Obdržite postavo tudi po poletju

Poletje je mimo, ni nam več treba v kopalke in nekateri radi pozabimo na postavo. Čez jesen in zimo pojemo veliko nezdrave prehrane, zanemarimo gibanje in se do pomladi nekoliko poredimo. Na pomlad pa spet hitimo s hitrimi in nezdravimi dietami, ki so le delno učinkovite, a za telo kar nezdrave. Zato poskusite že letošnjo jesen postopati drugače. Ohranjajte zdrav način življenja čez vse leto in poskrbite, da vzdržujete kondicijo. Pomlad bo manj stresna in poletje toliko lepše …

Dieta hujšanje

Niso potrebne hitre diete

Če boste poskrbeli za telo že danes, vam do poletja ne bo potrebno stradati in poskusiti hitrih diet. Postavo lahko obdržite ali dodatno oblikujete na številne zdrave načine. Seveda bo uspeh odvisen tudi od tega, kakšno postavo imate, saj boste tisti s prekomerno težo, praviloma prej opazili rezultate, kot ostali.

Eden od enostavnih trikov je zdravo prehranjevanje. Vaš uspeh je odvisen predvsem od hrane, po nekaterih ocenah v kar sedemdesetih odstotkih. Hrana naj bo raznolika in naj vsebuje veliko zelenjave. Ker bo kmalu tu zima, bo sveže in lokalno pridelane hrane manj. Zato se toliko bolj potrudite in poiščite res zelenjavo, ki bo ekološka in domača. Najlažje boste našli motovilec, zelje in radič, na voljo pa boste imeli tudi brokoli, brstični ohrovt, dolgo je lahko obstojen korenček in podobno. Poskusite pojesti veliko zelenjave, saj vsebuje veliko vitaminov za zdrav imunski sistem, poleg tega pa še veliko vlaknin, ki pomagajo pri hujšanju. Da bo vaš imunski sistem v mesecih prehladov in grip odpornejši, jejte tudi veliko sadja. Odlična so jabolka, ki ostanejo v skladiščih dolgo obstojna. Kmalu bo prišel tudi čas odličnih kakijev, čez zimo si pa le privoščite agrume iz oddaljenih krajev, saj vsebujejo veliko vitaminov, poleg tega pa so ena od redkih izbir, ki jih imamo. Posezite tudi po nesladkanem suhem sadju. Vseeno pa bodite pri sadju previdni, saj se ob pretiranem uživanju sadja, posebej v večernih urah, lahko tudi poredite. Kljub temu se mu nikar ne odpovejte.

Za lepo postavo poskrbite tudi tako, da jeste redno, vsaj štirikrat ali petkrat na dan. Obvezno jejte zajtrk, saj so številne raziskave pokazale, da boste na ta način shujšali, čeprav bo vnos kalorij večji. Ne velja pa več pravilo, da se morate zjutraj zelo najesti. Naš organizem je še zaspan, zato je tudi majhen zajtrk čisto dovolj. Če boste ob zajtrku pojedli še nekaj mandljev, boste dlje siti, kar bo dodatno pomagalo pri doseganju vašega cilja. Jejte raznoliko čez cel dan, večerne obroke pa zmanjšajte ali izpustite. Nikar ne jejte tik pred spanjem, saj nastane tako tudi nevarnost zgage. Večerni obroki naj ne vsebujejo sladkorjev. Če nimate težav z želodčno kislino, so zvečer priporočljive solate. Zvečer si lahko privoščite tudi manj mastno skuto, ali morda riževe in sojine napitke. Izogibajte pa se enostavnim ogljikovim hidratom.

Poleg hrane je pomembno tudi gibanje. Če ste brez kondicije, začnite gibati počasi. Za začetek bo dovolj dvakrat ali trikrat tedenska vadba, ki traja vsaj pol ure. Na začetku je to lahko le hitra hoja ob kateri ste zadihani in se vam poveča srčni utrip. Postopoma pa vadbo podaljšujete, hitra hoja pa lahko postane tek ali kolesarjenje. Pozimi se lahko udeležite tudi vadbe v zaprtih prostorih, obiščite fitnes, organizirano vadbo, kot so plesi in aerobika, lahko pa obiskujete tudi bazen, kjer boste celo leto v kopalkah in s tem v stiku z vašo postavo. Poleg tega skrbite za zdrav način življenja. Redili se boste tudi zaradi stresa in zaradi neprespanih noči, zato poskrbite tudi za sprostitev in dovolj spanca.

debelost in zdravje

Debelost in zdravje

Z dieto pa je dobro začeti, če ste prekomerno težki. Zaradi nezdravega in hitrega načina življenja je namreč vse več debelih otrok in odraslih, kar predstavlja velik javno zdravstveni problem. Prekomerna telesna teža in debelost sta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije WHO vzrok za približno osemdeset odstotkov vseh primerov diabetesa tipa II, 35 odstotkov vseh ishemičnih bolezni srca in 55 odstotkov vseh primerov povišanega krvnega tlaka med odraslimi.

“Ker so v modi vitka telesa, so se pojavile številne diete z različnimi imeni, ki praviloma niso strokovno vodene. Njihova značilnost je, da so pogosto energijsko zelo omejene in obljubljajo hitro hujšanje. Nevarnost pri tem pa je, da posameznik izgubi predvsem mišično maso in vodo, zelo malo pa maščobnega tkiva. Poleg tega ponavadi ne prinašajo trajnega uspeha, niso pestro sestavljene in ne vsebujejo dovolj nujno potrebnih esencialnih hranilnih snovi za telo. Dokazano pa je, da stalna nihanja telesne teže pomenijo nevarnost za zdravje,” opozarjajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Modne shujševalne diete nas namreč lahko pripeljejo do pomanjkanja posameznih hranil, to pa naprej vodi k boleznim, psihičnim spremembam, motnjam krvnega obtoka in srčnega utripa itd., lahko pa pride tudi do tako imenovanega jo–jo efekta, kjer telesna teža po koncu dietnega prehranjevanja lahko celo naraste nad prvotno vrednost. “Shujševalne diete lahko v izjemnih primerih privedejo do prehranskih motenj. Pogosto se ljudje odločajo za shujševalne diete večkrat zaporedoma, kar kaže na njihovo neučinkovitost. Dietam z zelo malo kalorijam se moramo izogibati, ker lahko spremenijo našo presnovo. Nekatere diete, ki so opisane v naših revijah ter knjigah, so lahko celo zdravju škodljive,” dodajajo. Tudi oni pa razlagajo, da niso vse diete slabe: “Pri teh hujšamo počasi, spremenimo sestavo hrane po priporočilih za zdravo prehrano ter povečamo fizično aktivnost.” Po njihovih ocenah je treba hujšati počasi, kar ne presega več kot kilogram izgube na teden.