[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaObožujem kamilico!

Obožujem kamilico!

MORDA VAS ZANIMA

Na enem od svojih sprehodov v naravi sem odkrila potko, na kateri raste samonikla kamilica. Vsako leto približno ob tem času se je veselim ter pozorno in hvaležno trgam njene cvetove, da si iz njih pripravim najbolj dišeč čaj na svetu.

- Oglas -

Obstaja več vrst kamilic – ta, ki raste v naših krajih in jo vsi dobro poznamo je nemška ali modra kamilica (Matricaria recutita). V aromaterapiji poznamo tudi rimsko kamilico (Chamaemelum nobile), v zadnjem času pa se je začela uporabljati še maroška kamilica (Ormenis multicaulis). Navedene tri kamilice imajo zelo različne kemijske strukture, zato je pomembno da veste, katero eterično olje ali hidrolat uporabljate!
KamilicaEterično olje nemške kamilice boste takoj prepoznali po temnomodri barvi (ki jo pridobi v procesu destilacije zaradi kemijske spojine kamazulen) in težkem vonju. Rimska kamilica je drugačna in ima zelo sladkast in intenziven vonj ter rumeno barvo.  Maroška kamilica je podobna rimski in pogosto se dogaja, da se prodaja kot rimska kamilica. Nemška in rimska kamilica, ki sta najbolj pogosti, sta zelo različni po sestavi, vendar se obe pogosto uporabljata pri različnih vnetjih in kožnih alergijah ter atopijskem dermatitisu. Eterično olje nemške kamilice ima močnejše antialergijsko delovanje, eterično olje rimske kamilice pa ima bolj močno spazmolitično* delovanje in je bolj primerno pri krčih vseh vrst. Zdravilne lastnosti maroške kamilice niso še v celoti raziskane in tudi eterično olje še ni bilo formalno preverjeno. Vsekakor se izogibajte uporabi eteričnega olja maroške kamilice v nosečnosti, ker lahko deluje abortivno!

Rimska kamilica nam daje enega od najbolj uporabnih hidrolatov! Zelo je blag in je edini hidrolat, ki se lahko uporablja za izpiranje oči. V primeru da imate v hiši dojenčka, je vsekakor priporočljivo, da imate mešanico hidrolatov rimske kamilice in sivke. Razredčeni hidrolat kamilice bo pomiril od plenic razdraženo dojenčkovo kožo, zato ga lahko koristno uporabite za izdelavo vlažnih robčkov za brisanje. Pri uporabi hidrolatov pri dojenčkih je potrebno vedeti, da jih je potrebno razredčiti z destilirano vodo.

Recept – večnamenski sprej za dojenčka

25 ml hidrolata rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
25 ml hidrolata prave sivke (Lavandula angustifolia)
50 ml destilirane vode

Hidrolat rimske kamilice je izredno učinkovit pri negi kože ter pomirja razdraženost in rdečico. Pomaga pri težavah kot so izpuščaji, občutljiva koža, rozacee in aknasta koža. Odlično odstranjuje ličilo, čisti in tonizira kožo ter ga lahko uporabljate kot tonik za obraz. Zaradi njegove poudarjene adstringentnosti*, ga ni priporočljivo uporabljati pri negi suhe kože, ampak ga je potrebno kombinirati s hidrolati, ki mu razširijo delovanje npr. hidrolat geranije ali sivke.

- Oglas -

Recept – nežen tonik za suho kožo

50 ml hidrolata geranije (Pelargonium graveolens)
25 ml hidrolata rimske kamilice (Chamaemelum nobile)
25 ml hidrolata prave sivke (Lavandula angustifolia)

Hidrolat nemške kamilice je zelo redek in pogosto ponarejen ali nekvaliteten. Pravijo, da je nemška kamilica druga plat medalje – vse kar se ne vidi. Z eteričnim oljem nemške kamilice človek začne odkrivati svoje potenciale, vendar jih še ne vidi v celoti.

S tem v mislih vas bom pustila, da začutite vonj kamilice v vas!

*spazmolitično – sprošča krče
*adstringentno – zoža pore

Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka
www.aromadelavnice.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×