0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPanični napadi: koristni nasveti izkušenih psihologov

Panični napadi: koristni nasveti izkušenih psihologov

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto zanemarjamo, kako velik del našega zdravja predstavlja prav psihično zdravje. Ena najpogostejših težav, s katerimi se danes srečujejo ljudje, so zagotovo panični napadi.

- Oglas -

Panični napadi in strah pred ponovitvami

Mnogi pri tem povedo, da je sam panični napad sicer izjemno strašen, vendar pa je kljub temu še hujši strah, ki se pojavi potem. Gre za strah pred ponovitvijo, zaradi česar se začnejo ljudi, ki so se že srečali s paničnim napadom, povsem izogibati določenih prostorov, dejavnosti ipd. To pa lahko seveda močno zmanjša kvaliteto njihovega življenja. Za trajnejše spremembe je vsekakor priporočljiva psihoterapija, vendar pa smo za vas kljub temu zbrali nekaj osnovnih nasvetov psihologov, ki vam lahko pomagajo pri soočanju s strahovi …

Psihično zdravje in panični napadi

Ne istovetite se s svojimi psihičnimi težavami

Ljudje, ki se soočajo s psihičnimi stiskami, dobijo pogosto občutek, da so te težave povsem prevzele nadzor nad njihovim življenjem in postale neizogiben del njihove identitete. Tako je pomembno, da se večkrat opomnite, da bolezen ni vse, kar ste. Hkrati se poskušajte čim prej otresti morebitnega sramu. Bolj odkrito ko boste lahko govorili o svojih težavah, manjši bodo postajali vaši strahovi. V nekem trenutku boste morda celo ugotovili, da lahko nanje pogledate od zunaj, skorajda kot naključni opazovalec.

- Oglas -

Ne dovolite, da vas panične misli odpeljejo predaleč

Za tiste, ki so se že kdaj srečali s paničnimi napadi, je pogosto značilno, da se težko upirajo negativnim mislim. Ena sama misel lahko sproži vrtinec strahov in razmišljanja o najhujših možnih scenarijih. Pomembno je, da znate prepoznati ta vzorec in ga pravočasno prekiniti. Ko začnete opažati, da se vas lotevajo strahovi, se osredotočite na dihanje. Namesto da se povsem prepustite svojim mislim, se raje osredotočite na tukaj in zdaj. Koristen »trik« je, da pritisnete stopala tesno ob tla, kar vam bo dalo občutek trdnosti in stabilnosti.

Ne obupajte prehitro nad tehnikami sproščanja

Na žalost ne obstaja čudežna rešitev, ki bi vam zagotavljala, da se enkrat za vselej rešite paničnih napadov. To pa še ne pomeni, da nimate na voljo številnih tehnik, s katerimi lahko močno zmanjšate tveganje za ponovitev, ob morebitnih paničnih napadih pa bodo simptomi precej manj izraziti. Ko preizkušate novo tehniko, ki naj bi vam pomagala pri tem, da se umirite in sprostite, ji dajte priložnost. Velikokrat je potrebne precej vaje, preden začne določena tehnika zares delovati. Bodite torej potrpežljivi in vztrajni.

Poiščite podporo pri svojih bližnjih

Panični napadi so včasih tudi znak, da ne zmorete nositi vseh bremen, ki si jih nalagate. To je torej izvrstna priložnost, da se končno naučite prositi za pomoč, ko jo potrebujete. V tem ni nič sramotnega, ampak kvečjemu nasprotno. Zares močan je tisti človek, ki zna uvideti, kdaj ne bo zmogel sam. V težkih trenutkih se zato poskušajte nasloniti na svoje najbližje – pot do boljšega počutja bo tako zagotovo precej krajša in manj naporna.

.

NAJNOVEJŠE