fbpx
Domov Živali Razumete pasjo govorico?

Razumete pasjo govorico?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

V zadnjih dveh desetletjih se je pojavilo kar precej raziskav, ki želijo pojasniti sporazumevanje med psi, pa tudi med psi in ljudmi.

Tako lahko tudi sami takoj zaznamo, kako se psi počutijo, pa tudi to, kaj nam želijo sporočiti. Zelo pomembno je, da ljudje znamo povezati različne signale, saj bomo le tako lahko uspešno razbrali, kaj nam naš pasji prijatelj sporoča. Psi znajo namreč izjemno dobro pošiljati signale ter jih večinoma tudi enako dobro razbirati. Nekatere pasme so zaradi svoje fizionomije in telesne oblike sicer prikrajšane za določene segmente govorice telesa, vendar pa lahko pri njih še vedno razberemo vsa znamenja.

Pasja govorica

Pasji rep prinaša številna sporočila

Večina ljudi pri omembi pasje govorice telesa najpogosteje pomisli na mahanje z repom, ki ga poveže z izražanjem veselja in naklonjenosti. Vendar je treba tudi tu pogledati bolj podrobno – kaj kmalu boste ugotovili, da niso vsi gibi z repom zgolj mahanje.

  • Kadar pes rep premika pogosto, vendar v širokih zamahih, poleg tega pa je rep še rahlo dvignjen, tako izraža znamenje veselja in dobrodošlice
  • Če je res sproščen (ne dvignjen ne spuščen) in se prosto premika, gre za nevtralno znamenje. Pes se v tem primeru ne posveča nečemu posebnemu, ampak je večinoma zgolj opazovalec dogajanja.
  • Če pes rep dvigne razmeroma visoko ter ga premika v kratkem loku in malce togo, nikakor ne gre za veselo mahanje. To gesto vidimo pri psih, ki varujejo nekaj zelo dragocenega ali pri tistih, ki se pripravljajo na obrambo pred morebitnim napadom.
  • Če pes rep spodviha med zadnje noge, mu je neprijetno ali pa ga je nečesa strah.
  • Rep, ki je dvignjen visoko in je pri miru, sporoča, da se pes pripravlja na akcijo. To lahko vidite pri psu, ki pri igri opazuje dva psa in se še odloča, ali bi se jima pridružil ali ne.

Opazujte pasji obraz

Strokovnjaki pravijo, naj pri opazovanju pasjega obraza ločeno opazujemo usta, oči in ušesa, šele potem lahko razmislimo o celotnem izrazu. To, da razberemo, kako se pes počuti, je v veliki meri odvisno od tega, kako dobro lahko posamezne signale povežemo v celoto. Vse to je zelo podobno situaciji, ko razmišljamo, kako se počuti oseba ob nas: poslušamo, kaj govori, kakšen je njen ton govorjenja, kakšni sta obrazna mimika in drža …

Tudi opazovanje jezika je zelo pomembno pri tolmačenju pasje govorice. Psi si z jezikom pogosto oblizujejo nos ali ustnice. Gre za zelo nagel gib, za katerega behavioristi menijo, da nekaj sporoča drugim psom. Včasih gre za rahel opozorilni ali pomirjujoč signal. Strokovnjaki kot primer navajajo situacijo, ko se pes na sprehodu ob srečanju z drugim psom lahko oblizne, ker je ne ve, ali bo drugi pes dovolil, da vstopi v njegov osebni prostor ali ne.

Ko se ukvarjamo s pasjo govorico, nikakor ne moremo niti mimo položaja ušes. Ušesa divjih psov so velika, trikotna in pokončna (in tako najprimernejša za  oster sluh, saj se lahko obrnejo proti zvoku in imajo velik odprt kanal, po katerem zvok potuje), medtem ko imajo domači psi zaradi raznovrstnosti pasem nadvse različne oblike ušes. Strokovnjaki svetujejo, da kadar opazujemo položaj ušes, vedno glejmo h korenu uhlja (še posebej pri tistih psih, katerih oblika uhljev je manj izrazita).

  • Če ušesa stojijo pokonci in so usmerjena naprej ter so malo pod kotom, je pes pripravljen na akcijo. Pozoren je in pripravljen, da se odzove.
  • Če pes ušesa potegne nekoliko nazaj, ta pa so hkrati tudi blizu glave, je to znamenje, da je pes nekoliko nervozen in oprezen zaradi določenih podob ali zvokov.
  • Ušesa so pokončna in potisnjena močno naprej – pes tako kaže na visoko stopnjo budnosti. Na tak način pes izraža samozavest in zanimanje za nek dražljaj iz okolice. Tak položaj ušes lahko v določenih okoliščinah izraža tudi ofenzivo in morebitno napadalnost.
  • Če pes ušesa potegne močno nazaj, ta pa so tudi tesno ob glavi, je to znak, da ga je strah. Takšno znamenje opazimo pri psu, ki se želi umakniti iz situacije.

Če želimo dobiti neko celostno sliko o počutju našega psa, se moramo najprej naučiti dobro opazovati, ob tem pa tudi vedno upoštevati dane razmere in dogajanje v okolici.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×