[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOdrežite trakove zaščitnih mask, preden maske zavržete!

Odrežite trakove zaščitnih mask, preden maske zavržete!

MORDA VAS ZANIMA

Ena od »stranskih težav«, ki so se pojavile zaradi pandemije, je povezana z odpadnimi maskami. Marsikdo namreč maske ni odvrgel v ustrezen koš, posledično pa je bilo mogoče tudi med sprehodi po mestu ali celo po naravi na tleh vedno pogosteje opaziti mimogrede odvržene maske. Toda četudi masko po uporabi zavržete tako, kot je predvideno, lahko ta še vedno predstavlja določeno tveganje za okolje, predvsem pa za živali. Primeri živali, ki so se ujele v odpadne zaščitne maske, so žal vse prej kot redki. Tako je smiseln dodatni ukrep: ko uporabljate maske za enkratno uporabo, na koncu vedno odrežite trakove. Tudi če se maska po naključju znajde v naravi, bo tako precej manj nevarna za živali, ki živijo ali se gibajo na tistem območju.

- Oglas -

K rezanju trakov pozvale tudi ugledne organizacije za zaščito živali

Zaradi povečevanja primerov ujetih živali, ki so se zapletle prav v trakove zaščitnih mask, katerih uporaba je zaradi pandemije seveda močno narastla, so začele tudi nekatere izmed največjih organizacij za zaščito živali na svetu pozivati k rezanju trakov in nasploh k odgovornejšemu ravnanju z odpadnimi maskami. Med njimi je tudi britanska RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals), ki deluje že vse od leta 1824.

Poskrbite, da boste imeli vedno pri roki manjše škarje

Eden od primerov, zaradi katerih se je organizacija RPSCA odločila za poziv k rezanju trakov z zaščitnih mask za enkratno uporabo, je bil primer ujetega ibisa, ki je bil odkrit v Brisbanu. Ibisi so skupina ptic z dolgimi, tankimi nogami; ker spadajo med precej hitre tekače, je logično, da se lahko med tekom mimogrede zapletejo v trakove neustrezno zavržene maske ali zaščitne maske, ki je kljub temu, da je bila odvržena v koš, končala na nepravem mestu ob nepravem času. Ker so tovrstna »naključja« žal prepogosta, si je vsekakor vredno vzeti nekaj sekund za to, da odrežete trakove. Glede na to, da masko najverjetneje zavržete nekje zunaj, torej ne šele takrat, ko pridete domov, je pametno, da imate v torbici ali nahrbtniku manjše škarje oziroma podoben pripomoček za rezanje. Pri tem seveda pazite, da boste škarje ustrezno zaščitili.

Ujete živali so pogosto obsojene na mučno umiranje

Žival, ki se ujame v trakove zaščitne maske, se pogosto zelo težko reši. Nekatere živali so imele srečo v nesreči, saj so jih pravočasno opazili ljudje, ki so jim bili pripravljeni priskočiti na pomoč, vendar pa so bili tovrstni primeri žal precej redki. Navidezno nedolžna zaščitna maska je lahko tako kriva za dolgo in počasno umiranje brez vode in hrane. Tudi če se živali po čudežu uspe rešiti, pa lahko med poskusi osvobajanja utrpi precej resne poškodbe, zaradi katerih je kakovost njenega življenja v prihodnje precej okrnjena.

Težava se ni pojavila šele s povečano uporabo zaščitnih mask

Čeprav so bili v zadnjem letu in pol nadpovprečno pogosti prav primeri živali, ki so se ujele v zaščitne maske, se tovrstne težave niso pojavile šele z epidemijo oziroma z maskami. Tudi pred tem so bili namreč pogosti primeri, ko so se živali zapletle v različne človeške odpadke, kar se je nemalokrat končalo z njihovo smrtjo. Podobno velja tudi za primere zaužitja odpadkov, ki je privedlo do zastrupitve, in zadušitve z odpadki. Brezbrižno onesnaževanje okolja tako pogosto zahteva življenja živih, čutečih bitij. Če vas malce bolj abstraktni, v prihodnost zamaknjeni scenariji ekoloških katastrof ne ganejo pretirano, je lahko morda to bolj prepričljiv razlog, zakaj je pomembno, da ste pozorni na to, koliko odpadkov ustvarite in kaj naredite z njimi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×