Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Vrt & VrtnarjenjeOkrasna paprika in kako zanjo skrbimo

Okrasna paprika in kako zanjo skrbimo

MORDA VAS ZANIMA

Okrasna paprika (Capsicum annum) je enoletnica iz tropske Amerike in je cenjena predvsem zaradi svojih živobarvnih plodov, ki postanejo jeseni še posebno barviti. Je predstavnik družine Solanaceae (razhudnikovke). Ime izhaja iz grške besede kapto, peči, in namiguje na pekoči okus užitnih plodov. Znane so sorte te rastline, ki jih na veliko gojijo zaradi pekočih plodov čilijev (chilli); iz posušenih plodov delajo začimbi kajenski poper in papriko.

- Oglas -

Četudi imate rastlinjak, naj vas opozorimo, da te rastline ni lahko vzgojiti; zato je bolje, da jo kupite jeseni, ko že ima plodove. Na razpolago je več sort, vse pa izhajajo iz navadne paprike C. annuum. Sorta »Christmas Greeting« ima zelene, vijolične, rumene ali rdeče plodove; »Fiesta« ima zašiljene plodove, ki med zorenjem spreminjajo barvo od rumene in oranžne v rdečo; »Rising Sun« ima. rdeče plodove, ki so podobni paradižnikovim. Vse te sorte so enoletne zelike in jih moramo na koncu sezone, to je ponavadi okoli novega leta zavreči. Prav tedaj pa že lahko kupimo drugo podobno rastlino. To je Solanum pseudocapsicastrum, ki je v primerjavi z navadno papriko Capsicum trajnica in uspeva iz leta v leto.
Okrasna paprikaVedno se prepričajmo, katero rastlino kupujemo, kajti plodovi vrste Capsicum so užitni, medtem ko so plovodi vrste Solanum pseudocapsicastrum zelo strupeni in jih nikakor ne smemo uživati. Izberimo tako rastlino, ki ima veliko plodov in je zelo gosta. Listi ne smejo biti uveli, barva pa mora biti živo zelena.

Velikost: Najbolje uspeva v lončku s pre-merom 9 cm. Zraste približno 20-23 cm visoko.
Hitrost rasti: V enem letu doraste, cveti in razvije plodove.
Čas cvetenja: Majhni beli ali belo zeleni cvetovi se pojavijo zgodaj poleti, niso pa preveč očitni. Plodovi se razvijejo pozno poleti ali zgodaj jeseni in se hitro obarvajo, zaradi česar je rastlina tako zanimiva. Vonj: Nima vonja.
Svetloba: Potrebuje veliko svetlobe in nekaj ur jutranjega sonca na dan. Temperatura: Sobna temperatura, ki ne pade pod io °C in ni višja od 21 ‘C.
Zalivanje: V času rasti obilno zalijemo dvakrat na teden; če je temperatura visoka, pa vsak dan. Ne sme se popolnoma izsušiti, če je na močnem soncu. Ko se razvijejo plodovi, zmanjšamo zalivanje na 2- do 3- krat na teden.
Gnojenje: V času rasti dodajamo vodi tekoče gnojilo vsakih 7 dni. Kakor hitro so plodovi zreli, nehamo gnojiti.
Vlaga: Enkrat na teden rosimo ozračje okoli rastline. Ko rastlina odcvete, rosenje dodatno vpliva na razvoj plodov.
Čiščenje: Ni potrebno. Ne uporabljamo listnega loščila.
Ozračje: Rastlina ni zahtevna, le da je zračenje zagotovljeno.
Vrsta zemlje: Glinena prst št. i.
Presajanje: V času rasti le enkrat, ko presajamo sadiko (iz semena) v lonček. Rez: Med rastjo nič. Če pa rastlina izgubi liste, ker se je izsušila prst, odrežemo steblo in ga, ovešenega s plodovi, postavimo v vazo.
Razmnoževanje: Zgodaj spomladi posejemo semena pod steklo v rastlinjak. Bolje pa je, če to opravilo prepustimo strokovnjaku. Temperatura mora biti 18 °C.
Življenjska doba: Eno leto — to je enoletna zelika.
Spremljevalne rastline: Lahko jo postavimo kot občasno poživitev med druge rastline. Lepo uspeva v koritih na okenskih policah na prostem in poživlja pozno pole¬tje in jesen.
Posebnosti: Ni je težko vzgojiti, če imamo ustrezno opremo. Ker pa navadno potrebu-jemo le nekaj rastlin, je najbolje, da jih kupimo pozno poleti, ko so najlepše.

Vir: Nega sobnih rastlin, založba Mladinska knjiga, foto: Dreamstime

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×