0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNov krvni testi za ugotavljanje posameznikovega bioritma

Nov krvni testi za ugotavljanje posameznikovega bioritma

MORDA VAS ZANIMA

Živimo v svetu, ki je precej bolj pisan na kožo tistim, ki brez težav vstajajo zgodaj, kot pa nočnim pticam. Ljudje, ki zlahka bedijo pozno v noč, zjutraj pa le s težavo vstanejo, so pogosto obtoženi, da je stalna utrujenost njihova lastna krivda. Vendar pa se v zadnjem času pojavlja vse več znanstvenih izsledkov, ki govorijo drugače. V zadnjih letih se vse več znanstvenikov ukvarja s t. i. cirkadianim ritmom. To je pravzaprav bioritem oziroma dnevno-nočni ritem, ki je pri vsakem posamezniku nekoliko drugačen. Pred kratkim so znanstveniki razvili celo preprost krvni test, s pomočjo katerega je mogoče ugotoviti, kakšen je naravni cirkadiani ritem posameznika.

- Oglas -

Bioritem

Cirkadiani ritem določen že z našo genetiko

Niso zgolj naši možgani tisti, ki sledijo določenemu cirkadianemu ritmu, ampak je ta značilen za vsako celico v našem telesu. To je ena ključnih ugotovitev, do katerih so se v zadnjih letih dokopali znanstveniki. Cirkadianega ritma pa ne uravnava nujno izmenjevanje svetlobe in teme, ampak se generira na molekularni ravni in je posledica genetike. Čeprav cirkadiani ritem vpliva na številne procese, pa je njegova glavna naloga, da nam »sporoči«, kdaj moramo biti budni in kdaj je čas za spanje. To, ali ste jutranji ali nočni človek, je torej v največji meri odvisno od genetskih predispozicij. Tako tudi ljudje, ki zlahka vstajajo ob zgodnjih urah, niso bolj odgovorni od tistih, ki sovražijo jutra, ampak imajo preprosto drugačen cirkadiani ritem.

Nočne ptice bodo končno lahko dokazale, da ne gre za lenobo ali neodgovornost

Mnogi ljudje zaradi cirkadianega ritma, ki ne ustreza družbenim normam, poiščejo celo zdravniško pomoč. Gre za ljudi, ki na primer zelo težko zaspijo pred 2. uro zjutraj, ko jih zbudi budilka za odhod na delo ali v šolo, pa so seveda zelo utrujeni. Mnogi dobijo celo diagnozo, kot sta depresija ali anksioznost. Ker pa je cirkadiani ritem »programiran« v vsako celico našega telesa, lahko dobimo vpogled v posameznikov naravni bioritem že z analizo nekaj celic. Prav to je omogočilo Phyllis Zee, nevrologinji, specializirani za področje spanja, in njenim kolegom, da so pred kratkim razvili zelo preprost test za določanje cirkadianega ritma.

- Oglas -

V preteklosti so se sicer že pojavili podobni testi, le da so bili mnogo kompleksnejši, zato v praksi niso bili zares uporabni. Znanstveniki menijo, da bi lahko novi test med drugim pomagal zdravnikom, da pri posameznih pacientih določijo optimalen čas za jemanje različnih zdravil. Še pomembneje pa je, da bodo tako mnogi ljudje dobili dokaz, da se ne morejo preprosto navaditi na zgodnje vstajanje, saj so omejeni s svojo genetiko. V tem primeru ne pomaga nobena terapija, saj z nočnimi pticami v resnici ni nič narobe, ampak so se takšni preprosto rodili. Posledično pa bo morda treba razmisliti tudi o tem, ali je ureditev, ki večino ljudi sili v zgodnje vstajanje, zares najoptimalnejša.

NAJNOVEJŠE