ŽivaliNe vabimo medvedov k hišam

Ne vabimo medvedov k hišam

MORDA VAS ZANIMA

Jesen je pri rjavem medvedu čas intenzivnega iskanje hrane za nabiranje zimskih zalog. Zato je sedaj še posebej pomembno, da na območju medveda pravilno ravnamo s smetmi, predvsem organskimi odpadki (ostanki hrane, tropine, klavniški odpadki ipd.).

- Oglas -

Rjavi medvedTako tuje kot raziskave v Sloveniji jasno kažejo, da je privabljanje medvedov v bližino naselij zaradi človeških virov hrane eden najpogostejših razlogov za konflikte med ljudmi in medvedi. Če medvedi ob človeških bivališčih pogosto dobivajo nagrado v obliki hrane, se hitro naučijo in začnejo redno zahajati v naselja. Ob tem lahko postopoma zgubijo strah pred ljudmi in takšne medvede je potem potrebno odstreliti. Obenem pa približevanje medvedov v bližino naselij vzbuja strah in očutek ogroženosti pri lokalnem prebivalstvu.

Zato je najpomembnejši preventivni ukrep, da medvedom preprečimo dostop do človeške hrane v bližini naselij. To lahko dosežemo tako, da:

  • Nikoli ne odlagamo klavniških odpadkov v bližini naselja.
  • Ne odlagajmo kuhinjskih odpadkov in tropin v bližini hiš.
  • Če medvedi stikajo za hrano po smetnjakih, se z odgovornimi dogovorimo za namestitev zabojnikov odpornih na medvede (t.i. “medvedo-varnimi” smetnjaki; angl. bear-proof).
  • Po piknikih na prostem za seboj počistimo smeti.
  • Okoli čebelnjakov, živine, komposta in sadnega drevja namestimo električnega pastirja (min. 10 000 V na izvoru).

Miha Krofel / Dinaricum ter Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire,
Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani za
www.biotskaraznovrstnost.si

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×