Naan kruh sem delala že pred časom. Dolgo nazaj. Receptov zanj je malo morje, vsaka indijska gospodinja ga naredi malo po svoje. Narejen je iz kvasa in pecilnega praška skupaj (čeprav se najde tudi recepte samo z enim ali drugim), in dodanim jogurtom. Jaz sem naredila tokrat povsem polnozrnatega. Lahko ga naredite s posipom ali brez.
Sestavine:
- 350 g moke, polnozrnate
- 3 žlice jogurta
- 3 žlice mleka
- 2 žlici olja
- sol
- 3 dag kvasa
- 1 žlica sladkorja (lahko rjavega)
- vinski kamen/pecilni prašek 1 žlička
- 2 – 3 dl mlačne vode
- olje za premaz
- posip: mak, črni sezam, lahko navadni sezam, kakšne začimbe, lahko pa je tudi brez …
Priprava:
Kvas zmešamo s kakima 2 dl vode in žličko sladkorja. Počakamo, da vzhaja. Pripravimo 350 g moke, sol, jogurt, mleko, pecilni prašek, olje, na to zlijemo kvasni nastavek in dobro premešamo in pregnetemo. Če je potrebno dodati še malo vode, to storimo. Zamesimo testo in ga vzhajamo. Pregnetemo in ga razdelimo na manjše hlebčke, vsakega naoljimo. Potem vsakega posebej razvaljamo v podolgovato obliko, premažemo z oljem in posujemo s črnim sezamom ali makom. Pečemo na 200*c kakih 10 – 15 min, da rahlo porjavijo po robovih. Postrežemo z jogurtom, ali pa omakami.
Avtor in foto: Lidija Dornik