Dom & EnergijaNaprava, ki pridobiva elektriko iz dežnih kapelj

Naprava, ki pridobiva elektriko iz dežnih kapelj

MORDA VAS ZANIMA

Vse bolj očitno postaja, da je prihodnost v usmerjanju k obnovljivim virom energije. Tako strokovnjaki napovedujejo, da naj bi do leta 2040 tovrstni viri pokrivali skoraj polovico energetskih potreb. Trenutno sicer velik delež obnovljivih virov predstavlja predvsem t. i. biomasa, kamor na primer sodijo les in ostanki lesa. »Moderni viri obnovljive energije«, kot so hidroenergija, veter in sončna energija, so torej za zdaj še vedno potisnjeni v ozadje.

- Oglas -

A ker se zaloga neobnovljivih virov energije, s čimer imamo v mislih predvsem premog, nafto in zemeljski plin, počasi, a vztrajno zmanjšuje, se strokovnjaki zavedajo, kako pomemben je razvoj učinkovitejših načinov za pridobivanje energije iz alternativnih, obnovljivih virov. Pri tem bi bilo lahko zelo pomemben nedavni izum hongkonških inženirjev. Ti so namreč razvili napravo, ki omogoča precej učinkovitejšo izrabo hidroenergije. Gre namreč za napravo, s pomočjo katere je mogoče energijo pridobivati kar iz dežja oziroma iz dežnih kapelj …

Pomembna elementa naprave politetrafluoroetilen in unipolarni tranzistor

Ekipa je svoj izum poimenovala »električni generator na osnovi kapelj«. Naprava naj bi bila zmožna iz ene same dežne kaplje pridobiti kar za 140 voltov električne energije, vendar je ta energija obstojna le krajši čas. Količina energije sicer zadostuje, da za krajši čas zasveti kar sto manjših žarnic.

Gre sicer za izum, pri katerem imata ključno vlogo dva elementa. Prvi je politetrafluoroetilen, bolj znan kot teflon – material, ki spominja na permanentni magnet, le da gre tu le za kvazipermanentni električni naboj. Za delovanje naprave pa je zelo pomemben tudi poseben tranzistor, in sicer t. i. tranzistor na poljski pojav oziroma unipolarni tranzistor, ki je bil sicer razvit že leta 1956, danes pa predstavlja nepogrešljiv sestavni del mnogih modernih elektronskih naprav.

Precej večja učinkovitost pri pretvorbi kot pri navidezno podobnih napravah

Naprava za generiranje električne energije iz dežnih kapelj je sestavljena iz dveh elektrod. Dežna kapljica, ki pade na površino, ustvari povezavo med elektrodama, s čimer pride do sklenjenega električnega kroga. Pomembna prednost tega sistema v primerjavi s podobnimi poskusi v preteklosti je precej višja učinkovitost pri pretvorbi energije, obenem pa omogoča večjo energetsko gostoto.

Hidroelektrarne trenutno močno odvisne od kinetične energije vode

- Oglas -

Na prvi pogled se naprava, ki so jo razvili inženirji z univerze v Hongkongu, morda ne zdi pretirano posebna, saj je hidroenergija nekaj, kar poznamo že precej dolgo. Vendar pa je treba pri tem upoštevati, da temelji večina hidroelektrarn oziroma postopkov za pridobivanje hidroenergije na vodi z veliko kinetične energije. Gre torej predvsem za slapove oziroma umetno ustvarjene učinke slapov, torej za »padajočo vodo«, pri čemer je kinetična energija, ki jo ima takšna voda, povezana z gravitacijo.

Težava tu je seveda povezana z dejstvom, da ima večina vode na našem planetu nizko kinetično energijo. Učinkovito pridobivanje električne energije iz mirujoče oziroma horizontalno premikajoče se vode je bilo tako doslej precejšen izziv. To pa pomeni, da področje hidroenergije še zdaleč ni tako razvito, kot bi bilo lahko sicer. Izum hongkonških inženirjev bi lahko torej pomembno prispeval k precej boljši izrabi vodnih virov, ko gre za pridobivanje alternativne, obnovljive energije. Sama naprava sicer še ni dovolj zanesljiva, da bi lahko zagotavljala neprekinjeno oskrbo z energijo. Vendar pa gre vendarle za vse prej kot zanemarljiv izum, ki predstavlja odličen temelj za nadaljnje raziskave ter dodelave in ki bi lahko imel pomembno vlogo pri zmanjševanju naše odvisnosti od fosilnih goriv.

NAJNOVEJŠE