0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiZnanstveniki oživili virus, ki je bil zamrznjen pod permafrostom 48.500 let

Znanstveniki oživili virus, ki je bil zamrznjen pod permafrostom 48.500 let

MORDA VAS ZANIMA

Znanstveniki v skrbeh, da je virus, ki je 48.500 let preživel zamrznjen v permafrostu v Sibiriji, ponovno oživel.

- Oglas -

Francoski znanstvenik Jean-Michel Claverie se je ukvarjal s testiranjem vzorcev zemlje iz permafrosta, iz katerih bi lahko ugotovili, ali so virusni delci, ki jih zemlja vsebuje, še vedno živi in kužni.

Raziskovanje permafrosta

Leta 2014 mu je uspelo oživiti virus, izoliran iz permafrosta, tako da je prvič po več kot 40.000 letih postal aktiven, tako da ga je vstavil v gojene celice.

V svoji najnovejši raziskavi, objavljeni februarja v reviji Virusi, so Claverie in njegova ekipa izolirali več sevov starodavnega virusa iz več vzorcev permafrosta, vzetih iz sedmih različnih krajev po vsej Sibiriji.

- Oglas -
Virus iz permafrosta

“Na te viruse, ki okužijo amebe, gledamo kot na nadomestke za vse druge možne viruse, ki bi lahko bili v permafrostu. Vidimo sledi mnogih, mnogih, mnogih drugih virusov”, pojasnjuje francoski znanstvenik.

“Torej vemo, da so tam (vendar) ne vemo zagotovo, ali so še živi. Toda naše sklepanje je, da če so virusi amebe še vedno živi, ni razloga, zakaj drugi virusi ne bi bili še vedno živi in sposobni okužiti lastnih gostiteljev.”

.

NAJNOVEJŠE