Ekologija & okoljeMrtve cone v morju

Mrtve cone v morju

MORDA VAS ZANIMA

Mrtve cone so morska področja, v katerih primanjkuje kisika. V večini primerov jih najdemo ob obalah, problem pa je v tem, da te cone povzročaje veliko več kot pa le očitne ekološke probleme na lokalni ravni.

- Oglas -

Mrtve cone postajajo vedno bolj nabite z dušikovim oksidom postajajo velika nevarnost Zemeljni atmosferi, saj tudi te pripomorejo k večanju anomalij kot je ozonska luknja.

Volumen teh voda vedno bolj narašča in se pomika od obale k odprtemu morju. Sicer je res, da je trenutno koncentracija N2O v atmosferi majhna, vendar pa lahko povečanje te koncentracije resno načne ozonski plašč in posledično nastane ozonska luknja.


Zato smo tudi tu prišli v začarani krog, kjer ljudje povečujemo količino CO2 ter N2O, kar povzroča večjo kislost morja, ki se odraža v vse večih mrtvih conah, ki pa pripomorejo k onesnaženju, večjih temperaturam morja ter še večjem povečanju kislosti morja.

Povečanje N2O dejansko povzroča padec raztopljene količine kisika v vodi. Če je morsko ravnovesje vzpostavljeno, mikrobi ne proizbajajo toliko N2O, vendar pa padec kisika v vodi pomeni dvig dušikovega oksida, ki ga povzroča ugodna klima za mikrobe in bakterije. Na dejstvo, da mrtve cone nastajajo najprej ob obalah vpliva to, da je voda v plitvini bolj topla, poleg tega pa se meša počasneje kot pa na odprtem morju. Alge začnejo razpadati, to pa so seveda idealni pogoji za nastanek bakterij in mikrobov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×