0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaLjubezen do stopal

Ljubezen do stopal

MORDA VAS ZANIMA

Noge so pomemben del telesa, če ne zaradi drugega že zato, ker cele dneve po svetu prenašajo našo celotno težo, mi pa na njih po navadi radi pozabimo – vsaj, kar se vsakdanjega negovanja tiče.

- Oglas -

Redna nega nog in stopal je zelo pomembna. Predstavljajte si samo, kakšni bi bili, če svojega obraza ne bi negovali več kot teden dni. Zakaj bi bile torej noge izjema? Poleg tega je redna nega lažja in hitrejša od kasnejšega popravljanja težje odpravljivih napak. Svojim nogam morate posvetiti še več pozornosti po dolgotrajnem stanju ali hoji, v primeru prekomerne teže, neprimerne obutve ali če ste diabetik. V tem primeru naj vam bodo v pomoč nasveti strokovnjakov ter posebni izdelki za nego in higieno nog.

Nega stopal

Kurja očesa in otiščanci

Največkrat je vzrok za nastanek te boleče nadloge pretesna oziroma neprimerna obutev, težave pa se začnejo z žulji, nadaljujejo z otrdelo kožo in končajo s kurjim očesom. Le-ta največkrat nastanejo na konicah prstov, zunanji strani mezinca ali med prsti. Koža je tam zadebeljena, v sredini kurjega očesa pa je stržen. Pri otiščancih stvar ni tako huda, saj pokrivajo večja področja, po navadi pa se pojavijo na peti ali stopalu. Žal se lahko teh dveh nadlog sami le redko znebimo, saj načini odstranjevanja običajno ne prinesejo želenih rezultatov ali pa se težave ponovijo. Obstaja tudi možnost, da se pri odstranjevanju ranimo ali kožo okužimo, zato ni napačno, če svoje noge vsaj enkrat mesečno zaupamo v profesionalno nego, vmes pa stanje redno vzdržujemo po navodilih strokovno izobražene pedikerke. Na tržišču obstaja kar nekaj izdelkov za nego nog doma – recimo tekočine, obliži ali palčke, v katere so vpite sestavine proti kurjim očesom. Pri vseh teh pripravkih pa je treba paziti, da jih pustimo delovati predpisani čas ter postopek po potrebi ponovimo oziroma se natančno držimo priloženih navodil.

- Oglas -

Žulji

Tudi žulji največkrat nastanejo zaradi pretesne obutve, premalo zategnjenih vezalk ali neprimernih nogavic. Žulje zaščitimo z obliži, ki jih je na tržišču več različnih vrst. Nekateri vsebujejo tudi snovi za hitrejše celjenje mehurja; kateri pa vam najbolj ustrezajo, boste najverjetneje ugotovili šele, ko boste preizkusili več različnih vrst. Žulje na palcu ali druge dele na bolj izpostavljenih predelih nog, pa je najbolje prelepiti z zaščitnimi blazinicami.

Trda in groba koža

Ne samo, da razpokane pete niso estetske (še posebej poleti, ko nosimo vedno bolj odprte čevlje), so tudi nadvse primerno gojišče za glivice, suha koža pa je dovzetnejša za različne infekcije. Tudi zato je redna nega stopal najboljša rešitev, za katero sploh ne potrebujete veliko časa, še posebej ko vam postopek enkrat preide v navado. Med vsakim umivanjem kožo na petah in podplatih podrgnite s temu namenjeno pilo, trdo gobico oziroma drugim temu namenjenim pripravkom. To seveda velja le v primeru, da so vaše noge že urejene in le vzdržujete stanje. V nasprotnem je potrebna bolj poglobljena nega, ki jo lahko izvedete sami ali se prepustite rokam pedikerke. Ko so vaše noge enkrat urejene, jih po vsakem umivanju namažite z negovalnim losjonom ali kremo, ki koži vrača vlago. Veliko pripravkom za nego nog so dodane snovi, ki poživljajo, osvežijo in zaščitijo, kot je recimo mentol. Na tržišču obstajajo tudi mazila za mehčanje trde kože in piling kreme, ki odstranijo otrdele plasti kože in pri redni uporabi preprečujejo nastajanje novih poroženelih plasti. Tudi glede tega boste morali sami ugotoviti, kakšen postopek nege vam najbolj ustreza.

Stopala

Znojenje

Znojenje je nekaj popolnoma naravnega in ga ne moremo v celoti preprečiti, niti to ne bi bilo zdravo. Lahko pa ga zmanjšamo ter se izognemo neprijetnemu vonju, ki ga povzroča razkroj bakterij. Kljub uporabi različnih kopeli, krem in pršil, ki delujejo deodorantno, pa je seveda zelo pomembno redno umivanje nog in menjavanje nogavic. Prekomerno potenje lahko zmanjšamo tudi z različnimi pripravki, kot so tekočine, posipi in geli, pri katerih je pomembno, da jih uporabljate v navodilih natančno predpisan čas.

- Oglas -

Vraščeni nohti

Pri vraščenih nohtih si sami le težko pomagamo, zato je najbolje, da v takšnih primerih nego nog zaupate izkušeni pedikerki, ki vam bo svetovala tudi glede nege doma, saj se vraščeni nohti radi ponavljajo in je zato redna nega nadvse pomembna.

Glivična obolenja

Glivice so mikroorganizmi, ki uspevajo v temnem, toplem in vlažnem okolju, o glivičnem obolenju pa govorimo, kadar okužijo našo kožo. Ker glivice najdemo povsod, kjer je toplo in vlažno, se pravi v bazenih, savnah in javnih tuš kabinah, je še posebej pomembno, da greste tja vedno v natikačih ali drugi temu primerni obutvi. Okužba lahko na koži izzove draženje, pordelost in luščenje ali pa se pojavijo neprijetno srbenje, oteklost, mehurji in celo izrazito luščenje kože. Največkrat se glivično obolenje naseli na predele med prsti, najbolj pogosto pa je pri sladkornih bolnikih. Glivice se lahko pojavijo tako na stopalih kot nohtih ali obojem naenkrat. Proti nevšečnosti si lahko pomagate sami, tako da si noge umivate s kislimi mili, uporabljate brisačo (ki jo morate prekuhavati), svoje čevlje redno razkužujete, doma nosite čim bolj zračno obutev ter si noge seveda ustrezno zdravite. V lekarnah vam je na voljo veliko temu namenjenih mazil, krem, razpršil in posipov, ki jih je treba dosledno uporabljati. Na voljo vam je sicer tudi več naravnih receptov, recimo namakanje nog v kisu ter redno mazanje z mastno kremo, a ne delujejo vedno.

Preberite si tudi, kako si lahko sami pripravite osvežilno kopel za noge.

M. R., arhiv Zdravja

NAJNOVEJŠE