Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.
Zdravje & prehranaOči in prenos koronavirusa: konjunktivitis kot simptom covida-19

Oči in prenos koronavirusa: konjunktivitis kot simptom covida-19

MORDA VAS ZANIMA

Simptome bolezni covid-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2, bi bilo mogoče razdeliti v dve skupini. V prvo skupino tako sodijo tisti najpogostejši simptomi, s katerimi se srečuje večina ljudi, ki zbolijo za covidom-19. Takšna simptoma sta denimo povišana telesna temperatura in suh kašelj. Po drugi strani pa obstaja tudi kar nekaj simptomov, ki so relativno redki, a ki jih je mogoče vendarle obravnavati kot znake bolezni. Eden takšnih simptomov je konjunktivitis oziroma vnetje očesne sluznice …

Simptom, ki se pojavi pri približno 1–3 % okuženih

- Oglas -

Konjunktivitis je pojav, ki ga nekateri imenujejo kar »rožnate oči«, saj se navzven kaže v obliki pordelega sprednjega dela zrkla, prekritega z očesno veznico oziroma sluznico. Očesna veznica sicer ne prekriva zgolj sprednjega dela zrkla, ampak tudi  notranjo stran vek. Glede na do sedaj znane podatke naj bi se ta simptom pojavljal pri približno 1–3 % bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Kot omenjeno, gre torej za precej redek simptom, še posebej v primerjavi s povišano telesno temperaturo, ki naj bi bila prisotna pri 83–99 % bolnikov, in kašljem, ki se pojavi v 59–82 % primerov. 

Konjunktivitis

Manj verjetno, da bi se konjunktivitis razvil že na začetku

Trenutno sicer še ni na voljo dovolj podatkov, na podlagi katerih bi bilo mogoče z gotovostjo trditi, v kateri fazi bolezni se konjunktivitis najpogosteje razvije. Vendar pa lahko glede na dostopne informacije sklepamo, da se simptom pri ljudeh, ki ga opazijo, običajno ne pojavi na začetku, ampak nekoliko kasneje, ko so že opazni drugi simptomi. Malo verjetno je torej, da bi bil lahko prav konjunktivitis prvi znak covida-19.

Konjunktivitis pogostejši pri resnejših oblikah okužb

Tipičen simptom konjunktivitisa je sicer poleg pordelosti oči oziroma beločnice tudi otekanje. Vnetje je lahko povezano z bakterijsko ali z virusno okužbo. Konjunktivitis torej še zdaleč ni povezan zgolj z virusom SARS-CoV-2, ampak so lahko vzrok zanj tudi številni drugi patogeni mikroorganizmi. Domneva se sicer, da naj bi bil ta simptom precej pogostejši pri resnejših oblikah covida-19 kot pri blažjih. Ta domneva izhaja iz metaanalize, ki je bila konec aprila objavljena v reviji Journal of Medical Virology in ki je zajemala nekaj manj kot 1200 primerov okužb novim koronavirusom. Analiza je namreč pokazala, da se je konjunktivitis pojavil pri 3 % ljudi z resnejšo obliko okužbe, pri bolnikih z blažjo obliko covida-19 pa je bil konjunktivitis prisoten le v 0,7 % primerih. Tudi izsledki nekaterih drugih raziskav napeljujejo k zaključku, da je konjunktivitis pogostejši med tistimi bolniki, ki jih je okužba z novim koronavirusom najbolj prizadela.

Pogosto se pozablja, da je vstop virusa možen tudi skozi oči

Znano je, da se novi koronavirus širi predvsem s pomočjo drobnih kapljic, ki nastajajo med kihanjem, kašljanjem ali govorjenjem. Te kapljice je mogoče vdihniti. Poleg tega pa lahko v telo pridejo tudi tako, da se dotaknemo površine, kjer so se nakopičile, nato pa svojih ust, nosu ali – oči. Večkrat se pozablja predvsem na slednje oziroma na dejstvo, da je lahko tudi to ena izmed vstopnih točk za virus. Strokovnjaki tako pogosto poudarjajo, da bi moralo biti pri zdravstvenih delavcih in drugih nadpovprečno izpostavljenih skupinah poskrbljeno tudi za ustrezno zaščito oči. Čeprav naj bi bila v primerjavi z drugimi možnostmi prenosa verjetnost za tovrstno okužbo relativno majhna, pa to seveda še ne pomeni, da ne obstaja. Novi koronavirus naj bi si sicer pri vstopu v telo skozi oči pomagal s snovjo, imenovano, angiotenzinska konvertaza, ki se med drugim nahaja tudi na naši mrežnici. Virusu lahko namreč preslepiti telo, da gre za omenjeno snov, kar olajša vstop.

- Oglas -

Preberite tudi: Koronavirus: Najpogostejši simptomi in ukrepi, s katerimi se lahko zaščitimo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×