Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravilne rastlineNavadni gladež za lajšanje vnetij in hitrejšo prebavo

Navadni gladež za lajšanje vnetij in hitrejšo prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Navadni gladež (Ononis spinosa) je pravzaprav manjši grm, ki lahko v višino zraste do pol metra in cveti od junija do septembra. Navadni gladež je uporaben predvsem za lajšanje vnetja mehurja ali ledvičnih vnetij, revme, izboljšanje presnove in hitrejše odvajanje tekočine iz telesa.

- Oglas -

Gladež je ena tistih rastlin, ki neopazno rastejo ob poteh in samo čakajo, da jih odkrijemo. In nad njegovimi zdravilnimi močmi ne bo nihče razočaran. Navadni gladež je torej razvejan grmiček z močnimi trni in dlakastimi listi. Zdravilna rastlina najbolje uspeva na pustih suhih tleh na sončnih legah po vsej Sloveniji. Podzemni deli rastline vsebujejo zdravilne učinkovine, ki ljudem lajšajo težave z izločali, prebavili, presnovo in sklepi. Nabiramo lahko cvetove in liste, in sicer v času cvetenja rastline. Zdravilne učinkovine pa vsebuje predvsem korenina rastline, ki jo običajno nabiramo proti koncu poletja in v jeseni. Korenine je treba razklati po celi dolžini in jih posušiti, preden jih uporabite.

Navadni gladež

Čaj iz suhih korenin

Čaj iz posušenih korenin navadnega gladeža pomaga pri uravnavanju presnove in jeter, izločanju sečne kisline, čiščenju krvi, revmatičnih težavah in ne nazadnje ledvičnih kamnih. Poznavalci zdravilnih rastlin priporočajo, da čaj zaporedoma pijete štiri ali pet dni, nato naredite nekajdnevni premor in spet nadaljujte s pitjem. Svetujemo vam, da 2 čajni žlički zmletih korenin prelijete z 1,5 decilitra vrele vode, pustite stati 30 minut in nato precedite. Gladežev čaj pijte dva do trikrat na dan, najbolje med obroki.

Gladež in njegova uporaba

Že naše babice so bile prepričane, da gladežev čaj temeljito čisti kri. Čaj iz zdrobljenega lubja korenin, ki ga na primer prekuhamo v vinu, naj bi prav tako topil kamne in pesek v sečilih, poleg tega pa je še odlična rešitev za zdravljenje zlatenice. Po drugi strani lahko korenine gladeža, ki jih kuhamo v kisu, uporabimo kot hladen ali topel obkladek za v ustno votlino, da denimo pozdravimo nadležen zobobol. Tople obkladke iz korenine, kuhane v kisu, lahko polagamo tudi na telesne rane, ki se nočejo zaceliti. Korenine lahko prevremo tudi v belem vinu in si dobljeni pripravek vtiramo v meča in prste, saj bomo tako pozdravili bolečine, ki nam jih povzročijo krči.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×