Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Dom & energijaIzdelajmo letečega zmaja

Izdelajmo letečega zmaja

MORDA VAS ZANIMA

Papirnati leteči zmaj nudi otrokom in staršem dvojno zabavo, najprej znotraj, ko ga izdelujemo, nato pa še v naravi, ko ga skupaj z našimi malčki spuščamo visoko v nebo. Užitek je zagotovljen, uporabljene materijale pa lahko na koncu seveda recikliramo.

- Oglas -

Papirnati leteči zmaj

Potrebujete:

  • nož za rezanje
  • močno tanko vrvico
  • selotejp ali lepilo
  • škarje
  • 1 list močnejšega papirja (102 cm x 102 cm)
  • pentlje
  • 2 močni, ravni leseni palici iz bambusa ali lesa (90 cm in 102 cm)
  • barvice ali flomastre

1. korak
Paličici postavite v obliki križa tako, da je krajša paličica obrnjena vodoravno. Krajša paličica mora biti nameščena tako, da jo daljša paličica seka točno na sredini. Daljša paličica naj preseka krajšo na višini 90 cm. Zvežite paličici z vrvico. Paličici morata med seboj delati pravi kot. Vrvico učvrstite z lepilom. Z nožem naredite zarezo na vrhovih obeh palic. Zareza naj bo globoka glede na vrvico, ki jo uporabljate za izdelavo zmaja.

2. korak
Odrežite kos vrvice. Vrvica mora biti dovolj dolga, da zaobjame okvir zmaja.  Na vrvici naredite zanko in jo pričvrstite na zgornji točki ležeče paličice. Vrvico utrdite tako, da jo nekajkrat ovijete okoli paličice in trdno zavežete. Potegnite vrvico h koncu desne paličice in jo zopet pritrdite. Nadaljujte na spodnjem delu, nato na levem. Z levega dela potegnite vrvico na sredino križa. Trdno zavežite in odstrizite odvečen del.

- Oglas -

3. korak
Papir položite na mizo in z ravnilom narišite križ v dolžini obeh paličic. Povežite skrajne točke križa tako, da nastane romb. Narišite še en romb, katerega stranice so vzporedne in za dva cm navzven oddaljene od prvotnega romba. Izrežite večji romb. Položite romb na križ iz paličic. Robove večjega romba upognite čez napeto vrvico (prej naredite primerne zareze med zgornjim in spodnjim rombom) in pričvrstite z lepilom na papir.

4. korak
Na spodnji del zmaja pritrdite 120 cm dolgo vrvico. En konec privežite na skrajno zgornjo, drugega na spodnjo zanko. Naredite še zanko na novi vrvici – malce nad točko, kjer se križata paličici. To bo vrvica, s katero boste spuščali zmaja.

5. korak
Naredite rep. Na vrvico (v razdalji 10 cm) pritrdite pentljice. Pentljice morajo biti pritrjene simetrično, tako da sta oba repka enaka. Pritrdite rep na spodnji del zmaja.

6. korak
Porišite zmaja z barvicami.

NAMIG:  Za izdelavo in spuščanje zmaja boste otroke še posebej navdušili, če jim boste za uvod prebrali pravljico o Žogici nogici.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×