Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Ekologija & okoljeMrtve cone v morju

Mrtve cone v morju

MORDA VAS ZANIMA

Mrtve cone so morska področja, v katerih primanjkuje kisika. V večini primerov jih najdemo ob obalah, problem pa je v tem, da te cone povzročaje veliko več kot pa le očitne ekološke probleme na lokalni ravni.

- Oglas -

Mrtve cone postajajo vedno bolj nabite z dušikovim oksidom postajajo velika nevarnost Zemeljni atmosferi, saj tudi te pripomorejo k večanju anomalij kot je ozonska luknja.

Volumen teh voda vedno bolj narašča in se pomika od obale k odprtemu morju. Sicer je res, da je trenutno koncentracija N2O v atmosferi majhna, vendar pa lahko povečanje te koncentracije resno načne ozonski plašč in posledično nastane ozonska luknja.


Zato smo tudi tu prišli v začarani krog, kjer ljudje povečujemo količino CO2 ter N2O, kar povzroča večjo kislost morja, ki se odraža v vse večih mrtvih conah, ki pa pripomorejo k onesnaženju, večjih temperaturam morja ter še večjem povečanju kislosti morja.

Povečanje N2O dejansko povzroča padec raztopljene količine kisika v vodi. Če je morsko ravnovesje vzpostavljeno, mikrobi ne proizbajajo toliko N2O, vendar pa padec kisika v vodi pomeni dvig dušikovega oksida, ki ga povzroča ugodna klima za mikrobe in bakterije. Na dejstvo, da mrtve cone nastajajo najprej ob obalah vpliva to, da je voda v plitvini bolj topla, poleg tega pa se meša počasneje kot pa na odprtem morju. Alge začnejo razpadati, to pa so seveda idealni pogoji za nastanek bakterij in mikrobov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×