Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaNenavadne modrice po telesu: kateri so možni razlogi?

Nenavadne modrice po telesu: kateri so možni razlogi?

MORDA VAS ZANIMA

Se vam pogosto dogaja, da na telesu opazite modrice, čeprav ni prišlo do neposrednega udarca oziroma poškodbe? Mnogi ljudje imajo takšne težave, razlogi za nenavadne modrice po telesu pa so lahko zelo različni. Predstavljamo vam nekaj najpogostejših razlogov, zaradi katerih prihaja do modric, ki niso posledice udarca.

- Oglas -

Modrice

Staranje

Modrice po telesu so lahko včasih posledica staranja, kar velja še posebej za modrice na hrbtni strani dlani in po rokah. V tem primeru se modrice povezane s šibkimi stenami žil, do česar pride zaradi dolgoletne izpostavljenosti kože soncu. Stanje se lahko še poslabša zaradi jemanja določenih zdravil, denimo tistih, ki so namenjena redčenju krvi, ali pa zaradi pogostega uživanja alkohola.

Pomanjkanje pomembnih hranilnih snovi

Težave z nenavadnimi modricami po telesu so lahko tudi simptom pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov. Eden od možnih razlogov za modrice je lahko pomanjkanje vitamina K, ki je pomemben za strjevanje krvi. Modrice so lahko tudi posledica pomanjkanja vitamina C. Omenjeni vitamin je nujen za sintezo kolagena in drugih snovi, ki med drugim povečujejo odpornost kože in žil na neugodne dejavnike, zaradi katerih lahko nastajajo modrice. Še ena izmed težav, zaradi katerih prihaja do pogostih modric po telesu, je pomanjkanje cinka in železa. Gre namreč za minerala, ki sta zelo pomembna za celjenje ran, njuno pomanjkanje pa lahko privede tudi do anemije, ki prav tako poveča tveganje za pojav modric po telesu.

Von Willebrandova bolezen

Von Willerbrandova bolezen je prirojena težava, za katero je značilno moteno strjevanje krvi. Tako se lahko pri ljudeh, ki jih je prizadela ta bolezen, modrice pojavijo že ob manjšem udarcu oziroma poškodbi, ki se je morda niti ne zavedajo. Prav tako pa so za paciente značilne pogoste krvavitve, ki jih je težko zaustaviti.

Kemoterapija

- Oglas -

Pogost stranski učinek kemoterapije so prav modrice po telesu. Razlog za to je nizka vrednost trombocitov v krvi. Kemoterapija namreč pogosto vpliva na zmanjšanje števila trombocitov pod normalno mejo. Če imate tudi sami zaradi kemoterapije težave z nenavadnimi modricami, o tem vsekakor obvestite svojega zdravnika oziroma onkologa, ki vam bo dal nadaljnja navodila glede ustreznih ukrepov.

Uživanje določenih zdravil

Omenili smo že, da lahko na pojav modric po telesu vpliva uživanje zdravil, namenjenih redčenju krvi oziroma preprečevanju krvnih strdkov. Vendar pa to niso edina zdravila, zaradi katerih lahko prihaja do nenavadnih modric. Med drugim so lahko modrice tudi nezaželen stranski učinek uživanja določenih antidepresivov, včasih pa lahko na nastanek modric vplivajo tudi določena prehranska dopolnila, ki razredčijo kri in s tem povečajo tveganje za nastajanje modric.

Utesnitveni sindrom

V primeru da na predelu, kjer se je pojavila modrica, začutite tudi močan pritisk, nemudoma obiščite zdravnika. To velja še posebej, če je modrica zelo velika. Omenjeni simptomi so namreč značilni za t. i. utesnitveni sindrom, ki je lahko tudi smrtno nevaren. Morda se bo sicer izkazalo, da ne gre za nič resnejšega, vendar zagotovo ni smiselno, da tvegate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×