ŽivaliSta pes in mačka primerno darilo za otroka?

Sta pes in mačka primerno darilo za otroka?

MORDA VAS ZANIMA

Veliko ljudi bo dejalo, da žival nikakor ni primerno darilo za otroka. V večini primerov je res tako, saj žival ni igrača, zanjo je treba skrbeti in otroci praviloma še niso dovolj odgovorni, da bi lahko zanjo dobro skrbeli. Poleg tega se otroci živali lahko hitro naveličajo in so živali nato krive za številne prepire med starši in otroki.

- Oglas -

Da starši ne zagrešijo napake, se morajo držati le enega pravila. Žival morajo kupiti sebi in ne otroku. Tudi če jo otroku podarijo za darilo, tudi če bo otrok zanjo lepo in redno skrbel, je žival njihova odgovornost. Pripavljeni morajo biti na to, da se je bo otrok naveličal, da bo otrok nekoč odrastel in odšel, da otrok ne bo znal pravilno skrbeti za žival. Žival si morajo sami želeti, želja otroka pa lahko nakup le spodbudi. Če boste vašemu otroku kupili živalico, boste s tem naredili veliko dobrega, ker so otroci v bližini živali praviloma odgovornejši, samozavestnejši in bolj zdravi. Otrok bo v ljubljenčku našel prijatelja in veliko novih načinov igre. Ob živali se bo naučil potrpljenja in nežnosti. Študija univerze v Bonnu je denimo pokazala, da se otroci, ki imajo psa, lepše vedejo, imajo več motivacije in so uspešnejši v šoli. Za živalico pa boste vedno in v vsakem primeru odgovorni vi, starši, zato skrb pripada vam.

otrok in mačka

Kaj kupiti, kaj posvojiti?

Mačke so inteligentne, čiste in ljubeče. Če je mačka zdrava in nima kakšnih težav, je miroljubna, neagresivna in primerna tudi za otroke. Otroci in mačke so lahko odlični prijatelji, mačke se bodo praviloma rade stisnile k otroku, ko bo otrok starejši, se bodo skupaj z njim učile in ponoči grele njegove noge. Mačke so lahko ves čas v stanovanju, potrebujejo pa prostor za mačje stranišče in prostor za praskalnik in igro, saj zelo rade raziskujejo. Stroški z mačkami niso veliki, niso pa zanemarljivi, za hrano in pesek boste porabili od 20 do 50 evrov na mesec, odvisno od vrste hrane in ali mačka potrebuje posebno dieto. Za nego so manj zahtevne kratkodlake mačke, ki jih je priporočljivo česati enkrat na teden. Dolgodlake mačke pa potrebujejo redno, vsakodnevno nego. Veliko muck je radih v bližini svojih domačih in izkoristijo vsak trenutek za crkljanje in poležavanje v naročju. Druge mačke so rade same in se pridejo le občasno podrgnit okrog nog. Življenjska doba mačke je okoli petnajst let, lahko tudi več. Zato se morate zavedati, da bo najbrž ostala doma tudi po tem, ko bo otrok odšel od doma. Priporočljivo je, da mucko posvojite v zavetišču, lahko tudi odraslo mucko, ki ima izoblikovan karakter. Osebje v zavetišču vam bo rado svetovalo, katera je najprimernejša za vaše življenjsko okolje.

Kaj pa pes?

Veliko otrok si neznansko želi psa. Listajo po pasjih revijah, božajo sosedovega kužka in obljubljajo, da bodo zanj lepo skrbeli, zgodaj vstajali in ga vozili na sprehode. Običajno je tako, da jih od sprehodov odvrne že dež ali mrzla zima. Še hujše pa je zgodnje vstajanje. Psa je namreč treba sprehoditi tudi pred odhodom v šolo. So seveda tudi takšni otroci, ki bodo s psom ves dan, ga redno vozili ven in v pasjo šolo. Najveretneje pa ne boste imeli takšne sreče in bo vsaj delna skrb za kužka pripadala vam. Starši ga morajo čez čas voziti ven, morajo ga učiti higiene, pravilnega vedenja in še in še. Poleg tega pes ni poceni. Hrana je draga, drag je tudi veterinar. Hrana za malega psa bo stala okoli trideset evrov na mesec, za velikega pa okoli sto evrov mesečno.

- Oglas -

Če si psa želite tudi sami, ga seveda kupite ali posvojite. Pred tem pa dobro premislite, kaj si od psa želite. Če imate malo prostora in ne marate dolgih sprehodov, kupite manjšo pasmo, ki ni preveč hiperaktivna. Posvojite lahko tudi starejšega psa, ki nima več toliko energije. Če pa radi tečete, izberite primernega partnerja za tek. Tudi dlaka ima pomembno vlogo pri izbiri. So pasme, ki ne puščajo dlake, na primer pudlji ali terierji. In so pasme, ki potrebujejo dnevno nego, nekatere pasme je treba česati tudi več časa vsak dan. Če izbirate psa iz zavetišča, prosite osebje za pomoč. Izbirajte značaj in ne videza psa. Odrasli psi v zavetiščih so ponavadi že izoblikovani, nekateri so prestrašeni, nekateri so trmasti, … Razmislite, ali boste imeli dovolj časa in znanja, da ga dobro prevzgojite.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×