Ekologija & okoljeNekatere ogrožene živali si bodo morda opomogle

Nekatere ogrožene živali si bodo morda opomogle

MORDA VAS ZANIMA

Veliko se govori o tem, koliko živali je danes na ogroženi listi, vendar pa malokdaj slišimo, da bi si katera od teh opomogla. Zato smo še toliko bolj veseli, ko se pojavi seznam živali, ki vsaj trenutno dobro napredujejo na poti, da se znebijo statusa ogroženih živali.

Ameriški beloglavi orel

- Oglas -

Leta 1960 je bilo na svetu le še 417 teh ptic, vendar pa je v preteklih letih število zrastlo in se povzpelo nad 10,000 parov, ki živijo v divjini.

Prerijski dihur

Ta vrsta dihurja je bila označena za ogroženo leta 1979, vendar pa so kmalu za tem odkrili manjšo populacijo teh dihurjev in jo dvignili na 4000. Od teh pa jih je bilo 1400 že izpuščenih nazaj v divjino.

Orjaška panda

Zahvala za to, da ta vrsta pande še ni izumrla, gre vzrediteljem, katerim je uspelo vzrediti 1500 primerkov orjaške pande.

- Oglas -

Kit grbavec

Zaradi preobsežnega pobijanjateh kitov, je njihova populacija v štiridesetih letih prejšnjega stoletja padla na 1400. Vendar pa si je populacija po letu 1963, ko so lov na kita grbavca prepovedali, opomogla. Čeprav je danes na Zemlji 40.000 kitov grbavcev, ti še vedno sodijo pod ogrožene vrste.

Kitajski, oz. Yangtze aligator

V osemdesetih je bil kitajski aligator skoraj zbrisan iz obličja Zemlje zaradi sekanja gozdov. Čeprav je primerkov te živali le 150, pa je to vseeno dobra novica, saj so nekateri mislili, da je že zdavnaj izumrl.

Sivi volk

Sivega volka so v tridesetih letih prejšnjega stoletja skoraj iztrebili, vendar pa je danes populacija že narastla na nekoliko manj zaskrbljujočo številko – 5000. Busheva administracija ga je sicer umaknila z ogrožene liste, vendar pa so sivega volka zaradi pritožb vrnili nazaj na seznam ogroženih vrst, saj to število ni zadostno.

Prejšnji članekOdkrili črnega pingvina
Naslednji članekMrtve cone v morju

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×