0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaGradnjaKako začeti z načrtovanjem novogradnje?

Kako začeti z načrtovanjem novogradnje?

MORDA VAS ZANIMA

Živimo v času, ko se gradnja družinskih hiš silovito spreminja. Vedno dražja energija in zahteve za varovanje okolja se preko EU direktiv preslikavajo v zakonodajo, ta pa uzakonja vedno strožje lokacijske, gradbene, instalacijske, vzdrževalne in obratovalne standarde. Današnja novogradnja je v vseh ozirih skoraj v celoti drugačna od gradnje pred desetletjem. To so razlogi, da novograditelj (pre)pogosto nima uporabnih informacij, ne ve, kam naj se obrne po pomoč, katera zakonodaja ureja to področje, kdo je odgovoren, kdo pristojen, kdo bi moral kaj narediti … Skratka, zaradi pomanjkanje verodostojnih informacij se odloča na pamet ali na podlagi vprašljivih nasvetov sorodnikov, prijateljev, izvajalcev ali trgovcev. Da temu ne bo več tako, bomo v prispevku opisali nekatere korake in pokazali, kje in kako priti do verodostojnih in uporabnih informacij za dva ključna segmenta vsake stavbe. To je toplotni ovoj ter ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

- Oglas -
Načrtovanje novogradnje

Novogradnje: slika stanja

Zamislimo si stresno situacijo gospodinjstva, ki se odloča za gradnjo nove družinske hiše. Običajno je to mlad par, brez življenjskih izkušenj, kot zatrjujejo starši. Ti skušajo – skupaj z denarno pomočjo in dobrimi nameni vsiliti neke »predpotopne« rešitve. Dejansko pa par brez splošnega gradbenega in energetska znanja ne pozna postopkov in časovnih zaporedij (se prej vgradi okna ali naredi notranje omete). Ne pozna projektantov in izvajalcev, z izvajalci ne sklepa pogodb, ne upa vprašati za stroške, načine plačila … Na forumih bere kontradiktorne izkušnje, za katere ne more ugotoviti, ali so prave, jih piše ponudnik ali konkurenca. Zaveda se, da bo hiša postavljena »za večno«, zato želi čim manjši strošek investicije za čim večje ugodje bivanja in čim manjše stroške energije za delovanje. Rad bi imel na jug obrnjeno hišo, a je podarjena parcela na severni strani hriba, za drugo pa mu je žal denarja. Posebno poglavje so izvajalci. Na začetku gradnje je marsikdo prepričan, da poznajo svoj posel in ga opravijo profesionalno, med gradnjo pa je vedno znova razočaran. Ko ugotovi, da je najel »šalabajzerje« je (prepozno) jezen sam nase, ker pred odločitvijo ni preveril njihove kvalitete dela.

Drevesa in gozd

Pogosto zaradi usmerjenosti v optimalno izvedbo enega energetskega ukrepa ne vidimo celotne hiše. Pri učinkoviti rabi energije (URE) moramo skrbeti za posamezne sestavne dele stavbe in predvsem celotno stavbo. Videti moramo drevesa in gozd. Zato je načrtovanje novogradnje prvi in ključni korak. Na papirju in v razgovoru z energetskim svetovalcem ENSVET se mora odločiti o vseh elementih stavbe. Te potem projektant sestavi v harmonično celoto, izvajalci pa v delujoč sistem, ki ga poganja energija. Vsaka stavba troši različne oblike energije, največ za ogrevanje in hlajenje prostorov ter ogrevanje sanitarne vode, razsvetljavo, kuhanje in zabavno elektroniko. Zato morajo vse odločitve na začetku temeljiti na premisleku, nepremišljene odločitve imajo običajno boleče posledice.

- Oglas -

Znanje je suho zlato

V neizolirani stavbi bomo s talnim gretjem na toplotno črpalko zmrzovali (ali pa bankrotirali), v pasivni hiši nam bo hitro prevroče. Rekuperacija zraka v stavbi s slabimi okni je nepotreben strošek, v pasivni hiši pa nuja in dopolnilni ogrevalni sistem. Dimniška cev, premera 20 cm, je popolnoma neprimerna za plinski kondenzacijski kotel, prava pa za kamin na polena. Neizoliran temelj pritličnega stanovanja bo izvor plesni, v neogrevani kleti pa le povzročitelj »lepotnih« peg na notranjem ometu. Za ogrevanje 100 m2 »klasične« hiše potrebujemo 1500 litrov kurilnega olja, enako velika pasivna hiša pa se vse leto ogreva s 150 litri. Hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema je v blokih nuja, v družinskih hišah nepotrebno. Ročna ali »polavtomatska« regulacija zadostuje za »navadno« hišo, pametna instalacija pa edina omogoča delovanje skoraj nič energijske hiše. Premišljeno postavljen napušč strehe je optimalno okensko senčilo za vse čase, odpiranje stavbe na jug nam tudi pozimi (do)greva stavbo. V tovarni narejeno hišo kupimo kot končen izdelek, zidana z domačimi »mojstri« nam težave pokaže takoj po vselitvi. Znanje in nekomercialno svetovanje – ne denar – nam omogočita učinkovito odločanje in s tem rabo energije, majhne stroške, visoko stopnjo bivalnega ugodja in zmanjšano obremenjevanje okolja.

Novogradnja

Optimalna pot

Začnemo z obiskom pri energetskem svetovalcu, ki mu predstavimo razmišljanja, dileme, vprašanja, potrebe, želje … Rezultat pogovora je splošni okvir o potrebni površini bivalnih in pomožnih prostorov, možnih materialih za gradnjo, splošna energetska učinkovitost, optimalen energent za ogrevanje prostorov in/ali sanitarne vode, izve se o pogojih kredita in subvencij Eko sklada, kakšne so možnosti uporabe obnovljivih virov energije (OVE) … Stranka potem doma razmisli, usmeritve, okvirne odločitve ter nova vprašanja in dileme zapišemo. To je pomemben del procesa, ki bo kasneje v pomoč projektantu, da bo naredil točno tako hišo, kot jo potrebujemo. Sledi drugi obisk pri energetskem svetovalcu, kjer so želje in zahteve že tako oprijemljive, da se gre do projektanta ali pa do podjetja, ki proizvaja hiše. Tretji obisk pri energetskem svetovalcu priporočamo tik pred končnim izrisom načrta, da se preveri, če bo bodoča hiša res taka, kot si investitor želi. Za to, da je v skladu s Pravilnikom o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES) in vsemi drugimi zakoni, je odgovoren projektant. Pomemben del tega procesa je, da nikoli – ampak res nikoli – ne podležemo skušnjavi, da se namesto nas odloča energetski svetovalec ali projektant ali – bog ne daj – izvajalec. Vsi ti so v naši službi in jim ne smemo dovoliti odločanja ali celo vsiljevanja nekih rešitev. Te so lahko tudi prikrita prodaja tehnologije ali izdelka. Dejstvo pa je, da najboljše rezultate dosežemo s pravilno izvedbo kvalitetnega načrta in rednim vzdrževanjem. Pri optimalni usklajenosti nam energetsko varčevanje povečuje ugodje bivanja.

Kam po pomoč?

Zaradi izjemno razvejanega in kompleksnega področja energije se je smiselno takoj na začetku razmišljanja o novogradnji posvetovati z energetskim svetovalcem ENSVET. Brezplačna pomoč je na voljo v 37 energetsko svetovalnih pisarnah. Finančno podporo nudi Eko sklad (www.ekosklad.si). Na voljo so subvencije in ugodni krediti, za katere velja načelo, da se sami izplačajo s prihranki pri energiji.

.

NAJNOVEJŠE