0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako odpraviti bolečine v mišicah po telovadbi?

Kako odpraviti bolečine v mišicah po telovadbi?

MORDA VAS ZANIMA

Bolečine v mišicah so nekaj čisto vsakdanjega pri športnikih ter aktivnih ljudeh. Bolečino po navadi povzročijo manjše poškodbe mišic (mikro raztrganine), ki nastanejo med raztezanjem in krčenjem mišic.

- Oglas -

Vendar pa lahko takšne manjše, skoraj nedolžne poškodbe lahko ob nepravilnem ravnanju prerastejo v bolj kompleksne težave, če mišico še naprej obremenjujemo in ji ne nudimo dovolj časa za regeneracijo mišc in je ob tem ne zdravimo pravilno. Zato obstaja več metod, ki lahko preprečijo možne deformacije.

Počitek

Je verjetno najboljša in najbolj varna terapija za mišice. Takrat, ko občutite bolečino v mišicah, poskusite čim več počivati in sproščati mišice. Po navadi se mišice pozdravijo v 24 – 48 urah. Vendar pa ne bodite preveč neučakani in raje začnite z aktivnostmi počasi.

Hladni obkladki

Obkladki so prav tako učinkovit način, kako omiliti bolečine in nadaljne poškodbe mišice. Veliko športnikov svoje bolečine zdravi tako, da se potopijo v ledeno kopel, vendar pa je takšna terapija lahko dokaj stresna za tiste, kateri niso navajeni tega. Zato po navadi zadošča tudi zavojček z ledom, ki ga položimo na bolečo mišico za 10 do 15 minut.

- Oglas -

Lažje pretegovanje

Mlečna kislina, katero proizvajajo mišice ob obremenitvi povzroči bolečino v mišicah. Pri tem pa lahko pomaga že lažje raztegovanje, saj na takšen način odvedemo kislino iz mišic. Najbolje je, da se osredotočite na boleč predel in ga počasi pretegujete. Vseeno pa pazite, da mišice zopet ne obremenite preveč, saj si jo lahko pretegnete.

Prehrana

Bolečina v mišicah poleg naštetega pomeni tudi, da se mišica zdravi oz. obnavjla. Da pa bi ta proces še pospešili, pa lahko to storite s pravo prehrano. Po tem, ko je bolečina v mišicah prenehala, lahko začnete s pravilno prehrano, ki bo v bodoče pripomogla k zmanjšanju bolečine v mišicah in pozdravila že zadane lažje poškodbe mišice. Zato je dobro, da zaužijete zadostno količino proteinov (približno 1g/dan).

.

NAJNOVEJŠE