Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaPolnozrnat indijski naan kruh

Polnozrnat indijski naan kruh

MORDA VAS ZANIMA

Naan kruh sem delala že pred časom. Dolgo nazaj. Receptov zanj je malo morje, vsaka indijska gospodinja ga naredi malo po svoje. Narejen je iz kvasa in pecilnega praška skupaj (čeprav se najde tudi recepte samo z enim ali drugim), in dodanim jogurtom. Jaz sem naredila tokrat povsem polnozrnatega. Lahko ga naredite s posipom ali brez.

- Oglas -

Indijski kruh naah

Sestavine:

  • 350 g moke, polnozrnate
  • 3 žlice jogurta
  • 3 žlice mleka
  • 2 žlici olja
  • sol
  • 3 dag kvasa
  • 1 žlica sladkorja (lahko rjavega)
  • vinski kamen/pecilni prašek 1 žlička
  • 2 – 3 dl mlačne vode
  • olje za premaz
  • posip: mak, črni sezam, lahko navadni sezam, kakšne začimbe, lahko pa je tudi brez …

Priprava:
Kvas zmešamo s kakima 2 dl vode in žličko sladkorja. Počakamo, da vzhaja. Pripravimo 350 g moke, sol, jogurt, mleko, pecilni prašek, olje, na to zlijemo kvasni nastavek in dobro premešamo in pregnetemo. Če je potrebno dodati še malo vode, to storimo. Zamesimo testo in ga vzhajamo. Pregnetemo in ga razdelimo na manjše hlebčke, vsakega naoljimo. Potem vsakega posebej razvaljamo v podolgovato obliko, premažemo z oljem in posujemo s črnim sezamom ali makom. Pečemo na 200*c kakih 10 – 15 min, da rahlo porjavijo po robovih. Postrežemo z jogurtom, ali pa omakami.

Sestavine za kruh
Zmešamo moko, sol, vinski kamen, kvasni nastavek, olje …
Testo za kruh
Zamesimo testo …
Vzhajano testo
Počakamo da malo vzhaja, ga pregnetemo in naredimo majhne kroglice …
Razvaljano testo
Razvaljamo vsako posebej v podolgovato obliko …
Indijski kruh naah
Posujemo s semeni in pečemo v pečici na 200*c, kakih 15 min, da malo porjavijo …

Avtor in foto: Lidija Dornik

Prejšnji članekObožujem kamilico!
Naslednji članekNe sežigu odpadkov

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×