DomovZdravje & prehranaPolnozrnat indijski naan kruh

Polnozrnat indijski naan kruh

Naan kruh sem delala ลพe pred ฤasom. Dolgo nazaj. Receptov zanj je malo morje, vsaka indijska gospodinja ga naredi malo po svoje. Narejen je iz kvasa in pecilnega praลกka skupaj (ฤeprav se najde tudi recepte samo z enim ali drugim), in dodanim jogurtom. Jaz sem naredila tokrat povsem polnozrnatega. Lahko ga naredite s posipom ali brez.

Indijski kruh naah

Sestavine:

  • 350 g moke, polnozrnate
  • 3 ลพlice jogurta
  • 3 ลพlice mleka
  • 2 ลพlici olja
  • sol
  • 3 dag kvasa
  • 1 ลพlica sladkorja (lahko rjavega)
  • vinski kamen/pecilni praลกek 1 ลพliฤka
  • 2 โ€“ 3 dl mlaฤne vode
  • olje za premaz
  • posip: mak, ฤrni sezam, lahko navadni sezam, kakลกne zaฤimbe, lahko pa je tudi brez โ€ฆ

Priprava:
Kvas zmeลกamo s kakima 2 dl vode in ลพliฤko sladkorja. Poฤakamo, da vzhaja. Pripravimo 350 g moke, sol, jogurt, mleko, pecilni praลกek, olje, na to zlijemo kvasni nastavek in dobro premeลกamo in pregnetemo. ฤŒe je potrebno dodati ลกe malo vode, to storimo. Zamesimo testo in ga vzhajamo. Pregnetemo in ga razdelimo na manjลกe hlebฤke, vsakega naoljimo. Potem vsakega posebej razvaljamo v podolgovato obliko, premaลพemo z oljem in posujemo s ฤrnim sezamom ali makom. Peฤemo na 200*c kakih 10 โ€“ 15 min, da rahlo porjavijo po robovih. Postreลพemo z jogurtom, ali pa omakami.

Sestavine za kruh
Zmeลกamo moko, sol, vinski kamen, kvasni nastavek, olje โ€ฆ
Testo za kruh
Zamesimo testo โ€ฆ
Vzhajano testo
Poฤakamo da malo vzhaja, ga pregnetemo in naredimo majhne kroglice โ€ฆ
Razvaljano testo
Razvaljamo vsako posebej v podolgovato obliko โ€ฆ
Indijski kruh naah
Posujemo s semeni in peฤemo v peฤici na 200*c, kakih 15 min, da malo porjavijo โ€ฆ

Avtor in foto: Lidija Dornik

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E