablete proti bolečinam

Prepričajte se, da tablete res potrebujete

Preden se odločite za jemanje protibolečinskih tablet, se zaradi morebitnih stranskih učinkov vedno dobro prepričajte, da jih res potrebujete. Če imate na primer vnete mišice zaradi telesne aktivnosti, prej poskusite z ledom ali s počitkom. Če ste staknili blažji prehlad, imate na voljo veliko bolj naravnih načinov, da ublažite bolečino. Poskusite lahko z eteričnimi olji, zdravilnimi zelišči, počitkom, medom.

Če je vaša bolečina res prehuda in se odločite za protibolečinske tablete, se najprej pozanimajte, katere so najbolj učinkovite v boju s tisto vrsto bolečine, ki vas pesti. Najprej morate preveriti, katera sestavina prevladuje v vaših izbranih tabletah. Najpogostejše za lajšanje bolečin so paracetamol, ibuprofen in aspirin.

Različna učinkovitost

Paracetamol je učinkovit pri glavobolu in zobobolu. Pomaga tudi pri zbijanju telesne temperature, zato je primeren pri gripi in gripoznih obolenjih. Ibuprofen je primeren predvsem takrat, kadar je bolečina skupaj z vnetjem ali oteklinami, na primer pri artritisu, saj je učinkovit pri manjšanju oteklin. Aspirin ima podoben učinek kot ibuprofen. Preden se odločite za jemanje, dobro preučite možne stranske učinke.

Pazite na odmerek

- Oglas -

Najboljši nasvet je, da začnete z malim odmerkom. Čeprav morda na ovitku piše, da lahko vzamete dvojno dozo, poskusite le z eno. Prepričajte se, da izberete najbolj blage tablete in najmanjši odmerek, ki bo še učinkoval pri vaši bolečini. O tem se seveda, če le imate možnost, posvetujte s farmacevtom.

Ostale nevarnosti

Nekatere tablete ali praški proti prehladu in gripi so mešanica različnih učinkovin. Vedno se pri farmacevtu ali zdravniku prepričajte, da kombinacija z vašimi že obstoječimi zdravili ni nevarna. Pozorni bodite, če jemljete katera koli druga zdravila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×