Spoznajmo eksotične zeliščne čaje

    Pripravili smo vam izbor zanimivih in za marsikoga še nepoznanih eksotičnih zeliščnih čajev, ki so lahko v pomoč pri lajšanju različnih zdravstvenih nevšečnosti, lahko pa si jih pripravimo tudi kar tako.

    Angostura

    V lubju južnoameriškega drevesa angosture je veliko alkaloidov, grenčin in eteričnih olj. Včasih so angosturo veliko pogosteje uporabljali, saj so njo pospeševali izločanje želodčnih sokov. Pri uživanju lubja angosture moramo biti previdni, saj večje količine povzročajo slabost in bruhanje. Dom grma kondurango so Ekvador, Peru in Kolumbija. Kondurango vsebuje grenčine, flavonoide, kumarine in eterična olja. Njegovo lubje uporabljamo pri slabotnosti, pomanjkanju teka ter za spodbujanje izločanja prebavnih sokov.

    Priprava čaja iz mešanice lubja konduranga, lubja angostre in korenine košutnika
    Dve čajni žlički mešanice prelijemo s skodelico hlade vode. Čaj pijemo pred jedjo, na dan pa si privoščimo od 1 do 2 skodelici. Čaj je zelo grenak in ni primeren za ljudi z občutljivim želodcem. Prav tako ga ne smemo uživati daljše časovno obdobje.

    Lapaho čaj
    Lapaho čaj spodbuja delovanje prebavil in znojnih žlez, prav tako naj bi pomagal zniževati krvni tlak …

    Anguratovec

    Anguratovec izvira iz Južne Amerike. Njegovo steblo, korenine in vršičke vej uporabljamo kot zdravilo za blaženje različnih težav. Grm anguratovca raste v Andih, na višini med 2000 in 4000 metri. Grm v Peruju uporabljajo pri gastritisu, zgagi, slabosti, pomanjkanju teka, pa tudi pri občutku napetosti in/ali polnosti. Anguratovec vsebuje flavonoide in eterična olja, rastlina pa deluje blažilno pri vnetjih in krčih v želodcu in črevesju. Sicer njegovi učinki še niso znanstveno raziskani in potrjeni, prav tako tudi ne stranski učinki.

    Pripravimo si čaj iz anguratovca
    Zvrhano čajno žličko anguratovca stresemo v skodelico vode, segrejemo in na počasnem ognju kuhamo od 7 do 8 minut. Iz rastline lahko pripravimo tudi blag preliv, in sicer tako, da eno čajno žličko prelijemo s skodelico kropa.

    PREBERITE TUDI:  Ste nenehno utrujeni? Preizkusite eno izmed teh zelišč!

    Medeni grm

    Medeni grm izvira iz južne Afrike, kjer zelo cenijo aromatični čaj, ki ga pripravijo iz njega. Grm je ime dobil po svojih medeno dišečih cvetovih. Okus čaja nekoliko spominja na črni čaj, vendar je nekoliko milejši. Čaj ne vsebuje kofeina, pa tudi drugih dražečih snovi, kot so na primer čreslovine, je v njem zelo malo. Čaj lahko pijemo tako topel kot ohlajen, po želji pa ga osladimo z medom ali trsnim sladkorjem.

    Čaj iz medenega grma
    Čajno žličko 20 minut na majhnem ognju kuhamo v večji količini vode. Okus čaja, pripravljenega na tak način, bo trpek. Slajši pa je okus čaja, ki ga pripravimo tako, da žličko čaja prelijemo s skodelico kropa in pustimo stati od 3 do 10 minut.

    Lapaho

    Že Inki so poznali čaj iz lubja rdečega drevesa tabebuje. Čaj je tudi danes še vedno najbolj razširjen prav v Južni Ameriki, vedno bolj priljubljen pa postaja tudi v Ameriki in Evropi. Čaj pomaga pri slabokrvnosti, bronhitisu, gastritisu, okužbam, bolečinam in celo raku. Skrbel naj bi za vitalnost in dobro počutje. Učinkovito spodbuja delovanje črevesja, jeter, žolčnika in znojnih žlez, prav tako naj bi pomagal zniževati krvni tlak, spodbujal delovanje imunskega sistema, pomirjal in pospeševal izločanje seča.

    Priprava čaja lapaho
    Dve čajni žlički lubja damo v liter kropa, 5 minut kuhamo na majhnem ognju, pokrijemo in pustimo stati 20 minut, nato pa precedimo.

    Masajski čaj

    Rdeči grm ima igličaste liste, ki jih fermentirajo in posušijo na soncu. Ta čaj v južni Afriki pijejo predvsem pri težavah z želodcem ali si ga privoščijo pred spanjem. Masajski čaj vsebuje čreslovine in grenčine.

    PREBERITE TUDI:  Kamilični čaj – izjemno zdravilen napitek

    Recept za pripravo masajskega čaja
    Za pripravo masajskega čaja eno čajno žličko prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati nekaj minut. Čaj je še bolj okusen, če ga osladimo z medom in mu dodamo malo pomarančnega soka.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte