0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNavlažite suh zrak in svoje telo

Navlažite suh zrak in svoje telo

MORDA VAS ZANIMA

Bliža se čas ogrevanja prostorov, zato razmislite tudi o tem, kako boste primerno navlažili zrak. Pretirano ogrevanje prostorov ni le neekološko, pač pa suši tudi zrak v prostoru. Tako kot pretirana vlaga, tudi pretirano suh zrak škodi vašemu zdravju.

- Oglas -

V presuhem prostoru bodo zelo trpele oči, ki potrebujejo dovolj vlage. Če so vaše oči rdeče, pekoče, če se preveč solzijo, je morda za to kriv suh zrak. Pogosto ga opazijo tisti, ki nosijo leče, ki se v tem primeru lahko neprijetno prilepijo na oko. Stanje še poslabša gledanje v računalnik ali televizijo. Če je suh zrak na vašem delovnem mestu, na to opozorite nadrejene. Če se suhega zraka nikakor ne da odpraviti, lahko v lekarni kupimo pripravke v obliki kapljic, gelov ali pršil, ki preprčujejo izsuševanje. Če se kljub uporabi teh pripravkov stanje ne izboljša v nekaj dneh, pa obiščite zdravika, saj se lahko v primeru nezdravljenja lahko razvijejo hude bolezni, ki lahko vodijo tudi do poslabšanja vida. Poleg tega je možno, da vzrok ni v presuhem zraku, pač pa imate alergijo, kakšno bakterijsko vnetje ali celo poškodbo očesa.

vlaženje

V suhem prostoru bo postala suha tudi koža, ki potrebuje dovolj vlage. Imeli boste suhe in razpokane roke, koža bo napeta, občutljiva, morda tudi rdeča. Tudi koža na obrazu bo bolj suha in občutljiva, ko jo namažete s hidratantno kremo pa to takoj vpije. Tudi tu si poskusite najprej pomagati sami. Veliko lahko naredite s pogostim uživanjem tekočine. Poskusite spiti dva litra in pol vode ali nesladkanega čaja na dan. Roke si umivajte z mlačno vodo, uporabljajte pa le blaga mila in še to v omejenih količinah. Tako kožo na obrazu kot na rokah namažite s hranljivo kremo, ki bo koži vrnila vlago in maščobo. Poleg tega je priporočljivo, da je krema dovolj kvalitetna in ščiti kožo pred zunanjimi vplivi. Poskusite najprej z doma pripravljenimi kremami.

- Oglas -

Kremo za obraz lahko pripravite tako, da deset mililitrov oljčnega olja, deset mililitrov kokosovega olja in pet mililitrov kokosovega masla stopite v vodni kopeli in jih dobro premešate. Dodate lahko nekaj kapljic eteričnega olja po vaši želji, sivka je denimo odlična izbira. Mešanico vlijte v steklen lonček in jo vsaj enkrat na dan nanesete na obraz.

Kremo za roke pa lahko naredite tako, da na majhnem ognju zmešate četrtino skodelice čebeljega voska in polovico skodelice madljevega olja. Posebej zavrite polovico skodelice vode in jo prelijte čez cvetove kamilice. Namesto cvetov kamilice, lahko uporabite tudi cvetove ognjiča. Čaju iz kamilic dodajte pol skodelice kokosovega olja, nato pa mešanici dodajte še mešanico voska in mandljevega olja. Kremo prelijte v kozarček in počakajte, da se ohladi.

V prostoru s suhim zrakom trpi tudi nosna sluznica, ki se lahko poškoduje že pri vlagi nižji od štirideset odstotkov. Nekateri boste imeli v nosu le čuden pekoč občutek, pri drugih pa se bodo pojavile celo krvavitve iz nosu ali kašelj. Za pomoč lahko uporabite kapljice ali razpršilo v katerem je fiziološka raztopina. Ta pomaga navlažiti in obnoviti nosno sluznico. V lekarni lahko kupite tudi druge pripravke, ki še dodatno preprečujejo izsuševanje nosne sluznice. Poskusite lahko tudi z rednim inhaliranjem.

Za vlaženje zraka lahko kupite vlažilec zraka, ki ga pa morate redno čistiti, da se v njem ne razvijejo škodljivi mikrobi. Kot dodatek si lahko omislite še ionizator zraka, ki se na naraven način znebi pozitivnih ionov, kot so prah, virusi in bakterije.

- Oglas -

Lahko pa za začetek postavite le posode vode po stanovanju. Najboljša so mesta, kjer je toplo, nad radiatorji, kaminom, pečico, … V vodo, ki se bo ogrela in tako hitreje izhlapela, lahko pokapate razna eterična olja, ki bodo zrak še odišavila. Tako bo bivanje še prijetejše. Namesto eteričnega olja lahko uporabite lupino limone ali pomaranče.

.

NAJNOVEJŠE