0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNasveti za varčevanje z energijo v kuhinji

Nasveti za varčevanje z energijo v kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Če veliko časa preživite v kuhinji, bodo dobrodošli vsakršni nasveti o tem, kako v tem prostoru, kjer pripravljate hrano, porabiti čim manj energije. Nasvete seveda lahko upoštevate tudi, če kuhinjo uporabljate zgolj za pripravo sendviča, saj vam bodo prišli prav tudi v drugih situacijah. Cilj varčevanja z energijo namreč ni le to, da živimo v čistejšem okolju, ampak da tudi finančno nekaj prihranimo.

- Oglas -

Varčevanje z energijo v kuhinji

Hrana

Jejte hrano, ki ni povezana z veliko industrijsko proizvodnjo. Če jeste zelenjavo in ne mesa, je to za okolje seveda boljše, ča pa jeste tudi meso, pa si priskrbite takšnega, ki ni plod masovne govedoreje. Živale, ki so jedle kemično predelano hrano, dajejo manj kakovostno, manj okusno, zlasti pa manj zdravo meso, zato se v zvezi s tem pozanimajte pri najbližjem kmetu, ki živali goji na povsem naraven način.

Če imate na voljo vrt ali vsaj nekaj prostora, kjer lahko posadite zelenjavo, to storite. Ni boljšega čez doma predelano zelenjavo, saj tako vendarle veste, kaj jeste, prav tako boste to, kar pridelate sami, tudi z večjim veseljem zaužili. Pri gojenju zelenjave ne uporabljajte škodljivih pesticidov, saj je ekološko pridelana hrana bolj zdrava za vas in za okolje.

- Oglas -

Izogibajte se maščobam in v trgovinah, če se le da, ne kupujte hrane, ki je zapakirana v plastično embalažo. Uporabite stekleno embalažo, ki jo lahko uporabite večkrat, če pa že kupite plastično embalažo, poskrbite, da jo bodo reciklirali.

Hladilnik

Hladilnik porabi ogromno energije, zato je dobro vedeti, kako z njim ravnati, da bo okolju in denarnici prijaznejši. Temperatura v hladilniku naj bo med 3 in 5 stopinjami Celzija, v zamrzovalniku pa med -17 in -15. Hladilnik odpirajte le takrat, ko to zares potrebujete, ko je odprt, pa ga čim prej tudi zaprite, da bo hladen zrak ostal v njem. Ne postavite ga na toplo mesto (ob radiator, grelnik ali neposredno na sončno svetlobo), redno pa ga tudi čistite.

Energetsko varčni hladilnik je sicer nekoliko dražji, a vam bo v svoji življenjski dobi veliko prihranil. Kakovostne aparature imajo po navadi tudi daljšo življenjsko dobo, zato ob nakupu le preverite, kaj kupujete.

Za hladilnik to sicer ne velja, pri zamrzovalnikih pa: večji ko je, več energije bo porabil, zato kupite tolikšnega, kot ga res potrebujete.

- Oglas -

Kuhanje

Pri kupovanju gospodinjskih aparatov bodite pozorni na njihovo energetsko učinkovitost in porabo. Za gretje vode lahko uporabite električni grelnik, ki porabi manj električne energije kot štedilnik. Če se le da, hrano kuhajte v steklenih posodah, ki se segrejejo hitreje kot kovinske, prav tako pa bodite pozorni, da je dno posode ravno tako veliko kot grelna plošča.

Ne tratite energije s pečico. Če pečete pecivo in torte, pečico prižgite le kakšnih deset minut pred dejansko uporabo. Pečico ugasnite 15 minut, preden je hrana dejansko pečena, saj je vročine v njej še dovolj, da bo meso ali kar koli drugega spekla do konca.

Ko voda v loncu zavre, znižajte moč energije, saj je rahlo vrela voda prav tako vroča kot tista, ki dobesedno kipi. Voda v zaprti posodi zavre prej kot v odprti, zamrznjena živila pa pred kuhanjem odtalite, saj kuhanje zamrznjenih živil porabi občutno več energije.

.

NAJNOVEJŠE