Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Vrt & VrtnarjenjeKakšna posoda je primerna za naše rože

Kakšna posoda je primerna za naše rože

MORDA VAS ZANIMA

Balkonske in okenske rastline lahko sadimo v različne posode.

Posode iz žgane gline

- Oglas -

Ti lonci in korita so trajni, se ne pregrevajo in dobro zadržujejo vlago v prsti. To je zlasti pomembno v poletni vročini, ko se obod, pa tudi notranjost posod pregrejeta in izsušita. V boljših trgovinah ponujajo tudi posode iz dvakrat žgane gline, ki prenesejo zimsko zmrzal, le podstaviti jih moramo, da ne stojijo na tleh. S tem bomo dosegli, da se voda ne bo predolgo zadrževala v prsti, in hkrati preprečili, da bi posoda primrznila na podlago.

Lonček za rože iz žgane gline

Plastični lonci

So trpežnejši in lahki, zato jih tudi lažje skladiščimo, predvsem pa so mnogo cenejši. Vendar se zemlja v njih pregreva in ne diha, s časom začno pokati in se lomiti.

Lesena korita

Les ni trajen, zlasti ker rastline zalivamo in ga tako vlažimo. Je naravno gradivo, zato diha. Poleti se hitro izsuši. Pri izbiri premaza moramo biti previdni, da ne vsebuje strupenih primesi. Najbolj primerno je, da  rastline posadimo v kovinske ali plastične posode, le – te postavimo v ustrezno večje posode oz. korita.

Betonska korita

- Oglas -

So trpežna, vendar jih moramo pozimi izprazniti in zaščititi, da ne popokajo. Ker so težka, jih imamo navadno več let na istem mestu.

Kovinske posode

Morajo imeti na dnu odprtino za odtekanje vode, razen če v njih ne gojimo vodnih rastlin. Primerni so za hiše, ki so grajene v starem kmečkem slogu. Navadno so črni in se zato poleti močno segrejejo. Pozimi je najbolje, da jih izpraznimo in jih postavimo pod streho.

Mateja Rotar, Vrtni center Eurogarden

Prejšnji članekSmoothie: banana & mango
Naslednji članekObožujem kamilico!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×