0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIndijska ali kitajska mešanica začimb – izdelajte ju sami!

Indijska ali kitajska mešanica začimb – izdelajte ju sami!

MORDA VAS ZANIMA

Se radi preizkušate v pripravi dobrot z različnih koncev sveta? Zdi se, da se ljudje delimo v dve skupini, ko gre za kulinarična ustvarjanja oziroma okuse: nekateri so zelo zadržani pri spoznavanju novih okusov in se precej raje oklenejo dobre stare klasike, spet drugi pa uživajo v nenehnem odkrivanju novih, zanimivih kombinacij, ki presenetijo brbončice z izkušnjo, kot je še niso doživele. Če sodite v drugo skupino, je vaša kuhinja najverjetneje zelo dobro založena z različnimi začimbami in začimbnimi mešanicami – tudi s tistimi, ki veljajo pri nas za presej »eksotične«.

- Oglas -

Danes je seveda mogoče kupiti številne že pripravljene mešanice začimb, ki se posebej podajo določenim tradicionalnim jedem, značilnim za posamezna območja. Zelo zanimive mešanice pa lahko izdelate tudi sami, s kombiniranjem različnih začimb. Tokrat vam predstavljamo dve možnosti oziroma mešanici, in sicer kitajsko in indijsko mešanico začimb. Tudi če spadate med tiste ljudi, ki običajni niso najbolj navdušeni nad preizkušanjem še neznanih kombinacij, je smiselno, da daste vsaj občasno priložnost okusom, ki jih niste vajeni. Prav lahko se namreč zgodi, da tako odkrijete kombinacijo, ki vas bo ponesla na povsem novo raven gurmanskih užitkov! Že veste, torej, katero izmed spodaj predstavljenih mešanic  boste preizkusili najprej?

Mešanica 5 začimb za kitajske jedi

Kitajske začimbe

Začimbe običajno dojemamo predvsem kot nekaj, kar popestri okus hrane. Čeprav so lahko številne jedi s pomočjo začimb precej bolj zanimive in okusne, kot bi bile sicer, pa to ni edini razlog, zaradi katerega je smiselno, da se pogosteje prepustite odkrivanju novih okusov. Mnoge začimbe imajo lahko namreč obenem zelo pozitiven vpliv na vaše zdravje – pogosto so še posebej koristne za prebavo. To velja tudi za tradicionalno kitajsko mešanico, pripravljeno iz petih različnih začimb, ki bo spravila vašo prebavo v pogon. Tako je odličen dodatek nekoliko težjim/bolj mastnim jedem, ki lahko sicer pretirano obremenijo prebavni sistem in povzročijo težave, kot sta na primer napihnjenost ali zaprtje. Mešanico začimb, ki pričara pridih tradicionalne kitajske kulinarike, pripravite tako, da strete in zmešate naslednje začimbe:

 • 2 cimetovi palčki,
 • 4 janeževe zvezdice,
 • ½ žličke zrn črnega popra,
 • ½ žličke klinčkov in 
 • 1 žličko koromačevih semen.

Indijska mešanica začimb (»garam masala«)

Garam masala

Ena najbolj priljubljenih oziroma znanih mešanic začimb, ki prihajajo iz indijske kuhinje, je zagotovo t. i. garam masala. Gre za mešanico začimb, ki se pogosto uporablja za pripravo različnih vrst karija – skorajda zaščitnega znaka indijske kulinarike. Obenem pa se ta mešanica izvrstno znajde tudi v mnogih drugih jedeh, na primer v različnih juhah. Za pripravo ene izmed različic garam masale potrebujete:

- Oglas -
 • 20 semen kardamoma,
 • 2 cimetovi palčki,
 • 4 žlice semen koriandra,
 • 2 žlici semen kumine,
 • 1 žlico zrn črnega popra,
 • ½ žličke nastrganega muškatnega oreščka in
 • 1 žličko nageljnovih žbic oz. klinčkov.

Tudi v tem primeru začimbe najprej strite oziroma zmeljite, podobno kot pri pripravi kitajske mešanice začimb – na primer s pomočjo mlinčka za kavo. Pomagate pa si lahko tudi z vrečko in s (kuhinjskim) kladivom ali pa s kuhinjskim mešalnikom, če boste pripravljali večje količine mešanice naenkrat. Nato začimbe zmešajte in uporabite pri pripravi izbrane jedi. Začimbne mešanice lahko seveda pripravite vnaprej, saj jih boste imeli tako vedno pri roki. V tem primeru priporočamo shranjevanje v nepredušno zaprti plastični vrečki ali pa v steklenem kozarcu. Tako bo mešanica ohranila svežino in prvotni okus še kar nekaj časa. Če imate čas, pa je seveda priporočljivo, da začimbne mešanice pripravljate sproti, saj bo posledično okus najbolj izrazit.

.

NAJNOVEJŠE