0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravna pomoč pri ledvičnih kamnih

Naravna pomoč pri ledvičnih kamnih

MORDA VAS ZANIMA

Ledvični kamni so v večini primerov tvorbe iz kalcijevega oksalata. Za njihovo nastajanje je zato običajno kriva prevelika količina kalcija v urinu. Med možne vzroke za nastajanje ledvičnih kamnov pa spada tudi pomanjkanje citrata v urinu. Težava je lahko povezana tako z genetskimi dejavniki kot z neustreznimi navadami, predvsem z nepravilnim prehranjevanjem.

- Oglas -

Izločanje ledvičnih kamnov, ki lahko povzročajo precej hude bolečine, predvsem v ledvenem predelu oziroma v spodnjem delu hrbta, lahko spodbudite z naravnimi pripravki. To velja predvsem za manjše ledvične kamne, ki se lahko praviloma brez večjih težav izločijo z urinom, medtem ko je pri večjih ledvičnih kamnih potrebna zdravniška pomoč.

Če vam uspe s pomočjo spodnjih metod izločiti ledvični kamen, priporočamo, da ga shranite in pokažete zdravniku, ki bo lahko nato po potrebi naročil podrobno analizo. Tako bo lažje ugotoviti, kaj je bil primarni vzrok za nastanek ledvičnega kamna, posledično pa bo lažje poiskati ustrezno preventivo.

1. Povečanje vnosa tekočine

Osnovni ukrep za naravno odpravo ledvičnih kamnov je povečanje vnosa tekočine oziroma vode. Nemalokrat je ta ukrep dovolj, za še boljše rezultate pa lahko vodi dodate različne sestavine, ki spodbujajo izločanje ledvičnih kamnov (več o tem v nadaljevanju). Povečanje vnosa tekočine je posebno pomembno, če je vaš urin zelo temen oziroma moten, saj gre za precej očiten znak dehidracije. Če se spopadate z ledvičnimi kamni, priporočamo, da poskušate na dan popiti najmanj 3 litre vode.

- Oglas -

2. Voda z limoninim sokom/jabolčnim kisom

Če se želite znebiti ledvičnih kamnov, je ena od najboljših sestavin, ki jih lahko dodate vodi, limonin sok. Limone namreč vsebujejo citronsko kislino, ki razgrajuje ledvične kamne iz kalcijevega oksalata. Za razgradnjo ledvičnih kamnov pa lahko poskrbi tudi ocetna kislina v jabolčnem kisu. Tako limonin sok kot jabolčni kis sta učinkovita tudi preventivno, torej kot pomoč pri preprečevanju tvorbe ledvičnih kamnov.

3. Napitek iz zelene

Zaradi diuretičnih učinkov vam lahko pri spopadanju z ledvičnimi kamni pomaga tudi zelena. Napitek iz zelene bo spodbudil pretok urina, posledično pa se bo telo lažje znebilo manjših ledvičnih kamnov. Potrebujete nekaj stebel zelene, ki jih operite in narežite na manjše kose. Nato jih skupaj z vodo zmešajte v kuhinjskem mešalniku.

4. Peteršiljev čaj

Podobno kot zelena je tudi peteršilj blag naravni diuretik, ki lahko vašemu telesu pomaga v boju z ledvičnimi kamni. Operite in nasekljajte šop svežega peteršilja. Nasekljane lističe nato prelijte z vrelo vodo. Počakajte približno 5 minut. Na koncu tekočino precedite in čaj popijte, dokler je še topel. Peteršiljev čaj si pripravite večkrat dnevno. Po želji mu lahko dodate sveže iztisnjen limonin sok in sladilo po izbiri.

5. Sok granatnega jabolka

Sok granatnega jabolka velja za tradicionalno zdravilo za odpravo ledvičnih kamnov. Pripomore k boljšemu delovanju ledvic in k odstranjevanju strupenih snovi iz telesa. Za to je v veliki meri zaslužno bogastvo antioksidantov v granatnem jabolku. Sok granatnega jabolka obenem zmanjšuje kislost urina, s čimer se zmanjša nevarnost za ponovitev težav z ledvičnimi kamni.

6. Juha iz rdečega fižola

Koristi juhe iz rdečega »ledvičnega« fižola pri spopadanju z ledvičnimi kamni sicer niso bile potrjene z znanstvenimi študijami, vendar več stoletij anekdotičnih dokazov nakazuje, da je vsekakor smiselno dati priložnost tej okusni juhi, ki se v Indiji že več stoletij uporablja kot naravna pomoč pri ledvičnih kamnih.

- Oglas -

7. Njivska preslica

Učinkovita naravna pomoč pri izločanju ledvičnih kamnov so lahko tudi prehranska dopolnila iz njivske preslice. Poleg diuretičnih učinkov njivsko preslico odlikuje protibakterijsko delovanje. Rastlina pa se lahko obenem pohvali tudi s protivnetnimi lastnostmi.

8. Napitek iz kumar in lubenice

Tako kumare kot lubenice vsebujejo ogromno vode. Napitek iz lubenice in kumar lahko zato spodbudi pretok urina in izločanje ledvičnih kamen. Seveda pa obenem poskrbi tudi za prijetno osvežitev.

 

.

NAJNOVEJŠE