0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOkoljevarstveniki: Hidroelektrarne na Muri grožnja pitni vodi

Okoljevarstveniki: Hidroelektrarne na Muri grožnja pitni vodi

MORDA VAS ZANIMA

Več sto pohodnikov je ob svetovnem dnevu mokrišč opozorilo, da gradnja hidroelektrarn na reki Muri ne ogroža le  bogate flore in favne, reke Mure se namreč drži sloves »evropske Amazonke«, ampak tudi pomurske vire pitne vode.

- Oglas -

Mlin na Muri

Gradnja bi lahko ogrozila vodne vire

Ob svetovnem dnevu mokrišč so okoljevarstveniki opozorili, da bi lahko gradnja elektrarn na Muri ogrozila tudi pomurski vodovod, v katerega smo državljani Slovenije vložili skoraj 142 milijonov evrov, saj veliko večino vode za prebivalce Pomurja načrpajo ravno v mokriščih ob reki Muri. Pohod, ki se ga je udeležilo več sto ljudi, so pripravili Društvo za ohranitev naravne in kulturne dediščine Tabrih,  mednarodni odbor Naša Mura-Unsere Mur, Zveza društev Moja Mura, Svetovna organizacija za varstvo narave (WWF), kampanja Rešimo Muro, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in drugi. Kot poudarjajo na Zvezi društev Moja Mura »iz Okoljskega poročila za Državni prostorski načrt za HE Hrastje-Mota izhaja, da bi gradnja lahko ogrozila te vodne vire, saj bi poslabšala ekološko in kemijsko stanje vode v reki Muri ter vplivala na nivo, dinamiko, količino in kakovost podzemnih voda na območju vodnih zajetij.«

Rešitev ni več elektrarn, temveč sonaravna obnova reke Mure

Predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš  izpostavlja, da je porečje reke Mure že zdaj v slabšem stanju zaradi elektrarn v zgornjem toku v Avstriji: »V Zvezi bomo poleg intenzivnega dela na področju nasprotovanja izgradnji elektrarn posvečali bistveno več pozornosti revitalizaciji porečja Mure. Dejstvo je, da je velika večina problemov, predvsem poglabljanje rečnega dna Mure, posledica elektrarn v zgornjem toku v Avstriji. A rešitev ni še več elektrarn, temveč sonaravna obnova reke Mure. In zdaj mora biti vsem jasno, da pri nasprotovanju elektrarnam na Muri ne gre za komarje in ribice, ampak proti ogrožanju pitne vode za občane Pomurja,« je dejal Tuš.

- Oglas -

Stanka Dešnik je kot predstavnica društva Tabrih povedala, da so mokrišča najbolj raznoživ življenjski prostor, ki uravnava vodni krog – kroženje vode in s tem naše podnebje. »V mokriščih vseh vrst je  produkcija biomase najhitrejša, saj je voda vir življenja. V mokriščih, v vodi, v tleh in nad tlemi, živi veliko število rastlinskih in živalskih vrst, mikro- in makrorganizmov, ki skrbijo za čiščenje padavinske, poplavne in tudi odpadne vode. Tako kot potrebuje človek za bivanje in delo svoj življenjski prostor, potrebujejo tudi mokrišča svoj svet, v katerem ekološki procesi potekajo samodejno brez človekovega vmešavanja. Ohranjanje prostora mokrišč in skrb za ekosistemske storitve v poplavnem svetu Mure je ključno za zdravje, delo in bivanje ljudi v Pomurju na obeh straneh reke, v ravnici in gričevju,« je dejala Dešnikova.

Židan podpira napore za ohranitev mokrišč

Pohoda se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je dejal: »Zavedamo se, da potrebujemo prostor za ohranjanje rastlinskih in živalskih vrst, ki omogoča, da se ohranijo tudi prostori, ki napajajo podtalnico, vendar se tak prostor ne imenuje hidroelektrarna, ampak se tak prostor imenuje mokrišče. Zato sem tukaj, da podprem napore za ohranitev mokrišč.«

.

NAJNOVEJŠE