Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
ŽivaliNe vabimo medvedov k hišam

Ne vabimo medvedov k hišam

MORDA VAS ZANIMA

Jesen je pri rjavem medvedu čas intenzivnega iskanje hrane za nabiranje zimskih zalog. Zato je sedaj še posebej pomembno, da na območju medveda pravilno ravnamo s smetmi, predvsem organskimi odpadki (ostanki hrane, tropine, klavniški odpadki ipd.).

- Oglas -

Rjavi medvedTako tuje kot raziskave v Sloveniji jasno kažejo, da je privabljanje medvedov v bližino naselij zaradi človeških virov hrane eden najpogostejših razlogov za konflikte med ljudmi in medvedi. Če medvedi ob človeških bivališčih pogosto dobivajo nagrado v obliki hrane, se hitro naučijo in začnejo redno zahajati v naselja. Ob tem lahko postopoma zgubijo strah pred ljudmi in takšne medvede je potem potrebno odstreliti. Obenem pa približevanje medvedov v bližino naselij vzbuja strah in očutek ogroženosti pri lokalnem prebivalstvu.

Zato je najpomembnejši preventivni ukrep, da medvedom preprečimo dostop do človeške hrane v bližini naselij. To lahko dosežemo tako, da:

  • Nikoli ne odlagamo klavniških odpadkov v bližini naselja.
  • Ne odlagajmo kuhinjskih odpadkov in tropin v bližini hiš.
  • Če medvedi stikajo za hrano po smetnjakih, se z odgovornimi dogovorimo za namestitev zabojnikov odpornih na medvede (t.i. “medvedo-varnimi” smetnjaki; angl. bear-proof).
  • Po piknikih na prostem za seboj počistimo smeti.
  • Okoli čebelnjakov, živine, komposta in sadnega drevja namestimo električnega pastirja (min. 10 000 V na izvoru).

Miha Krofel / Dinaricum ter Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire,
Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani za
www.biotskaraznovrstnost.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×