0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePodnebni shod tudi v Sloveniji

Podnebni shod tudi v Sloveniji

MORDA VAS ZANIMA

Včeraj se je eden največjih svetovnih okoljevarstvenih protestov odvijal tudi v naši prestolnici, kjer so ze zbrali predvsem predstavniki nevladnih organizacij Focusa, Greenpeaca in Umanotere. Shod so poimenovali People‘s Climate March. Podnebni shod je podkrepilo več sto tisoč ljudi v več kot dva tisoč krajih v 150-ih državah. “Zahtevamo svet, kjer gospodarstvo služi ljudem in planetu; svet, ki je varen pred pustošenji podnebnih sprememb; svet zdravih skupnosti z dobrimi delovnimi mesti ter čistim zrakom in vodo.

- Oglas -
greenpeace shod
Podnebni shod na Prešernovem trgu v Ljubljani. (foto: Greenpeace)

Verjamemo, da tak svet ni utopija,” pravijo v Focusu, društvu za sonaravni razvoj. Pravijo, da so rešitve že na voljo in da je podpora usklajenemu mednarodnemu ukrepanju vse večja: “Posledice podnebnih sprememb že čutimo povsod po svetu in skrajni čas je, da svetovni voditelji podnebne spremembe vrnejo na vrh političnih prioritet. Podnebni vrh 23. septembra v New Yorku je priložnost, da voditelji predstavijo odločne ukrepe svojih držav in s tem mednarodno skupnost usmerijo na pravo pot za sprejetje mednarodnega sporazuma, ki ga pričakujemo decembra 2015 v Parizu.” Podnebna konferenca v Parizu prihodnje leto bi morala biti po njihovih ocenah politična točka preobrata – začetek dokončnega prehoda od fosilnih goriv k čisti, pravični in varni podnebni prihodnosti. “Evropa in z njo Slovenija ima pri zagotavljanju takšne prihodnosti odločilen vpliv,” dodajajo.

Naše nevladne organizaciej pričakujejo, da bo slovenska vlada podprla zavezujoče cilje za 55 odstotkov zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, 45 odstotkov delež obnovljivih virov energije in 40 odstotkov zmanjšanje predvidene porabe energije do leta 2030 na ravni EU.

.

NAJNOVEJŠE